EKPSS yapıldı

Engelli memur adaylarına yönelik düzenlenen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sona erdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2014 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
EKPSS yapıldı

Engelli memur adaylarına yönelik düzenlenen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sona erdi.

EKPSS, 81 il merkezinde saat 10.00'da başladı ve 60 dakika sürdü. Adaylara 60 soru yöneltildi ve sınav tek oturumda gerçekleştirildi.

Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapıldıktan sonra sınav salonlarına alındılar.

Sınav engel gruplarına, öğrenim düzeylerine, engellilerin algılama ve öğrenme yeteneklerine göre yapıldı. Bazı engel gruplarına sınav süresinin üçte biri kadar ek süre verildi.

Sınav ve yerleştirme sonuçları, adayların adreslerine postalanmayacak. Adaylar sınav ve yerleştirme sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin internet adresinden öğrenebilecek.

Sınavın sonuçları memur ve işçi statüsünde personel istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarına; engelli personel alımlarında kullanılacak. Milli Eğitim Bakanlığınca engelli öğretmen alımlarına ilişkin yerleştirme işlemleri de EKPSS sonuçlarına göre ilgili Bakanlık tarafından yapılacak.

Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle geçerli olacak.

- Adaylar sınav salonlarında ter dökerken, bazı aileler dışarıda dua etti

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (EKPSS) adaylar sınav salonlarında ter dökerken, bazı aileler dışarıda dua etti.

İstanbul'da 2014 EKPSS'ye girecek adaylar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle evlerinden alınarak araçlarla sınav yerlerine götürüldü.

Sınava başvuru esnasında "sınava gitmek için araç ihtiyacı olup olmadığı" yönündeki soruya "ihtiyacım var" şeklinde cevap verenler için özel araçlar tahsis edildi. Evlerinden alınarak sınav yerlerine götürülen adaylara, görevliler araçlara inip binerken yardımcı oldu.

EKPSS'ye bu yıl ilk kez giren Canan Balka, Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi'ndeki evinden alınarak Fatih Saraçhane'deki İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi binasına getirildi.

Balka, sınav yerine götürülmesini görüntüleyen AA ekibine yaptığı açıklamada, teklifin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'nden geldiğini ve kendisinin de kabul ettiğini söyledi.

Uygulamanın ulaşımlarını kolaylaştırdığını dile getiren Balka, "Biraz heyecanlıyım. Gerçekten çok güzel bir hizmet. Görevlilere, emeği geçenlere teşekkür ediyorum bu hizmet için" dedi.

Engel gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun hazırlanan testlerin bulunduğu sınavda adaylar, görevlilere kimliklerini göstererek salonlara alındı.

Adaylar, ÖSYM'nin internet adresinden edindikleri sınava giriş belgeleri, fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgeleri ve nüfus cüzdanlarıyla salonlara girdi.

- "Sınav için 27 farklı kitapçık oluşturuldu"

Sınavdan önce basın mensuplarına açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, ilki 2012'de gerçekleştirilen EKPSS'nin bugün ikincisinin düzenlendiğini söyledi.

ÖSYM'nın bu sınav için çok yoğun çalışma yürüttüğünü ve 27 farklı kitapçık oluşturulduğunu dile getiren Çiftçi, farklı engellilik durumlarına göre adaylara özel soru hazırlandığını, soru yöntemleri belirlendiğini ifade etti.

Çiftçi, görme engelliler için 16-18 puntolu soru kağıtları hazırlandığını, geometri gibi şekil soruların çıkarıldığını, bu kişilerin yanlarına okuyucu ve yazıcı desteği alabildiğini, işitme engelliler için basitleştirilmiş ve kısa sorular hazırlandığını, psikiyatrik tanımlı adaylara salonlarda tek başlarına sınava girme imkanı sağlandığını, elini kullanamayanlar için yazıcı desteği sağlandığını anlattı.

Farklı engel durumlarına göre farklı uygulamaların 27 kitapçıkla sunulduğunu aktaran Çiftçi, sınav için Türkiye genelinde 808 binada 11 bin 221 sınıf oluşturulduğu bildirdi.

Çiftçi, "Sınavın, kamuda boş kontenjanların doldurulması için yoğun bir şekilde kullanılacağını öngörüyoruz. Yönetmelikteki değişiklikle bu sınavla sadece memur değil, aynı zamanda kamuya işçi de alınacak. Bu çok önemli bir aşama. Burada 10 binlere yaklaşan rakamlardaki kontenjanların engelli arkadaşlarımızla doldurulmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber