İller Bankası 'atık su faciası'nın faili oldu

Güllük'teki atık su tesisinde yedi işçinin ölümüyle ilgili, İller Bankası görevlileri dahil 21 kişiye dava açıldı. Faillere 3-15 yıl hapis isteniyor.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Mayıs 2014 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İller Bankası 'atık su faciası'nın faili oldu

İSMAİL SAYMAZ

Muğla'nın Milas ilçesi Güllük beldesinde geçen yıl atık su tesisinde yedi işçinin zehirlenerek hayatını kaybetmesine ilişkin, aralarında istasyonu işleten Akfen İnşaat'ın yöneticileri ile bu kuruluşa geçici kabul belgesi veren İller Bankası görevlilerinin de olduğu 21 şüpheli hakkında Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Güllük'te, geçen yıl 17 Haziran'da 'Akfen' adlı inşaat şirketi tarafından işletilen atık su ve kanalizasyon istasyonunda arıza çıkmıştı. İlkin sorunu gidermek için, sonra da arkadaşlarını kurtarmak amacıyla birbiri ardına kuyuya giren yedi işçi zehirlenerek ölmüştü. Bilirkişi raporuna göre facia göz göre göre gelmişti. Kaba pisliklerin bir kuyudan diğerine geçmesini önleyebilmek için kullanılan elevatör kırılmıştı. Kumanda panosu paslanmıştı. Sistem dört yıldır bozuk olduğu için bir işçi su geçirmez tulum giyerek merdivenlerden kuyuya iniyor, ızgarada birikmiş pislikleri eliyle temizleyip yukarıdan sarkıtılan 25 kiloluk kutuya dolduruyordu. Yine rapora göre binada ve çevrede ikaz levhası yoktu. Kuyuda risk analizi yapılmamıştı. Kapalı alana girecek personele eğitim verilmemişti. Ortamın gaz analizi, gaz-patlayıcı ortam ölçümleri, havalandırma sistemi ve kontrolleri gerçekleştirilmemişti. Gazlar artınca personeli uyaracak bir alarm sistemi bulunmuyordu. İşçilere 75 TL'lik gaz maskesi ve 750 TL'lik gaz ölçüm aleti, oksijen tüpü ve koruyucu donanımlar verilmemiş, hiçbiri iş güvenliği eğitimi almamıştı. Ölen tesis sorumlusu Mustafa Öztürk de eğitimden yoksundu.

İfadeleri alınan dönemin İller Bankası Genel Müdür Vekili Mehmet Şevki Nalçacıoğlu işletmenin 2008'de kendileri tarafından inşa edilerek geçici kabul belgesiyle belediyeye devredildiğini, aradan beş yıl geçtiğini ve kazanın 'işletme hatası ve tedbirsizlikten kaynaklandığını' savundu. İller Bankası Kanalizasyon Şubesi mühendisi Fatma Herdem ise geçici kabul tutanağında 'belediyeye ilişkin belli hususlara yer verdiğini, bunlara uyulmuş olsaydı kazanın meydana gelmeyeceğini' iddia etti. İller Bankası'nda görevli diğer şüpheliler de Akfen İnşaat'ı ve belediyeyi suçladı.

Akfen Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kadri Samsunlu, Güllük'e hiç gitmediğini, teknik konulara dahil olmadıklarını savundu. Akfen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Süha Güçsav da sorumluluğun Öztürk'e ait olduğunu ileri sürdü.

Muğla Savcılığı, aralarında Akfen yönetiminden Hüseyin Kadri Samsunlu ve İbrahim Süha Güçsev ile İller Bankası'nın 3. Bölge Müdürlüğü'nde görev yapıp atık su tesisine geçici kabul belgesi veren 16 görevlinin de olduğu 21 kişiye 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' iddiasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber