Eti Maden 'borlu soda'yı üretti

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Eti Maden’in Bandırma tesislerinde yeni ve önemli bir ürün olan ‘borlu soda’nın üretildiğini açıkladı.

Haber Giriş : 04 Mayıs 2014 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eti Maden 'borlu soda'yı üretti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamu kurum ve kuruluşları içinde ülke hazinesine, maliyesine en yüksek katkı koyan işletmelerden biri olan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesinde, yeni ve önemli bir ürün elde edildiğini açıkladı. Cam sanayinin ana ham maddesi olarak kullanılan 'borlu soda'nın üretildiğini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi: "Borlu sodayı piyasaya açıyoruz. Yurt dışından bir ülkeden 250 bin ton sipariş aldık. Yurt içindekilere ithafen söylüyorum. Şu anda biz bunu ihraç edeceğiz ve çok büyük kabul görecek. Gururumuz olarak sonuçlarını açıklayacağız. Türkiye'de camın üretildiğini hepimiz biliyoruz. Genişlemesi, ilerletilmesi, büyümesiyle ilgili hammaddeyi yerli elde etmeyle alakalı piyasaya sürüyoruz. Bu ürün, çevreye son derece saygılı."

'Boru özelleştirmeyeceğiz'

Bandırma'daki fabrikaların kükürtdioksit, karbondioksit ve azotdioksit oranlarını hemen hemen sıfırlayan tesis haline getirildiğini kaydeden Yıldız "Bunu yine borla sağlıyoruz. Borun bu kadar hayatımıza girdiği, Türkiye sanayisinde yer aldığı bir ortamda bize hep şu soruluyor; 'Boru özelleştirecek misiniz?' Bandırma'dan bir kez daha açıklıyorum; boru özelleştirmeyeceğiz" dedi. Bor tesislerinde bazı birimlerin kurulmasıyla ilgili zaman zaman hizmet alımları olduğunu belirten Yıldız, bunu gerekçe gösterip borun özelleştirileceğini söyleyenlerin, kamuoyunu yanılttığını kaydetti.

'Siyasi risklerime rağmen Galatasaraylı'yım Fener'i kutlarım'

Tesislerde çalışanlarla sohbet ederken bir işçinin sarı renkteki baretini alıp inceleyen Yıldız, bunun üzerinde sonradan yapılmış mavi renkte bir işaret görmesi üzerine, "Niye Fenerbahçeli yaptın bunu?" diye sordu. İşçinin, "Baretler karıştığı için bu işareti koydum" yanıtının ardından Yıldız, "Riskin var bak, Fenerbahçelisin. Bütün siyasi risklerime rağmen Galatasaray'ı tutuyorum ama Fenerbahçe'yi tebrik ediyorum. Şu anda Fenerbahçe şampiyon oldu, hakkını teslim etmemiz lazım. Centilmenlik bu" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber