Cinsel suçlarda cezalar artıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çocuklara ve yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar suçlarında verilecek cezaları önemli oranda artıracaklarını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2014 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cinsel suçlarda cezalar artıyor

Bozdağ, Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Sosyal Tesislerinde, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, TBMM'de Adalet Komisyonunda görüşülen bir kanun tasarısı olduğunu anımsattı.

Tasarının önemli hususları içerdiğini ifade eden Bozdağ, özellikle cinsel dokunulmazlığa karşı işenen suçlara ilişkin yeni düzenleme getireceklerini belirtti.

"Hem çocuklara karşı hem de yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar suçları, genel anlamda cinsel dokunulmazlığa karşı suç işlenmesi halinde verilecek cezaları önemli oranda artırıyoruz" diyen Bozdağ, şunları kaydetti:

"Daha önceki düzenlemelerde saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağlığının bozulması için rapor aranıyordu, esasında saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağlığını bu rapor, saldırıdan daha fazla etkileyebiliyordu. Saldırıya uğrayıp da beden ve ruh sağlığı bozulmayan birisi olabilir mi? Saldırıya uğrayan herkesin beden ve ruh sağlığı elbette bozulmuştur. Yeni düzenleme, bunun peşinen kabul ediyor. Beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezayı artırmak için öngörülen ceza miktarı, ana cezaya ilave edilmektedir. Ayrıca kamu görevi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey baba, üvey ana, üvey evlat ve evlatlık ilişkisi içerisinde olanların bu fiili işlemesi halinde cezaların artırılması hukukumuza getirilmektedir."

- "Tıbbi tedavi yoluna da gidilecek"

Bozdağ, önemli bir değişiklilik daha yaptıklarının altını çizerek, "Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar, bundan sonra tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmama veya oralarda ikamet etmeme, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamda çalışmama, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmeme gibi hak yoksunluklarıyla da karşı karşıya kalacak. Tıbbi tedavi yoluna da gidilecek" diye konuştu.

Daha önce bu suçlardan ceza alanların, cezasının üçte ikisini hapishanede geçirdikten sonra "iyi halden" tahliye edilebildiğini vurgulayan Bozdağ, yeni düzenleme ile cezasının üçte ikisini değil, dörtte üçünü tamamlayanların "iyi halden" yararlanabileceğini anlattı.

Çocuklara karşı işlenen cinayet suçlarının herkesi derinden etkilediğine dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:

"Son günlerde, 'bunların hakkı idamdır' tartışmaları yapıldı. Bizim hukukumuzda idam cezası yok. En ağır ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası. Öldürme fiili çocuklara karşı işlendiğinde verilen ceza da ağırlaştırılmış müebbet hapis. O zaman biz bu durumdaki cezanın infazında geçecek süreyi artıran bir adım attık. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar, mevcut düzenlemeye göre 30 yıl yatınca tahliye oluyordu, yeni düzenlemeye göre 39 yıl yatacaklar. 9 yıl cezalarının infazındaki süre artmış oldu. Müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yatınca tahliye olabiliyordu, yeni düzenlemede bunlar da 33 yıl yattıktan sonra iyi hali varsa tahliye olabilecek. Burada da infaz, 9 yıl arttırıldı. Terör suçlarının infazındaki şartlar, bunlar için de getirildi."

- Uyuşturucu imalatı ve ticaretinin cezası da artıyor

Uyuşturucu ve uyarıcı maddeler ile alakalı suçların cezasını da önemli oranda artırdıklarını dile getiren Bozdağ, "Hem uyuşturucu madde imalatı, ihracı ve ticaretinin hem de bunları sağlayan, teşvik edenlere verilecek cezaları önemli ölçüde artırıyoruz. Ayrıca uyuşturucu ve uyarıcı maddenin çocuğa verilmesi ya da satılması halinde verilecek cezanın alt sınırının en az 15 yıl olması gerektiğini yasaya yazıyoruz. 15 yıldan daha yukarı cezayı da mahkemeler verebilecek" dedi.

- Hırsızlığın cezası

Hırsızlıkla alakalı konularda da yoğun şikayet aldıklarını belirten Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"Mevcut kanunda ceza, 2 yıldan 5 yıla kadardı, yeni düzenlemede meskende hırsızlığın cezasını 5 yıldan 10 yıla çıkarıyoruz. Gece işlenmesi halinde de hırsızlığın cezasının yarı oranında artırılacağını ceza kanunumuza koyuyoruz. Gece hırsızlık yaptığı zaman asgari ceza 7,5 yıl olacak. Tabi bu 12,5 yıl da olabilir, 15 yıl da ola bilir. Bu, mahkemenin vereceğe karara bağlı. Kapkaç gibi hırsızlığın nitelikli hallerinin cezası 3 yıldan 7 yıla kadardı. Yaptığımız düzenleme ile bu cezayı 5 yıldan 10 yıla kadar çıkarıyoruz. Gece işlenmesi, burada da cezayı artırıcı bir neden olacak. Bu da son derece önemli bir değişiklik. Hukukumuza yeni şeyleri bu kanun tasarısıyla katıyor ve hukukumuzu daha ileri bir noktaya taşımak için de adımlar atıyoruz. Örneğin ticaret mahkemeleri, tek hakimli mahkemelere dönüştürülmüştü. Bu tasarı ile ticaret mahkemelerini yeniden heyetli mahkemeye çeviriyoruz. Bu alanda da önemli bir değişikliği yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde mecliste görüşülecek bu."

- Konya'da kaçırılmak istenen kız çocuğu

Bozdağ, Konya'da bir kız çocuğunun kaçırılmak istenmesiyle ilgili de şüphelinin yakalanıp, savcılıkça serbest bırakıldığını söyledi.

Bundan herkesin rahatsız olduğunu ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"Talimat verdim arkadaşlarıma, bir hazırlık yaptırıyoruz. Neden böylesi bir fiili yapan kişi gözaltına alındıktan sonra tutuklanmadı? Eğer yasada bir eksiklik varsa onu gidereceğiz. Arkadaşlarım, 'muhtemeldir ki iki yıl olan tutuklama yasağına takılmış olabilir' diye söyledi. Buradan ifade ediyorum, eğer iki yıl olan tutuklama yasağı nedeni ile tahliye varsa Adalet Komisyonu'ndaki tasarının içerisine iki yıl olan tutukluluk yasağını bir yıla indiren adımı atacağız. Böylesi çirkin işleri himaye eden yasal düzenlemeyi biz hukukumuzun içinde barındıramayız. Onun için de bu konuda iki yıllık olan tutuklama yasağını bir yıla indiren bir adımı da önümüzdeki günler içinde atacağımızı ifade etmek istiyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber