Yalova'da iptalin nedeni 11 engelli

Yalova'da seçimlerin iptal edilişinin perde arkası netleşti. Haklarında 'oy kullanamaz' raporu bulunan 43 engelli vatandaştan 11'i, mahkeme ilgili belgeyi YSK'ya bildirmeyince sandığa gitti. Çekişmeli geçen yarışta sonucu, zihinsel engellilerin belirlediği ortaya çıkınca, YSK da Yalova'da seçimleri iptal etti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Nisan 2014 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yalova'da iptalin nedeni 11 engelli

HAMDİ KOÇOĞLU

30 Mart yerel seçimleri Yalova'da AK Parti adayı Yakup Koçal ile CHP adayı Vefa Salman arasında kıyasıya bir çekişmeye sahne oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise Yalova'daki seçim tartışmasına 'yasaklı vatandaşların oy kullandığı' gerekçesiyle iptal kararı vererek son noktayı koydu. Yasaklı vatandaşların oy kullandığı gerekçesiyle iptal edilen seçimlerin aslı gün yüzüne çıktı. Yalova'da yaşayan 43 zihinsel engelli vatandaş hakkında mahkeme 'oy kullanamaz' hükmü verdi. Fakat bu karar, mahkeme tarafından YSK'ya gönderilmesi gerekirken, bu yapılmadı. YSK da, zihinsel engelli 43 vatandaşı seçmen listesine aldı. 43 vatandaş içinden 11 zihinsel engelli, seçim günü sandığa giderek oy kullandı. AK Parti ise engelliler, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmadığı halde oy kullandığını öne sürerek YSK'ya itiraz etti. İddiaları araştıran YSK, durumu doğrulayınca seçimi iptal etti.

CHP'LİLER BİLİYORDU

Yalova seçimlerini ilk etapta AK Parti'nin kazanmasından sonra CHP'li bir kadın meclis üyesinin, 'Merak etmeyin zihinsel engelliler var, seçimi iptal ettiririz' sözleri üzerine harekete geçtiklerini söyleyen AK Parti Yalova belediye başkan adayı Yakup Koçal, 'Seçimi ilk etapta biz aldık. CHP zihinsel engellileri öne sürecek, iptal ettirecekti. Meclis üyesi kadın, adliye koridorlarında CHP'li partililerle konuşurken biz duyduk. Sonra seçim CHP'ye dönünce engelliler skandalını örtmeye çalıştılar. Fakat bu sefer biz başvuru yaptık ve karar alındı' dedi. Zihinsel engelli vatandaşların bir hatası olmadığını söyleyen Koçal, kararı veren mahkemenin engellilere dair 'oy kullanamaz' kararını YSK'ya göndermesi gerektiğini söyledi.

Fark yoksa dikkat çekiyor

Medeni Kanun'un 405'nci maddesine göre zihinsel engellilerin oy kullanamayıp kısıtlı durumda olduklarını belirten Yakup Koçal, Yalova'da yaşananların koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını dile getirdi. Türkiye'nin çok yerinde aynı durumun yaşandığını ifade eden Koçal, 'Oy farkının fazla olduğu yerlerde fazla dikkat edilmiyor. Ama oy farkı azsa, seçimi etkileyecekse iptal ediliyor. Bu durumu siyasi partilerin bilmesi mümkün değil. Kararı veren mahkemelerin kurumlara tebliğ etmesi gerekiyor' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber