'Silah son çare, varsa elektro şok kullanın'

EGM polislerin olaylar sırasında nasıl davranacakları konusunda bir genelge yayımladı. Genelgede polise silah yerine imkân varsa elektro şok cihazı kullanılması tavsiye edildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Silah son çare, varsa elektro şok kullanın'

Uşak'ta "dur" ihtarına uymayarak kaçan otomobildeki bedensel engelli Hakkı Orhan'ın ölümüyle sonuçlanan müdahale sonrasında polisin şüpheli kişilere karşı tavrı tartışmalara neden oldu. Tartışmalar devam ederken, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polisin müdahale etmesi gereken olaylar sırasında yaşadıkları saldırıları önlemek amacıyla uygulayacakları hareket tarzını anlatan özel bir genelgenin il emniyet müdürlüklerine gönderildiği ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın imzasıyla il emniyet müdürlüklerine gönderilen genelgede şu talimatlar verildi:

- Kolluk uygulamaları sırasında koruyucu bireysel güvenlik ilkelerine titizlikle bağlı kalınacak, güvenlik zafiyetine neden olabilecek riskli davranışlardan özenle kaçınılacak. Yapılan işlemlerle ilgili düzenli biçimde haber merkezine konum bilgisi rapor edilecek.

- Durdurma, kimlik sorma, üst ve araç araması ile diğer kolluk uygulamaları kamuya açık alanlarla güvenli yerlerde yapılacak. Yapılan çağrı üzerine müdahale edilmesi gereken ve ateşli silah, bıçak gibi tehlikeli aletler taşıyan kişilere tek başına müdahale edilmeyecek. Birden fazla kişiye yönelik uygulamalar yeteri kadar personelle birlikte yapılacak.

- Uygulama veya müdahale öncesinde ekip içinde görev paylaşımı yapılacak, bu kapsamda bir personel işlemleri yürütecek, görevli diğer personel ise gerekli güvenlik önlemlerini alarak ekibi olası saldırılardan koruyacak. Çevreden kaynaklanabilecek diğer tehlikelere karşı da duyarlı olunacak.

Elektro şok tavsiyesi

- Silah kullanmaya, diğer zor kullanma araçlarından bir sonuç alınamaması halinde son çare olarak başvurulacak. Bıçak gibi aletlerin polise karşı kullanılması halinde öncelikle varsa elektro şok gibi daha az zarar verici araçlara başvurulacak. Yeterli olmaması halinde, Vazife ve Selahiyet Yasası'nda öngörülen sınırlar kapsamında kişinin yakalanmasını sağlayacak ölçüde silah kullanılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber