MEB'in açıklamasına rağmen habere devam: Sınava türbanlı giriş serbest

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin, 'Bina Sınav Komisyonu'nun Görevleri' ile ilgili maddesinden adayların 'başının açık' olması ifadesi çıkarıldı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bunun sadece özel sınavlarda serbest olduğu savunmasını yaptı.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın, yönerge değişikliğiyle sınavlara gireceklerin 'başının açık olması' zorunluluğunu kaldırdığı ortaya çıktı. Bu değişikliğin, başta Anadolu ve Fen liseleri giriş sınavı OKS olmak üzere Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk gibi merkezi sistemle yapılan tüm sınavlarda, türban yasağının kaldırılması anlamına geldiği yorumları yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu yorumlara karşı çıkarak, yönerge değişikliğinin sadece 'özel kuruluşlara yapılan sınavlar' için kalktığını savundu.

TARTIŞMA ÇIKARDI

Bakanlığın tartışma nedeni olan düzenlemesi, 28 Aralık 2001 tarihli Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin, 'Bina Sınav Komisyonu'nun Görevleri' ile ilgili maddesinde yapıldı ve "Tüm sınav görevlilerinin, yürürlükteki mevzuata uygun kılık ve kıyafet ile görevlerine gelmelerini, örgün ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören adayların merkezi sistem sınavlarına başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan kıyafetle girmelerini sağlamak" ifadesi çıkarıldı.

BAKANLIK AÇIKLAMASI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Örgün eğitim kurumları ve kamu personeline yönelik sınavlarda adayların kılık-kıyafetlerini düzenleyen yönetmelikler gayet açıktır. Yönetmeliklerde belirtilen 'başı açık' ibaresinin değiştirilmesine yönelik bir girişim ve çalışma Bakanlığımızca yapılmamıştır" denildi.

HÜKÜM KONULMASI

Bakanlık, değişikliğin, sadece özel kurumlar ile yaygın eğitimi kapsadığı iddiasını vurgulamasına karşın, yeni yönergede, "örgün öğretimden merkezi sistem sınavına girecekler" ile "bu sınavlarda görev yapacakların" kılık-kıyafet ve görünümlerine ilişkin hiçbir özel hükmün yeralmaması dikkati çekti.

6 MAYIS'TAN BERİ

Mevcut yönergeyi yürürlükten kaldıran 19 Nisan 2006 tarihli yeni yönerge, 6 Mayıs'ta gerçekleştirilen Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Ara Sınıflar Sınavı'nda geçerli oldu. Bakanlık, kamu personeline yönelik 16 adet görevde yükselme ve bir özel öğretim kurumu sınavında da buna göre hareket edildiğini duyurdu.

BAKANLIĞIN 'ÖZEL'LERİ

Bakanlık, "özel" adı altında yürüttüğü sınavlar arasında motorlu taşıt sürücü adayları sınavı ile yine bazı kamu kurumlarının sertifika sınavlarını sayıyor. Bakanlığın, yaygın eğitim adı altında yürütülen biçki-dikiş, muhasebe kursları sınavlarıyla ilgisi bulunmuyor. Sınavlarını kendilerini düzenleyen bu kurs ve kurumlar, yönetmelikleri uyarınca, kılık-kıyafet kurallarına uymak zorunda.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber