FBI hacker'ı Türkiye'den bilgi çalmış

ABD’de FBI adına çalışan bir hacker’ın 2012’de Türk hükümetine ait internet sitelerine girip bilgi çaldığı ortaya çıktı. New York Times’ın haberine göre resmi sitelerden toplanan yüksek miktarda veri FBI’ın sunucularına yüklendi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 08:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
FBI hacker'ı Türkiye'den bilgi çalmış

ABD'de yayımlanan New York Times (NYT) gazetesi, Federal Araştırma Bürosu'nun (FBI) muhbir olarak çalışan bir hacker aracılığıyla Türk hükümetiyle bağlantılı internet sitelerinden bilgi topladığını ortaya çıkardı.

Sabu takma adını kullanan Hector Xavier Monsegur, hacker grubu Anonymous içerisinde Mastercard ve PayPal gibi internette para transferi hizmeti sunan büyük firmaların hack'lenmesinde rol aldı.

Monsegur 2012'nin başında FBI tarafından New York'ta tutuklandı. Ardından muhbir olarak çalışmaya başlayan Monsegur, Anonymous üyelerinin kimliklerinin deşifre edilmesi için FBI'ya bilgi sağladı. Monsegur'un hakkında bilgi sızdırdığı isimlerden biri 27 yaşındaki Jeremy Hammond'di. İkili Aralık 2011'de özel istihbarat kuruluşu Stratfor'u hack'lemişti. Hammond, 2012'nin başından itibaren FBI için çalıştığını bilmediği Monsegur'un yönlendirmesiyle 2 binden fazla siteyi hack'ledi. Bunların arasında Türkiye, Brezilya, İran, Nijerya ve Pakistan hükümetlerine ait siteler var.

Mahkeme belgelerine sansür

Monsegur'un isteği üzerine Hammond, devletlerin sunucularından elde ettiği banka kayıtları gibi bilgileri Monsegur'a verdi. Monsegur da verileri FBI sunucularına yükledi. New York Times, Stratfor'u hack'ledigini kabul ederek 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Hammond'ın kapalı duruşmalarda görülen davasıyla ilgili belgeleri görmeyi geçtiğimiz yıl talep etti. Fakat gazeteye verilen belgelerde sansürün ancak bir kısmı kaldırıldı. Hammond'ın cezası için yaptığı anlaşma gereği tam olarak hangi ülkelerin sitelerini hack'lediğini açıklaması yasak. NYT, ancak Hammond'ın ifadesinin internete sızdırılmasıyla Türkiye dahil hangi hükümetlerin resmi sitelerindeki bilgilerin siber korsanlıkla ele geçirildiğini ortaya çıkarabildi. FBI ise haberle ilgili yorum yapmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber