AKUT çocukları afetlere hazırlıyor

Arama Kurtarma Derneği olarak bildiğimiz AKUT, sadece bununla yetinmiyor. Felaketlerde yer almak kadar felaketlere karşı hazırlıklı olmanın önemini anlatmak için birçok proje ve seminerler düzenliyor. En son yapmış olduğu projesi ‘Gelecek nesil, AKUT’la afetlere hazırlanıyor’ ile çocukları zorluklara karşı bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Nisan 2014 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AKUT çocukları afetlere hazırlıyor

AYSUN YILDIZ

Arama kurtarma faaliyetlerinde bulunmak adına 1996 yılında kuruluyor, AKUT. Bugün 33 bölgede oluşturduğu ekipler ve yaklaşık 1500 gönüllüsüyle operasyonel gücünü hızlı bir şekilde harekete geçirerek, uluslararası standartlarda deneyimi ve birikimiyle ülkemizin ilk ve en önde gelen arama kurtarma grubu olarak faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. AKUT yalnız arama kurtarmayla sınırlı bir kuruluş değil. Çeşitli faaliyetleri ve projeleri de var. O projelerden biri de, AKUT Çocuk Akademisi. İSTKA'dan (İstanbul Kalkınma Ajansı) destek alarak 'Gelecek nesil, AKUT'la afetlere hazırlanıyor' projesiyle yola çıkan AÇA (AKUT Çocuk Akademisi); bunu deprem tatbikatı gibi bildik yollarla yapmıyor. Aksine, bir çocuğun hayat boyu unutamayacağı değerleri kazandırarak; oyunlarla, yaratıcı dramalarla, sanatsal aktivitelerle hafızasına kazıyarak yapıyor. Projenin hedef kitlesi; 9-16 yaş arasındaki çocuklar. Proje Koordinatörü Gökçen Göksel'le görüştük ve projenin içeriğini ondan dinledik;

8 FARKLI İLÇEDE 30 OKULDA

"Projemiz İstanbul'daki çocukların afetlere hazırlıklı olmasını hedefliyor. Zaten AKUT olarak biz uzun zamandır afet, deprem bilinçlendirme seminerleri veriyoruz. Onun dışında farklı farklı yaş grupları için geliştirdiğimiz metotlarımız var. İSTKA'nın afetlerle ilgili bir fon açtığını öğrendiğimiz zaman başvuruda bulunduk. Bu fondan alacağımız bu bütçeyle yapabileceğimizi en iyi sosyal sorumluluğun çocukları bilinçlendirmek olduğuna karar verdik. 'Çocukları daha etkin ve daha farklı yollarla nasıl ulaşabiliriz?' diye düşündük. Bu konuda çalışmalar gerçekleştirdik. Çalışmalarımızı da İSTKA'ya sunduk ve kabul edildi. Şu anda İstanbul'un 8 farklı ilçesinde 30 okulda faaliyetteyiz.

Projenin içeriğine gelince; ilkokul ve lise çağındaki öğrencilere kendi yaş gruplarını da değerlendirerek eğitim programları hazırladık. İki farklı şekilde deprem ve afet bilinçlendirme eğitimleri verdik. Bunun akabinde toplumsal değerler eğitimlerimiz de oldu. Toplumsal değerler dediğimiz; çocuk hakları, insanlık değerleri, yardım severlilik, gönüllülük ve dürüstlük. Bu 5 temel değerleri önce ilkokul grubundaki çocuklara öğretiyoruz. Çünkü 'çocukların temelinde insanlık bilinci oluşmazsa, üzerine inşa ettiğimiz her şey eksik kalacaktır' diyoruz. Bu nedenle biz önce toplumsal değerleri eğitimi verip sonra afet eğitimlerine geçtik.

BİZİM ÇOCUKLAR

Yakında bir çizgi filmimiz de olacak 'Bizim çocuklar' diye. Bu beş değerimizi canlandıran karakterlerimizin yer aldığı bir çizgi film olacak. Bu karakterler çerçevesinde biz yine AKUT'u, değerlerini, ne iş yaptığını ve nasıl bir sivil toplum kuruluşu olduğunu da anlatacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber