AYM'de atama yetkileri Başkan Kılıç'ta

HSYK yasasında Adalet Bakanı'nın atama ve görevden alma yetkilerini 'anayasaya aykırı' diyerek iptal eden AYM'de, Genel Sekreter'den personele tüm atama ve görevden alma yetkileri Başkan Kılıç'ta

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AYM'de atama yetkileri Başkan Kılıç'ta

MEHMET ALİ BERBER

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasında Adalet Bakanı'na verilen yetkileri ve bazı düzenlemeleri iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kendi iç tüzüğüyle tanımladığı yetki tartışma yarattı. AYM'nin çok daha ileri düzeyde yetkileri yasal değişikliğe ihtiyaç duymadan tüzük değişiklikleri ile elde ettiği ortaya çıktı. AYM'nin ve Başkan Haşim Kılıç'ın 12 Temmuz 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliklerle aldığı yetkiler şöyle:

GENEL SEKRETERİ KENDİ ATIYOR: AYM, HSYK'da Genel Sekreter'in, Kurul Başkanı'nca atanması düzenlemesini anayasaya aykırı bularak reddetmişti. Ancak AYM'de Genel Sekreter sadece başkan Haşim Kılıç tarafından atanıyor ve görevden alınabiliyor. AYM HSYK müfettişliği için atama yapılmasında ihtiyaç duyulan her bir boş kadro için Birinci Daire tarafından teklif edilen iki kat aday içinden Genel Kurul'ca atanması düzenlemesini de iptal etmişti. Ancak AYM'de genel sekreter yardımcıları ve Başraporterler'i atama yada görevden alma yetkisi sadece başkan Haşim Kılıç'ta.

SEKRETERDE DE YETKİ KILIÇ'IN: AYM'nin tüm personelini de başkan atıyor. Yani Kılıç tüm idari personele karar veriyor ve özlük haklarını belirliyor. AYM bölümlerinde görev alacak Başkanvekilleri dışındaki üyeler, gelir kaynakları ve bölümler arasında dengeli dağılım esasları gözetilerek Kılıç tarafından belirleniyor. İlgili üyenin talebi ya da Başkanvekillerinden birinin önerisi üzerine, Başkan tarafından üyelerin bölüm değişikliklerine karar verebiliyor.

GÖREV DAĞILIMI: Genel Kurul'un aldığı prensip kararları doğrultusunda iş yükünün bölümler arasında dengeli bir şekilde dağıtılması için gerekli önlemleri almakta başkanını yetkileri arasında. Böylece hangi kararın hangi daireye gideceğine Haşim Kılıç karar veriyor.

GÜNDEMİ KILIÇ BELİRLİYOR: Genel Kurul'un ve gerektiğinde bölümlerin gündemini belirlemek Kılıç'ın inisiyatifinde. Kılıç ayrıca bölümlerden birinin fiili ya da hukuki imkansızlık nedeniyle toplanamaması halinde diğer bölümden üye görevlendirebiliyor.

ANITKABİR'E 52'NCİ YIL ZİYARETİ

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 52. yıl dönümü nedeniyle Başkan Haşim Kılıç beraberindeki heyetle birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri'ne "Anayasa Mahkemesi'nin hayata geçirilen bireysel başvuru yolu sayesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının özgürlük alanını genişleten anlayışı, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne olan sarsılmaz inancı ve kararlılığıyla milletimizin güvencesi olmaya devam edeceğini yineliyoruz" diye yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber