Uçağı beyin gücüyle indirdiler

Alman bilim insanları, geleceğin beyin gücüyle yönetilen uçakları için dev bir adım attı ve sadece zihinlerinden verdikleri komutlarla bir uçağı indirmeyi başardı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Mayıs 2014 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uçağı beyin gücüyle indirdiler

Almanya'nın Münih Teknik Üniversitesi Uçuş Sistemi Dinamikleri Enstitüsü'nce yürütülen çalışmalarda, uçuş tarihinde devrim sayılacak bir gelişme kaydedildi. Uzmanların geliştirdiği bir cihazla pilotların beyin dalgaları, beynin temel bioelektrik aktivitesinin incelendiği elektroensefalografi (EEG) yötemiyle ölçüldü. Berlin Teknik Üniversitesi'nde geliştirilen bir algoritma sayesinde de bu beyin dalgalarının kontrol komutu olarak çevrilmesine yarayan bir program kullanıldı. Programın arayüzünün, beyinsel titreşimleri komuta çevrilebilmesi için net bir şekilde tanımlanan elektriksel dalgaların şart olduğu belirtildi. Buna göre, aralarında daha önce hiçbir kokpit deneyimi bulunmayan bir kişinin de bulunduğu yedi katılımcının yer aldığı denemelerde, uçakların başarıyla inmesi sağlandı.

EL VE AYAK KULLANMAK YOK

Gönüllü pilotlar, el ve ayaklarını kullanmayıp sadece zihin güçleriyle uçağın inişini yönetti. Birkaç pilot, görüş mesafesinin düşük olmasına rağmen inişi tamamlarken, bir pilot da park çizgisine sadece birkaç metre farkla iniş yapmayı başardı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Brainflight" (Beyin uçuşu) isimli projenin başında yer alan isimlerden Tim Fricke, "Beyin gücüyle uçuş çok daha kolay olabilir. Bu sistem, pilotların iş gücünü hafifleteceği gibi, güvenliği de yükseltecek" diyerek projenin önemini vurguladı. Çalışmanın uzun vadede insanların uçakla seyahate erişimini artırması açısından da etkili olması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber