Bir fetva verdi 5 umut söndü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlahiyat profesörü "Caiz değil" deyince aile organ bağışından vazgeçti. Nakil bekleyen 5 hasta gözyaşlarıyla eve yollandı.

Ünlü polis müdürü Uğur Gür'ün, kapkaççılar tarafından başından vurulan 17 yaşındaki yeğeni Onur'un beyin ölümü gerçekleşince ailesi organ bağışına onay verdi. Gür'ün kardeşi de yıllar önce karaciğer nakli olduğu için aile hiç tereddüt etmedi.

DİYANET "SEVAP" DEMİŞTİ
Yine de "Dinen sorun var mı?" diye eski Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz'a danışıldı. Yılmaz "Diyanet bağışın sevap olduğuna karar verdi" deyince evraklar bile imzalandı. Ve organ için sırada bekleyen beş hasta sevinçle hastaneye koştu.

"VERMEM DE ALMAM DA"
Uğur Gür tesadüfen ilahiyatçı Akşit'le karşılaştı. Kanal 7'ye de program yapan Akşit "Organ bağışı caiz değil. Vermem de almam da" deyince kafası karışan aile bağıştan vazgeçti. Nakil için hastanede bekleyenler gözyaşlarıyla evlerine geri döndü.

Gür: Koca profesör söyleyince vazgeçtik
Yeğeni Onur'un (yanda) cenaze namazını kılarken görülen eski polis müdürü Uğur Gür "Cevat Hoca koskoca profesör. 'Caiz değil' deyince kafam karıştı. Vebalin altına tek başıma giremezdim. Onur'un organlarını bağışlamaktan vazgeçtik" dedi.

5 kişinin ümidini söndüren fetva

Emekli Emniyet Müdürü Uğur Gür'ün, gasp amacıyla öldürülen yeğeninin organları beş kişiye hayat verecekti. Tüm işlemler tamamlandı. Ancak ilahiyatçı Cevat Akşit'in 'Caiz değil' demesi üzerine aile karar değiştirdi.

Emekli emniyet müdürü Uğur Gür'ün, 40 YTL'lik cep telefonu için başına kurşun sıkılarak öldürülen 17 yaşındaki yeğeni Onur Topaloğlu'nun organları, beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından bağışlandı. Evraklara imzayı da bizzat Emniyet Müdürü Uğur Gür attı. Emniyet Müdürü'nün kardeşi de yıllar evvel karaciğer nakli olduğu için, ailece daha önce organ nakli sorununu yaşamış, bu nedenle de imzayı atarken hiç tereddüt etmemişlerdi.

'MAHSURU YOK, AKSİNE SEVAP'
Ancak aile yine de dinen bir sakıncası olup olmadığını öğrenmek için Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'a danıştı. "Diyanet İşleri bu konuda toplandı ve organ bağışının sevap olduğuna karar verdi, hatta bukonuda bir fetva bile bulunuyor" cevabı üzerine, Onur Topaloğlu'nun öğretmen annesi Hatice Topaloğlu da organ bağışına onay verdi. Sağlık Bakanlığı organ nakli için hemen devreye girdi. Beyin ölümü gerçekleştiği heyet raporu ile belirlenen Onur Topaloğlu'nun organları beş kişinin hayatını kurtaracaktı. Yıllardır sağlıklarına kavuşmak için bekleyen hastalar arasından en uygunlarının seçilmesi için merkezler yoğun biçimde çalışmaya başladı. Talihsiz Onur'un retinası, kalbi, böbrekleri ve karaciğeri ile hayat bulacak beş kişi hastaneye çağrıldı.

'BEN VERMEM DE ALMAM DA'
Bu sırada öldürülen yeğeninin katillerinin bulunması için emniyet müdürlüğünde bulunan Uğur Gür, tesadüfen ilahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit ile karşılaştı. Kısa birkonuşmanın ardından Prof. Dr. Cevat Akşit'in, "Organ bağışı caiz değil, ben vermem de almam da" demesi üzerine Gür terüddüte kapıldı. Akşit'in sözlerini kardeşleriyle paylaştı. Kararsızlık yaşayan aile de son anda organ bağışından vazgeçti. Bu ani karar üzerine 5 kişinin umudu olan nakil için yapılan bütün hazırlıklar apar topar durduruldu. İmzalanan belgeler iptal edildi. Hastalar gözyaşı içinde evlerine dönerken yaşanan hayal kırıklığını en iyi açıklayan belki de İstanbul Tıp Fakültesi Karaciğer Transplantasyonu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı'nın sözleriydi: "Hastaları evlerine gönderirken içim yandı..." Tüm bu gelişmelerden sonra Onur Topaloğlu morga kaldırıldı ertesi gün de toprağa verildi.

sabah


Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, organ bağışıyla ilgili daha önce verilmiş fetva ve okunmuş hutbelerin olduğunu söyledi.

Bingöl Müftülüğünü ziyaret eden Bardakoğlu, bugün ulusal bir gazete yer alan "Bir fetva verdi 5 umut söndü" başlıklı haberle ilgili soru üzerine, "Gerekli cevabı vereceğiz" diye konuştu.

Organ bağışı konusunda daha önce verilmiş fetva ve okunmuş hutbelerin olduğunu hatırlatan Bardakoğlu, "Din İşleri Yüksek Kurulu toplanacak ve en kısa sürede gerekli açıklamayı yapacaktır" dedi.

Türkiye genelinde yayın yapan bir gazetede bugün çıkan "Bir fetva verdi 5 umut söndü" başlıklı haberde, ilahiyat profesörü Cevat Akşit'in "Organ bağışı caiz değil" dediği, bunun üzerine eski polis müdürü Uğur Gür'ün 17 yaşında yaşamını yitiren yeğeninin organlarının bağışlanmasından vazgeçildiği, dolayısıyla da organ bekleyen 5 kişiye nakil yapılamadığı öne sürülmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber