Kayıpları hemen bildirin

Bir gün bir yakınınız kaybolabilir. Peki, bu durumda ne yapılması gerekiyor? Kayıp Şahıslar Büro Amirliği polisleri hayat kurtaracak önerilerde bulundu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Mayıs 2014 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayıpları hemen bildirin

BURCU ÜNAL İstanbul

Saat sabaha karşı 04.00... İstanbul gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü Kayıp Şahıslar Büro Amirliği'nde görevli polis memuru Cenk Baş, Esenyurt'ta kimliği belirsiz bir ceset bulunduğu ihbarıyla hemen harekete geçiyor. Baş'ın görevi, olay yerindeki cesedin kimliğini tespit etmek. Cesedin yüzü tanınmaz halde olduğu için devreye Asayiş Şube Müdürü Yusuf Bengül tarafından aynı büroda kurulan "Kimliği Belirsiz Cesetleri Tespit Ekibi" giriyor. İhbarlar, sonra parmak izleri taranıyor. En sonunda civardaki kamera kayıtlarından maktulün yüzü tespit ediliyor; peşinden de kimliği... Cinayet Büro ile ortak çalışan ekip, maktulü tanıyor olabilecek yaklaşık 100 kişiyle konuşuyor. 45 günün sonunda maktulün Türkmenistanlı olduğu, bir arkadaşı tarafından madde etkisi altındayken öldürüldüğü tespit ediliyor.

'Detaylar sonuca götürür'

Bu, Kayıp Şahıslar Büro Amirliği'ne gelen onlarca dosyadan sadece bir tanesi. Kapılarını Milliyet gazetesine açan büroda görevli polisler, çalışmalarını anlattı. Ekibin önünde kimliği belirsiz cesetlere ve kayıp şahıslara dair yüzlerce dosya duruyor. Kayıp yakınlarının basit bir eşkal vermesiyle başlayan çalışmalarda ilk iş, kaybolan kişiye bütün ayrıntıları öğrenmek: Hobileri ve fobileri neler, kaç numara ayakkabı giyiyor, tercih ettiği bir marka var mı, hangi takımı tutuyor... Detaylar önemli çünkü kişi uçağa binmekten korkuyorsa hemen otobüs seferleri araştırılıyor. Ayakkabı numarası ve kıyafet markası ise polisler için olmazsa olmaz! Tanınmayacak haldeki cesetlerin kimliğini, genelde ayakkabı numarası veya kıyafet markasından bulmuşlar.

'Doğru bilgi verin'

Kendilerini en çok geç yapılan başvuruların zorladığını söyleyen polisler uyarıyor: "Kayıplarınız için 24 saat sonra kayıp başvurusu yapılır bir şehir efsanesi. Bir yakınınızın kaybolduğundan şüphelendiğiniz an en yakındaki polis karakoluna gidin." Polisleri bu süreçte zorlayan ikinci önemli konu ise ailelerin yaptıkları eksik ya da yanlış bilgilendirme.

Kayıp Şahıslar Büro Amirliği ekipleri Alzheimer hastalarının yakınlarını da uyarıyor:" Mutlaka kıyafetlerine, üzerlerine bir telefon numarası yazın."

Kaybolan Alzheimer hastaları, bir başkası tarafından bulunduklarında hastalıkları nedeniyle geçmişe ait bilgiler veriyor. Bu nedenle Alzheimer hastasıyla ailesinin verdiği bilgiler örtüşmüyor. Polisler Alzheimer hastası yakınlarını uyarıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber