'TIR'lar bilgi ve belge olmadan takip edilmiş

MİT tırlarının, Suriye’ye doğru yola çıkmadan iki hafta öncesinden hiçbir belge ve bilgi olmadan takip edilmeye başlandığı ortaya çıktı. Dinleme kararını veren hakimin, Paralel Yapı’nın TİB’deki dinlemeler ile ilgili 23 haberine erişimi yasaklayan isim olması dikkat çekti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Mayıs 2014 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'TIR'lar bilgi ve belge olmadan takip edilmiş

KEMAL GÜMÜŞ

Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'larına yönelik ihanet komplosunun belgesi de ortaya çıktı. MİT görevlilerinin Ankara'dan çıkmadan iki hafta önce hiçbir delil ve araştırmaya ihtiyaç duyulmadan dinlendiği belirlendi. MİT mensuplarını haftalarca takip eden ve dinleyen Jandarma İstihbarata dinleme iznin veren isim ise dikkat çekici; Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Süleyman Köksaldı. Hakim Köksaldı, aynı zamanda paralel yapının TİB'deki dinlemeler ile ilgili 23 haberin internet erişimini yasaklayan skandal karara imza atan isim olarak biliniyor. Paralel yapının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki (TİB) dinleme skandallarını gündeme getiren gazetelerin haberlerine sansür uygulayan Hakiminin aynı zamanda Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'ları görevlileri ile MİT Mensuplarını da hukuksuz bir şekilde dinlettiği ortaya çıktı. MİT mensupları hakkında hiç bir delil veya istihbarat olmadan terör faaliyeti yürüttükleri gerekçesiyle dinleme kararı veren isim Hakim Köksaldı.

Fiziki takip de yapılmış

19 Ocak'da Adana'da durdurularak baskın yapılan MİT Tırlarının Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Köksaldı'nın dinleme onayından sonra 2 hafta teknik ve fiziki takibe alındı. Dinleme ve takipten sonra TIR'ların yükü, görevlilerin bilgisi ve en önemlisi TIR'ların güzergahı ile hareket saati tespit edildi. Toplanan veriler ışığında senaryo hazırlandı, TIR'lara nasıl, hangi personelle ve nerede müdahale edileceği planlandı ve o plan doğrultusunda düğmeye basıldı. Bunun içinde mizansen bir ihbar ve masum bir operasyon süsü verilmek istendiği öğrenildi.

TİB'deki paralel dinleme istasyonu

BAŞBAKANLIK Teftiş Kurulu (BTK) müfettişlerinin paralel dinlemelerle ilgli araştırmasından elde edilen bilgi, belge ve tanık beyanları onlarca gazete tarafından yayınladı. Gazetelerin yanısıra TV kanalları ile gazetelerin internet siteleri de müfettişlerin yürüttükleri incelemeye dayalı pek çok haber yayınladı. TİB'de yapılan incelemelerde 2012 yılına kadar yapılan tüm dinlemelerin dijital kayıtlarının kopyalarının alındığı ve arşivden silindiği ortaya çıkmıştı. Kurumun tüm elektronik donanım ve yazılımları 'paralel' şirketlerden alınmış; yetmemiş, o şirketlerin personeli 'TİB giriş kartı' verilerek kurumda görevlendirilmiş, internet uydularıyla yabancı ülkelere devlet sırları servis edildiği tespit edilmişti.

Bir kararla 23 habere sansür

MİT mensuplarını iki hafta boyunca dinleten Hakim Süleyman Köksaldı'nın isimi geçtiğimiz günlerde paralel yapıya yönelik yayınlanan haberlere uyguladığı sansürlerle gündeme gelmişti. TİB'de ortaya çıkarılan Paralel Yapı'nın dinleme skandalları ilge ilgili haberlere internet üzerinden erişimi de Köksaldı'nın başkanlığandaki mahkeme kararıyla engellenmişti. Haberde adı hiçbir yerde geçmemesine rağmen, incelemeye alınan dönemde TİB Başkanvekili olan Osman Nihat Şen, internet sitesindeki habere erişimin engellenmesi için de Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nden karar çıkarttı. 5. Sulh Ceza, 8 gazete, 2 internet sitesi ve 1 de TV internet sitesindeki toplam 23 haber için 'erişimin engellenmesi'ne karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber