Elvan: Siber saldırılara karşı ülkeler işbirliği yapmalı

Lütfi Elvan, 10 yıl önce dünyada siber saldırı sayısının 50 bin iken, 2013 yılında bu sayının 100 milyonu geçtiğini belirterek, 'Siber saldırılara karşı ülkeler arası işbirliği yapması gerekir' dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2014 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Elvan: Siber saldırılara karşı ülkeler işbirliği yapmalı

Bakan Lütfi Elvan '9. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı'nın açılış törenine katıldı. The Marmara Otel'de gerçekleştirilen konferansa Bakan Lütfi Elvan'ın yanı sıra KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dr. Ahmet Keşif, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Kalkınma Bürosu Direktifi Brahima Sanou, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer ve çok sayıdaki ülkelerin ulaştırma bakanları katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, dünyada ve Türkiye'de internet kullanımına ilişkin sayısal veriler vererek bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomik ve sosyal yaşam üzerindeki etkisinin giderek arttığını ifade etti.

Geniş bant erişim başta olmak üzere ast yatırımlarının ekonomiye katkısının önemli ölçüde arttığını söyleyen Bakan Elvan, "Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu fiber optik kabloların döşenmesi sırasında kazı ve benzeri mühendislik giderlerinin alt yapı maliyetinin yüzde 80'inin oluşturduğunu hesaplayarak bu maliyetlerin azaltılması için yeni düzenlemeler yapıyor. Bu düzenlemeye göre elektrik dağıtım, atık su işleme, gaz dağıtım gibi tüm alt yapı işlerinde geniş bant erişimi için yapılacak kurulum çalışmalarında elektronik haberleşme işletmelerine erişim imkanı sağlanacak. Bu şekilde 40 -50 milyar Euro tasarruf elde edilmesi hedefleniyor. Ülkemizde bu konuda düzenleme yapılarak fiber altyapıya yatırım yapacak işletmelere koruyucu önlemler alarak önlerini açmayı hedefledik. Bugün ülkemizde yaklaşık 35 milyon geniş bant abonesi 50 milyonun üzerinde internet kullanıcısı hiçte azımsanamayacak rakamlardır" diye konuştu.

Niteliksel olarak internet kullanımının önemli olduğunu belirten Bakan Elvan, "İnternet içeriği, internette bilgi güvenliği giderek önem kazanıyor. Bu yüzden dijital okur yazarlık çok önemli. Türkiye bu konuda istenilen seviyeye gelmesi bilgi toplumu açısından da çok önemli. Bu konuda daha ilerlenmesi gerektiğini, işletmelerin gerekli tanıtımlarının yapması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Fiber optik altyapının zaman geçirmeden geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Elvan, Türkiye'de alternatif işletmelerin toplam fiber uzunluğunun yaklaşık 45 bin kilometre olduğunu, Türk Telekom'un ise 182 kilometreyi aşmış durumda olduğunu hatırlattı. Lütfi Elvan, dünya nüfusunun ise yaklaşık 2 buçuk milyonunun geniş bant erişim abonesi olduğunu, 3 milyarı ise internet abonesi durumunda görüldüğünü ifada etti. Bunların sonucunda pek çok konu gibi siber güvenlikte de ülkeler arası işbirliği yapılması gerektiğini dile getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Lütfi Elvan, 10 yıl önce dünyada siber saldırı sayısı 50 bin iken 2013 yılında bu sayının 100 milyon adeti geçtiğini belirterek maddi boyutunu da hesaplamanın zor olduğunu dile getirdi.KKTC Ulaştırma Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dr. Ahmet Keşif ise, bilişim alanındaki teknolojinin hızla değiştiğini, insanoğlu olarak da bu gelişmelere ayak uydurmasının zor olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber