Sosyal güvenlik paketi yaz gelmeden yasalaşacak

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bağ-Kur borçlarına ilişkin affın yolda olduğunu söyledi. Çelik ayrıca üç çocuk teşviki, taşeron işçilere sağlanacak güvenceler gibi konuları kapsayan paketin Meclis tatile girmeden yasalaştırılacağını açıkladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal güvenlik paketi yaz gelmeden yasalaşacak

Nevin Bilgin/STAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlikle ilgili torba yasanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılacak değerlendirmenin ardından son rötuşlarla birlikte Meclis'e gönderileceğini ve Meclis tatile girmeden yasalaştırılacağını söyledi. 23 Nisan dolayısıyla Meclis'te düzenlenen resepsiyonda gazetecilerle sohbet eden Çelik, pakette üç çocuk teşviki, kadın istihdamının desteklenmesi, Bağ-Kur borçlarına ilişkin yeni düzenlemeler ile taşeron işçilere sağlanacak yeni güvencelerin yer alacağını bildirdi. 1 milyon 300 bin Bağ-Kur'lunun hem hizmetini hem borcunu silmeyi düşündüklerini ifade eden Çelik, taşeron işçi tanımının yeniden yapılacağını, 10-15 yıl hizmeti olanlara yeni haklar verilmesinin masada olduğunu kaydetti. Bakan Faruk Çelik "Temizlik işçisi alıyorum deyip başka yerde çalıştırmak yok artık" dedi.

Memurlara derece müjdesi

Memurlara derece verilmesine ilişkin konunun da pakette yerabileceğini belirten Çelik "Mesela toplu sözleşme sürecinde memurlara bir derece verilmesi konusu gündeme geldi ama bu karar altına alınmadı. 800 bin civarında" dedi. Çelik, kadın istihdamının desteklenmesi ve üç çocuk teşvikine ilişkin 6 maddelik taslağın olduğunu, sosyal taraflarla konunun maliyeti üzerine çalıştıklarını ifade etti. Sosyal güvenlikte 1 Ocak 2012'den sonra gelir testi zorunluluğu geldiğini, teste girmeyen 3.3 milyon vatandaş olduğunu belirten Çelik "Bunların hangi oranda prim ödemesi gerektiğini bilmiyoruz. Bu yüzden en üst düzeyden prim tahakkuku yapıyoruz. 7 milyar lira civarında alacak durumu var SGK'nın. Ama bu vatandaş gelir testine girmemiş. Girebilmesi için ek süre lazım. Test yapılacak. Silinecek. Hangi gelir dilimine giriyorsa. Geçmişe doğru" dedi.

Bağ-Kur borcu siliniyor

Çelik, Bağ-Kur'lulardan 22 milyar lira alacak olduğunu, bunun geçmişe dönük olduğunu hatırlatarak, "1 milyon 200 bin kişi. Bunlarla ilgili bir temizlik yapmak istiyoruz. Hem hizmeti hem borcu silmek istiyoruz. Daha sonra ihya etmek kaydıyla. Bazıları esnaflığı bırakmış, sağlıktan da yararlanamıyor" diye konuştu.

Hemşire taşeron işçi olamayacak

Bakan Çelik, kanunda taşeron tanımında değişiklik yapılacağını, çok hizmeti olan taşeronlara bazı haklar tanınmasının gündemde olduğunu vurguladı. Çelik, şunları söyledi: "Taşeronluk 2002'de 450 bin işçiyle kamu işleri yürürken bugün 190 bin. Ama taşeron işçisi sayısı 700 bine dayanmış. Mali açıdan mağduriyet yaşanıyor. Şu anda sürdürülebilirliği olmayan hususlar var. Yardımcı işlerde hiçbir problem yok. Onlar alt işveren işçisidir. Hizmet alımında kısıtlama yok. Hizmet alınabilecek yardımcı işler yasada belli; güvenlik, temizlik, yemek gibi. Temizlik işçisi alıyorum diyerek başka yerde çalıştıramayacak. Hemşire taşeron işçisi olamayacak. O çizgi çekilecek."

TÜRK-İŞ BAŞKANI: HER YER BİZE TAKSİM

Bakan Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Görüşme sonrası konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'nin her yerinin kendileri için Taksim Meydanı gibi olduğunu belirterek, "Bizim yapımız, tabanımız müsaade alınmayan bir yerde 1 Mayıs'ı kutlamak istemiyor. Biz yönetim olarak, başkanlar kurulu olarak da o doğrultudayız" dedi.


Taşerona kadro müjdesi

Hacer BOYACIOĞLU/HÜRRİYET

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda çalışan taşeronlar için müjdeyi verdi.

Kamuda her işin artık taşeron çalışanlar tarafından yapılamayacağını belirten Çelik, "Bir çizgi çizilecek. Çizginin bu tarafında kalanlar yani güvenlik, temizlik gibi işlerin dışındaki asıl işleri yapanlar kadroya geçecek. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfiyet var. Bu düzenlemeleri Başbakan Erdoğan'a da anlatacağız" dedi.

SEÇİMDEN ÖNCE BİTECEK

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da yakından takip ettiği taşeronluk çalışmasına ilişkin bir grup gazeteciye bilgi veren Çelik gündemlerindeki torba yasa paketinde taşeronluk düzenlemesinin bulunacağını söyledi. Çelik paketle ilgili müsteşarlar düzeyindeki çalışmaların tamamlandığını kaydederek üzerinde tartışılan netameli konuları ise Erdoğan'a sunacaklarını belirtti. Çelik, "Seçimden önce meclis kapanmadan önce çıkarmak istiyoruz" dedi.

700 BİN TAŞERON VAR

Taşeronluğun pakette olacağını ifade eden Çelik, şunları söyledi: "2002'de kamu 450 bin işçiyle işleri yürütürken, bugün 190 bine inmiş. Ama kamudaki taşeron sayısı 700 bine dayanmış. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfilik var, bir disiplinsizlik var. Asıl işçi ile altişveren işçisi arasında karmaşık bir durum var. Bunun netleşmesi gerekiyor. Yapacağımız çalışmayla kamuda bir çizgi çekeceğiz. 'Kamuda şu işleri yapanlar asıl işçi olacak' diyeceğiz. Kadroları da asıl işçilerle doldurmak durumunda kalacaklar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber