TEOG bitti, Haziran'da yerleştirmeler olsun

MEB’e Öneri: TEOG Bittiğine göre yerleştirmeler Haziran’da yapılsın

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Mayıs 2014 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEOG bitti, Haziran'da yerleştirmeler olsun

MEB Liselere yerleştirmede kullanılacak TEOG Sınavlarını tamamladı. Geriye öğrencinin sınıf geçip geçmediği ile Ortaokul derslerinin ortalaması kaldı. Bu da karnelerin alındığı 13 Haziran günü netleşmiş olacak.

Öyle ise yerleştirme yapmak için tek sorun olarak Özel Okullar kalıyor...

Çünkü devlete kaydolan bir öğrenci daha sonra Özel Okula geçebiliyor ve bu öğrenciden boşalan kontenjana öğrenci vermek sorun oluyor.

Bu sorun yerleştirme takvimini ne zamana alırsak alalım yaşanacak.

Öyle ise çocukların tatilini zehir etmemek , en azından maksimum öğrenciyi bu çileden kurtarmak mümkün.

Bunun için Öğrencilerin tercih ve ilk yerleştirmelerini Haziran ayında tamamlayabiliriz. Böylece ilk tercihine yerleşen öğrencilerle ilgili sorun ilk etapta çözülür. Yani onlara rahat tatil yaptırabiliriz. (16-20 Haziran 2014 Başvuru, 27 Haziran sonuçların açıklanması... gibi.)

Sistemde her okula tercih eden sayısı kadar yedek öğrenci tanımlaması yaparız. Öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerinde olduğu gibi sıraya giren öğrenci olur.

Tercih sayısı fazla tutulursa sırada daha çok öğrenci olacaktır. Böylece istek dışı yerleştirme yapılmayacaktır. Herkes puanına göre kurumlara yerleşecektir.

Daha sonra;

1- Öğrenci yerleşmeye hak kazandığı anda okula gitmek zorunda bırakılmaz. Veliye mesaj atılır. Şu okula yerleştiniz denilir.

Herhangi bir nedenle boşalan kontenjanlara sıradan yerleştirme yapılır. Sıradan yerleşen kişi bir üst tercihine gitti ise (daha önce yerleşen biri ise) eski yerinden vazgeçip yeni yeri kabul ediyorsa mesajla bilgilendirilir ve mesaj sistemiyle EVET yazarak üst tercihe kaydı ve alt tercihinin boşaltılması sağlanır.

Bu şekilde yaz boyunca yerleştirmelere devam edilir.

Veliye gün verilir örneğin": her hafta Pazartesi ve Perşembe günleri 17.00'de yerleştirme yapılacaktır. Sonuçları SMS ve MEB İnternet sitesi yoluyla öğrenebilir ya da yerleştiğiniz okula giderek kaydınızı netleştirebilirsiniz. " denilebilir.

Bir üst tercihine gitmek istemeyen öğrenci mesajda HAYIR yazdı ise daha önce yerleştiği yeri baki kalır. Bundan sonra bu öğrenci için yerleştirme yapılmaz. Bu nedenle tercih yapılırken öncelik sırası okunmak istenen okul sırası olmalıdır. Boş tercihten kaçınılmalıdır.

(Ya da sadece o tercihi silinerek üstteki diğer tercihleri için yerleştirmeler devam edebilir.)

2- Eğer vatandaş SMS kullanamaz, sistemi anlayamaz deniliyorsa herkese bir şifre tanımlanmalı her hafta Pazartesi yapılan yerleştirmelerde Salı günü, Perşembe yapılan yerleştirmelerde de Cuma günü kayıt, onay zorunluğu getirilmeli.

Bu zorunluluk da vatandaşın o anda bulunduğu yerdeki herhangi bir Ortaokul/Lise de e-okul üzerinden yerine getirilebilmelidir.

Bu yerleştirmeler sonucunda; yerleştirme bekleyen öğrenci sayısı her geçen gün azalacak, bu öğrencilerin de tatillerini rahat geçirmeleri sağlanabilecektir.

Bu sistemde; Özel okulların aldıkları öğrenciyi sisteme kaydetmeleri zorunlu hale getirilmelidir. Bu şekilde kaydolan öğrencinin devlet okulundaki kaydı otomatik olarak silinmelidir.

Böylece özel okula gitme şeklinde kontenjan boşaltanlar ya da başka sebeplerle boşalan kontenjanlara sürekli yerleştirme yapılırken, kayıt işlemlerinin vatandaş için kabus olmasının önüne geçilmiş olacaktır.

Bu tabii ki bir öneridir. Burada amaçlanan

- Vatandaşın tatilinin zehir olmasını önlemek,

- Zamanı iyi değerlendirmek,

- Bir an önce yerleştirmelere başlamak

- Maksimum doluluk sağlamak

- Tatilde ya da iş için gidilen yerlerde de kayıt olanağı tanımak,

Şeklinde özetlenebilir.

Maksut BALMUK

Öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber