KİT personelinin maaşları kurumdan kuruma değişir mi?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Mayıs 2014 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soru gerip gelebilir ama KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin maaşları unvanları aynı olsa da kurumdan kuruma değişiklik gösterebilmektedir. İsterseniz sorunun kaynağını açıklamaya çalışalım.

KİT personelinin maaş kalemleri hangi unsurlardan oluşur?

399 sayılı KHK'nin 25'inci maddesine göre; sözleşmeli personele ödenecek sözleşme ücreti; temel ücret ile başarı ve kıdem ücretleri toplamından oluşur ve bu ücret asgari ücretin altında olamaz. Sözleşme ücretlerinin tavanı her yıl bütçe kanunları ile belirlenir. Kamu personeli için uygulanan aylık katsayısının mali yılın ikinci yarısı için değiştirilmesi veya mali yıl içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun mali ve sosyal haklara ilişkin hükümlerinde değişiklik yapılması halinde sözleşmeli personel ücretlerinin tavanını değiştirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bu hükümlere göre sözleşmeli personelin ücret kalemleri arasında önemli bir yer tutan temel ücret, başarı ücreti ve kıdem ücreti temel ücretin uzantısı şeklinde oluşmaktadır. Yani başarı ve kıdem ücreti Yüksek Planlama Kurulu kararıyla unvan bazında belirlenen temel ücretin belirli bir oranı olarak belirlenmektedir. YPK Kararı'nda sözleşmeli personelin hem tavan ücreti hem de taban ücreti belirlenmektedir. Kurumlar taban temel ücretten aşağı ve tavan temel ücretten yukarı olmamak kaydıyla sözleşmeli personelin temel ücretini belirlemektedirler.

Temel ücret kurumdan kuruma değişebilir mi?

Bazı KİT'ler Yüksek Planlama Kurulu kararıyla unvan bazında belirlenen temel ücret tavanından çok aşağıda temel ücreti belirlemektedir. Yani kurumların çoğu temel ücretleri tavandan belirlememektedir. Temel ücretin düşük belirlenmesi ise hem başarı ücretini hem de kıdem ücretini etkilemektedir.

Başarı ücreti, sözleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) düzeyinde olanlara(90 ve daha yukarı) temel ücretlerinin % 8'i, (B) düzeyinde olanlara (76-89 ) % 4'ü, (C) düzeyinde olanlara (60-75) % 2'si oranında hesaplanacak tutarda başarı ücreti ödenmektedir.

Yine sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ücretlerinin % 2'si, 11-15 yıl arasında olanlara % 3'ü, 16-20 yıl olanlara % 4'ü ve 21 yıl ve daha fazla olanlara% 5'i oranında kıdem ücreti verilmektedir.

Dolayısıyla temel ücretin düşük belirlenmesi hem başarı ücretini hem de kıdem ücretini etkilemektedir.

Ayrıca, YPK kararında unvan bazında en düşük ve en yüksek temel ücret belirlenmişken temel ücretin belirlenmesi YPK kararına uymak kaydıyla kurumlara bırakılmıştır. Buna göre temel ücret tutarları, sözleşmeli personelin unvanı, eğitim düzeyi, iş gerekleri, işyeri ve çalışma şartları dikkate alınmak suretiyle teşebbüs ve bağlı ortaklıklarca tespit edilmektedir.

Farklı temel ücret düzenlemesi nasıl çözülür?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber