Önemli olan suç oluşmadan önlemek

‘Farkındayım Aldanmam’ adlı oyunla çocukları bireysel güvenlikleri konusunda bilgilendiren ‘Toplum Destekli Polislik’ (TDP) Şube Müdürü Leman Süheyla Soylu ile buluştuk. ‘Biz Siz Olmadan Olmaz’ sloganıyla yola çıkan TDP, sadece çocukları değil, vatandaşları da dolandırıcılık, hırsızlık, yan kesicilik, sahte para gibi konularda bilinçlendiriyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Mayıs 2014 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Önemli olan suç oluşmadan önlemek

SİBEL ATEŞ YENGİN

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK

Toplum destekli polislik; bir suç oluşmadan önce önlemeye yönelik çalışmalar yapan, vatandaşın katılımını da işbirliğine dönüştüren bir emniyet birimidir. 2009 yılında Toplum Destekli Şube Müdürlüğü haline geldi. Suçla mücadele konusunda kamu kuruluşları, belediyeler, çocuk şube müdürlüğü, narkotik şube, çeşitli sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla iletişim halindeyiz. Amacımız İstanbul'umuzu en güvenilir şehir haline getirmek. Bu çalışmaları yaparken gençlerimizi, çocuklarımızı, vatandaşlarımızı bir suçla karşılaştıklarında nasıl tedbirler almaları gerektiği konusunda bilgilendiriyoruz. Personelimiz okullarda ve kültür merkezlerinde çocuklara güvenli internet kullanımını, 155'in faydalarını anlatıyor ve emniyet birimlerini tanıtıyor. Evinin adresini, telefonunu bilmeleri, tanımadıkları kimselerden sakız ve şeker almamaları gerektiğini söylüyoruz çünkü bir çocuk şekerle kanabiliyor. Büyükler içinse kontör, telefon dolandırıcılığı, kaldırımcılık, düşük para değeri dolandırıcılıkları konusunda bilgi veriyoruz. Sahte paranın nasıl anlaşılacağı, işyeri güvenliği gibi konusulara da değiniyoruz.

HEDİYENİZİ ALMAK İÇİN BİZİ ARAYIN!

Kurban pazarlarında bile bilgilendirme yapıyoruz. Çünkü halkın yoğun olduğu yerlerde kalpazanlar bastıkları sahte paraları piyasaya sürüyor. Kurban satıcısı Ağrı'dan, Kars'tan çocuklarını köyünde bırakıp da kurbanlık satmaya geliyor ama sahte parayla kandırılıyor ya da kurbanlıkları çalınıyor. Dolayısıyla emeğinin karşılığını alamıyor. İlçe emniyet müdürlükleri olarak nerede kurban pazarı varsa ekipler o bölgelere gidiyor ve satıcıları bu konularda bilgilendiriyor. Amacımız İstanbul'umuzu en güvenilir şehir haline getirmek. Vatandaşı evlerini hırsızlara karşı nasıl güvenli hale getireceklerini, güvenli ve güvensiz kilitleri anlatıyoruz. Bir de 'hediye kazandınız' türünden gelen mesajlara karşı da uyarıyoruz. 'Kazandığınız puanlar 200TL'ye ulaştı. Arayın, puanlarınızı aktifleştirin' ya da 'ücretsiz iki adet kol saati kazandınız, şu numarayı arayın, hediyenizi almayı unutmayın' gibi mesajlar geliyor. Telefon dolandırıcılığı da bu ara gündemde. Kendilerini savcı ve polis gibi tanıtıp "Hesaplarınız terör örgütünün eline geçti. Vereceğimiz adrese parayı yatırın ve kesinlikle telefonunuzu kapatmayın. En yakınınıza bile aradığımızı söylemeyin" diyorlar. Bir de telsiz efekti veriyorlar haliyle vatandaş da polis olduğunu sanıyor. Sunumlarımızda vatandaşlara "Polis asla sizden para istemez zaten böyle bir durum varsa ya karakola ya da şubeye davet eder" diyoruz.

FARKINDAYIM ALDANMAM

Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek için Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında hayata geçirilen 'Biz Siz Olmadan Olmaz/ Maviler Projesi'yle dışlanmaya maruz kalmış çocuk ve gençlerin hem sosyal yaşama katılımlarının sağlanması hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunulması amaçlandı. Rol model faaliyetiyle Beşiktaş, Galatasaray ve Kasımpaşa kulüpleri ve 'Beni Böyle Sev' dizi setini öğrencilerle ziyaret ettik. Bu proje kapsamında polis memurlarından oluşan tiyatro gurubu kurduk. Danışmanlığını Üstün Dökmen yaptı, tiyatro eğitimini de Dersu Yavuz Altun verdi. Çocuk Şube Müdürlüğü ve psikologlarla işbirliği yaptık. Çocukların bireysel güvenlik önlemlerini, trafik kazalarına karşı nasıl tedbir alacaklarını tiyatro oyunuyla anlattık. Çocuklarımız oyunu izlerken eğleniyor, eğlenirken de bu mesajları alıyor. Geri dönüşümü gözlemleyebilmek için öğrencilere "Ne öğrendin?" diye sorduğumuzda; "Tanımadığım kimselerle konuşmamam gerektiğini, kaçan topun arkasından asla yola fırlamayacağımı öğrendim" diyorlar. Bir kere bir televizyon kanalından röportaj yapmaya geldiler. Çocuğun biri muhabire "Sizi tanımıyorum konuşamam" demişti.

'Farkındayım Aldanmam' oyununda çocukların güvenliğine yönelik altın kurallarımız şöyle sıralanıyor:

* Yardıma ihtiyacım olursa üniforma giymiş birini arar gözlerim.

* Bir beş beş, 155'i ararım.

* "Hayır" diyebilmek en doğal hakkım.

* Sesim en güçlü silahımdır. Tehlikedeysem avazım çıktığı kadar bağırırım.

* Hiçbir araca yaklaşmam, ailemin izni olmadan sebebi ne olursa olsun o araca binmem.

* Birinin bana dokunması beni tedirgin ediyorsa "Hayır, dokunma bana" demekten çekinmem.

AMAN DİKKAT PERU PARASI YÜKSEK DEĞİL!

*birini *Peru parasını yüksek değerdeymiş gibi anlatarak kandırıyor.

* Üzerinde Türk parası bulunmadığını belirten zanlılar örneğin 700 liralık borcu için bin Peru parası vererek karşılığının da 2 bin TL olduğunu söylüyor ve para üstünü TL olarak alıyor.

* Bazı zanlılar benzerliğinden ötürü Peru parasını euro gibi tanıtarak vatandaşı dolandırıyor.

YANKESİCİLERE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALDINIZ MI?

* Cüzdanınızda fazla para bulundurmayın.

* Yankesiciler özellikle yaşlıları ve kadınları tercih eder.

* Pazarlar ve kalabalık yerlerde çantanızı açık bırakmayın.

* Hırsızlar için en uygun yerler pantolon arka cepleri ve çantalardır.

* Kalabalık yerlerde yüksek miktarda paranızı göstermeyin.

* Yolda yürürken kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen kişilere dikkat edin.

* Toplu taşıma araçlarında zaman zaman ceplerinizi kontrol edin.

DOLANDIRICILARIN SERMAYESİ DİLİDİR

* Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin dalgınlığınızdan istifade ederek hile ve el çabukluğuyla para veya eşyalarınızı almasına, sözleşme ya da senet imzalatmasına izin vermeyin.

* 'Yaptığımız çekilişten size hediye çıktı' şeklindeki mesajlara geri dönüş yapmayın.

* Tanımadığınız kişilerden piyasa değerinin altında elden satılan ürünleri almayın çünkü bu ürünler çalıntı ya da kaçak olabilir.

* Aracınızı satarken paranın tamamını almadan vekalet veya noter satışını vermeyin. Aracınızı alırken aracın ruhsatını, hacizli olup olmadığını tescil kayıtlarından kontrol etmeden para ödemeyin.

KALDIRIMCILIĞI BİLİYOR MUSUNUZ?

Bir mağazanın vitrininde güzel bir kıyafet görüyorsunuz. İçeri girip tezgahtarla konuşuyorsunuz. Bu arada kaldırımcı diye tabir edilen hırsız arkanızdan mağazaya giriyor ve kıyafetlere bakar gibi yapıp sizi gözetliyor. Siz kabine giriyorsunuz ve çantanızı askıya asıyorsunuz. Kaldırımcı bu kez kabine yakın yerlerde kıyafetlere bakıyormuş gibi yapıyor. Siz kıyafeti giyip de çantanızı kabinden almadan çıkıp biraz uzaklaşınca hırsız çok kısa sürede kabine giriyor ve çantanızı alıp kaçıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber