Okulda kalp taraması hayatını kurtardı

Okullarda yapılan online kalp taramasında 550 öğrenci takibe alındı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Mayıs 2014 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okulda kalp taraması hayatını kurtardı

9 yaşına kadar kalbindeki delikten habersiz olan küçük Burcu da, kontroller ile sağlığına kavuşan onlarca çocuktan biri.

Kamu Hastaneleri Kurumu, İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği'nin Edirne ve İstanbul'un 13 ilçesinde 800 bin ilköğretim okulu öğrencisini hedeflediği "Online Kalp Taraması" projesi onlarca çocuğu sağlığına kavuşturdu. 6-18 yaş arası özel ya da kamu hiç farketmeden okullarda 800 bin öğrenciye EKG çekildiğini anlatan Prof. Dr. İhsan Bakır "Her okulda küçük bir odayı revir olarak ayarladık ve burada kalp taramalarını gerçekleştiriyoruz.

42 kişilik ekip

Sağlık Bakanlığı talimatıyla projeye Edirne'ye de uzandı. Farklı illerimize de yaymayı hedefliyoruz. Projede 14 Pediatrik Kardiyolog, 18 hemşire ve diğer personellerle birlikte toplam 42 kişilik ekip bulunuyor. Şu an genelde 181 bin 469 öğrencimizin EKG'sini tamamladık. Sonuçları okunan 6 bin 623 öğrencimizin 550'sinde kalp rahatsızlığına rastlandı. Bu öğrencilerimizden bazıları yakın takibe alındı, bazılarına tedavi uygulandı, bazılarına ise cerrahi müdahale yapıldı'' dedi.

Kalbinde 3 cm delik vardı

Bu kontroller ve cerrahi müdahale ile sağlığına kavuşan 550 çocuktan biri de Burcu Gökmen. 9 yaşına kadar kalbindeki delikten habersiz olan ilköğretim öğrencisi Burcu Gökmen'in rahatsızlığı okullardaki kalp taraması sonucu ortaya çıktı. Prof. Bakır, küçük Burcu'nun sağlığına kavuşma hikayesini şöyle anlattı:

"Kalbindeki deliğin yapısı açık ameliyat gerektiriyordu. Sol ve sağ kulakçıklar arasında 3 cm delik vardı. Deliği kalbin zarını kullanarak yamayla kapattık. Her kalp ameliyatı risk taşır. Açık kalp ameliyatlarının yüzde 1 ölüm riski vardır. Ameliyat sonrasında hasta felç olabilir ya da ritm problemleri baş gösterebilir. Bu riskleri taşıyarak başarılı ve sorunsuz bir ameliyat gerçekleştirdik. Artık Burcu sağlıklı bir yaşam sürecek." MERVE ENGİN İSTANBUL

6 yaşında kalp kontrolü yapılmalı

Kalp rahatsızlıklarının genellikle farkedilmediğini belirten Prof. Bakır, "Küçük yaştan beri kalbinde delikle yaşayan insanlarerişkin yaşa geldiğinde acı sonuçlar çıkıyor. Eğer Burcu'nunrahatsızlığı tespit edilmeseydi kalbi yavaş yavaş büyüyecekti. Akciğere de yük getirecekti ve nefes alamaz hale gelecekti.Aileler çocuklarını 6 yaşında okula başlamadan mutlaka kalp doktoruna götürmeli ve kalbini muayene ettirmeli" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber