Zayıflama ilacı satın alan yüzlerce kişi dolandırıldı

Zayıflama ilaçları satan Hollandalı bir şirketin internet sitesi üzerinden cüzi miktarlara deneme ürünü alan yüzlerce kişi dolandırıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Mayıs 2014 09:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Zayıflama ilacı satın alan yüzlerce kişi dolandırıldı

ERDİ YILMAZ

Kart bilgilerini şirkete kaptıran vatandaşların hesaplarından istekleri dışında her ay 200 ile 600 lira arasında para çekildiği ortaya çıktı. Paralarını geri alamayan mağdurlar, savcılık ve Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaya hazırlanıyor.

İnternet sitesinden gıda takviyesi ve zayıflama ilacı adı altında bir takım bitkisel ilaçlar satan 'www.gcextract.com' adlı Hollanda kaynaklı bir şirket, Türkiye'de yüzlerce kişiyi dolandırdı. Şirketin internet sitesi üzerinden cüzi miktarlara deneme ürünü alan yüzlerce kişi kart bilgilerini şirkete kaptırdıklarını anladıklarında hesaplarından bin lirayı aşan miktarda para çekildiğini fark etti. Şirket bir kez ilaç alımı yapanlardan, bu kişilerin onayları olmadan her ay 200 ile 600 lira arasındaki bedellerde kartlarına ilaç satışı yapmaya devam ettiği ortaya çıktı. Paralarını geri alamayan mağdurlar ise savcılıklara ve Tüketici Hakem Heyetlerini başvurmaya hazırlanıyor.

REKLAMI SOSYAL MEDYADA

Özellikle sosyal medya siteleri Facebook ve Twitter'da verdikleri ilanlarla müşteri çeken şirket, ilk alınacak deneme kapsüllerinin ücretsiz olduğunu belirterek, siteye girenleri sadece 10 lirayı bulan kargo masrafıyla alışveriş yapmaları yönünde teşvik ediyor. Yeşil kahve olarak tanıtılan 'Supracleanse' ve 'GCSpeed Slim Capsules' isimli ilaçların sözde yararları site ziyaretçilerine tanıtıldıktan sonra zayıflamak isteyen kişiler, ilaçlardaki cüzi miktarlara da aldanıp kredi kartlarındaki bilgilerle alışveriş yapmaya ikna ediliyor.

ÇÖZÜM, KART İPTALİNDE

İlk alışveriş yapıldıktan sonra ise asıl vurgun başlıyor. Ancak satın alma esnasındaki sözleşmede küçük puntolarla yazıldığı için çoğu kişinin gözünden kaçan 'Bir ay içinde üyeliğinizi iptal etmezseniz, otomatik olarak ürün gönderimi devam edecektir' ibaresi yüzünden her ay kredi kartı kullanıcılarına 200 lira ile 600 lira arasında ilaç gönderimi devam ediyor ve ücreti kart hesabına yansıtılıyor. Hesap özetine 'GCSPEED SLIM CAPSULES' şeklinde yansıyan ücretlendirme, eğer banka bilgilendirilmez ve kredi kartı iptal edilmez ise her ay devam ediyor.

İLAÇ, SAHİBİNE ULAŞMIYOR

Şirketin sattığı ürünler yurtdışından geldiği için ve ilaç olması nedeniyle gümrük müdürlüklerinde bekletiliyor. Ancak, gümrükten ilaç türevi ürünlerin alınabilmesi için doktor raporu gerekiyor. Bu sebeple de çoğu kişi bu ürünleri almak için uğraşmak istemiyor. Bunun üzerine ise gümrükte yaklaşık bir hafta bekleyen ürünler tekrardan geldiği yere geri gönderiliyor. Mağdurlar yaşanan kredi kartı dolandırıcılığını fark ettikten sonra siteye ulaşmaya çalışsalar da şirketin yurtdışında olmasının da avantajıyla muhatap bulmakta zorlanıyor. Mağdur vatandaşlar site üzerinden ilaç satışlarına devam eden şirketten başkalarının mağdur olmaması için yetkililerin ve savcılığın harekete geçmesini bekliyor.

Onlarca mağdur şikayetlerini sıraladı

- 'Şikayetvar.com'a da yansıyan onlarca şikayetlerin geneli de 'www.gcextract.com' den sipariş verdikleri ürünü alamadıkları ve kredi kartlarında istekleri dışında ödemeler yapıldığı yönünde birleşiyor:

- Ben Gcextract.com'dan şikayetçiyim. Kartımdan hem ücret çekildi ve ürün elime ulaşmadı ve savcılığada gerekli belgelerle beraber başvurdum.

Tc Sinem K., 17 Şubat

- Gcextract.com'a Facebook reklamını görerek cüzi bir ücret karşılığı adres bilgileri ve kartım bilgilerimi girdim. 20/3/2014 tarihinde 214,50 tl hesabımdan haberim dışında para çektiler, kartımı iptal ettirdim. Şirkete hiçbir şekilde ulaşamıyorum.

14 Nisan- Mithat H.

- Firma Türkçe olarak Green Coffee nin yararlarını anlatıp müşteri topluyor. Metni okuduğumda otomatik fiyatlandırma yapılacaktır şeklinde ifade var. Avrupa ülkelerinde yaşayan uyanıklar kurmuş anlaşılan. Hemen kredi kartımı İnternet ve telefon alışverişine kapadım. 07 Nisan, Fevzi K.

- Sayfada denemenin stoklarla sınırlı olduğu yazılıydı. Sadece kargo bedeli ödenmesi şartıylaydı. Kişisel bilgilerimi ve kredi kartı bilgilerimi yazdığımda hiçbir onay ya da alışveriş şartnamesi önüme gelmeden karttan işlemi yaptı. Hemen uyandım. Özlem D., 26 Şubat

- Gcextract.com'dan GC Speed Slim deneme kapsülü siparişi verdim. Sonradan İptal etmek istedim. Bana dönüş yaptılar. Tamam iptal edildi denildi. 1 aylık bir zaman geçti kredi kartı ekstrem geldi ve firmanın hiç olmadık bir tarihte yüklü bir meblağ çektiklerini gördüm. Esin Deniz B., 16 Aralık

- 05/02/2014 tarihinde bende herkes gibi ücretsiz ürün siparişi verdim sadece kargo bedelini ödedim 8.07 tl ürün gelmedi ve 18/02/2014 tarihinde 204 tl daha çekmişler kredi kartımdan tesadüfen fark ettim ve hemen kartımı iptal ettirdim. Hande Burcu K., 24 Şubat

'Bin 243 liramı kaptırdım'

- Facebook'taki ilanıyla 'www.gcextract.com' sitesine girerek alışveriş yapan Ali Yaşar Aydoğan isimli vatandaş, mağduriyetini şöyle anlatıyor: 'Facebook reklamı üzerinden bir e-ticaret dolandırıcılığına maruz kaldım. Ben tek bir tıklama ve cüzi tutarlı bir işlem yaptığımı zannederken, son 5-6 ayda kredi kartımdan 16 ayrı işlemle toplam 1.243 TL'lik tutar çekilerek mağdur edildim. Bankamla konuşup işlemlerin iptal edilmesini istedim. Kalan paramı geri alamazsam Tüketici Hakem Heyetine başvuracağım.'

'Uzaktan' alışverişe rağbet sürüyor

- Son yıllarda yaygınlaşan kredi kartı kullanılarak internet ve telefon üzerinden siparişle yapılan alışveriş yöntemine rağbet giderek artıyor. Bankalar Arası Kart Merkezi verilerine göre, internet ve telefon üzerinden gerçekleşen alışverişlerde bu yılın ocak, şubat ve mart aylarında toplamda 96 milyon 663 bin 24 liralık kredi kartı harcaması yapılırken bu rakamın yüzde 16'sını uzaktan alışveriş harcaması oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber