Altın 1.300 dolar sınırında

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün Ukrayna-Rusya arasındaki gerginliğin yeniden artmasının ardından yükselişe geçerek bugün 1.300 dolar sınırında işlem görüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 14:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altın 1.300 dolar sınırında

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün Ukrayna-Rusya arasındaki gerginliğin yeniden artmasın ardından yükselişe geçerek bugün 1.300 dolar sınırında işlem görüyor.

Altın dün, Ukrayna-Rusya arasındaki gerginliğin yeniden tırmanmasının ardından, güvenli varlıklara yönelik talebin artmasıyla 1.298 dolar seviyesine kadar yükseldi.

Analistler, altının bir süredir olumlu gelen ABD verilerinin ve Çin'de açıklanan verilerin ekonomik yavaşlamaya işaret etmesiyle satış baskısına girdiğini belirtiyor. Analistler, altında dün yaşanan sert hareketliliğin ardından yukarı hareketin devam edebilmesi için 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1300 dolar seviyesi üzerinde kapanışların görülmesi gerektiğini kaydediyor.

- "Şanghay alımlarının piyasaya geri döndüğünü görmeden uzun vadeli altın pozisyonu alınmamasını öneriyorum"

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşması sonrası "güvenli liman" arayışı içinde altın ons fiyatının yüzde 2,3 yükseldiğini belirterek, Putin'in konuşmasında Ukrayna askerlerine başlattıkları harekatı durdurma çağrısı yapmasının tansiyonu artırınca bu alımların gerçekleştiğini söyledi.

Son bir ayda yuandaki değer kaybı nedeniyle Şanghay alımlarının desteklemediği, altın fiyatlarının dün 1.281 dolar desteğinin altını test ettiğini anlatan Ökte, "Önemli desteğin aşağı kırılması daha çok satış getirmişti. Putin'in açıklamalarıyla satış sert bir şekilde terse döndü ve açığa satanlar pozisyon kapatmak zorunda kaldılar" dedi.

Altının onsunun 31 Aralık 2013'te 1.182 dolardan başladığı yukarı harekette yüzde 18 değer kazandığını anımsatan Ökte, küresel risk iştahının mart ayının ikinci döneminde iyileşmesiyle güvenli liman özelliğini kaybeden altında, 17 Mart seviyesinden yüzde 7 değer kaybı yaşadığı bilgisini verdi.

Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi ya da parasal genişleme programı beklentilerinin masada kaldığı dönemde, risk iştahının artmaya devam edeceği temasıyla altında önemli bir yukarı hareketlilik beklemediğini ifade eden Ökte, "Kısa vadede 31 Aralık 2013 - 17 Mart hareketinin yüzde 38,2 Fibonacci dönüş seviyesi olan 1.312 dolar direnç seviyesinde satış önerirken, tansiyonun Putin ve Kerry açıklamalarıyla arttığı ortamda, uzun pozisyona gitmek isteyenler için 1.279-1.281 dolar desteğini öneriyorum. Şanghay alımlarının piyasaya geri döndüğünü görmeden uzun vadeli altın pozisyonu alınmamasını öneriyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- "Gram altın 88,85 liranın üzerinde tutunursa 90,20 seviyesini hedefleyebilir"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, altının bir süredir olumlu gelen ABD verilerinin metallere olan talebi azaltması ve aynı zamanda Çin'den gelen verilerin ekonomik yavaşlamayı gözler önüne sermesiyle birlikte satış baskısına girdiğini ifade etti.

Piyasaların Ukrayna gerginliğini yeterince fiyatlamış olmasının, bölgeden gelen haberlerin etkisini azalttığını anlatan Karabulut, ancak dün Rusya - Ukrayna krizine ilişkin yeni sıcak haberlerin, siyasi riski tekrar yükselttiğini ve altının sert bir şekilde yukarı tepki vermesine neden olduğunu aktardı.

Karabulut, şunları kaydetti:

"Ukrayna'nın Doğu bölgelerinde Rus yanlılarına operasyon yapması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de 'sonuçlarına katlanırlar' diyerek Ukrayna'yı uyarması geçen hafta Cenevre görüşmeleriyle düşen gerginliği yeniden artırdı. Altının ons fiyatı 1.295 dolar seviyesi üzerine doğru bir hareket yaptı. Altında yukarı hareketin devamının gelebilmesi için 1.295 dolar seviyesi üzerinde tutunma gerekli, bu durumda 1.305 seviyesi hedeflenebilir. Şu anda 1.285 ve 1.275 dolar seviyeleri ise destek konumundadır. Gram altın ise Ukrayna'dan gelen sıcak haberlerle 88,85 lira seviyesinin üzerine test etti. Gram altın 88,85 liranın üzerinde tutunursa 90,20 seviyesini hedefleyebilir. Gram altında 88,85 lira direnci kırılamazsa 87,60 lira desteğine doğru bir geri çekilme görülebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber