Sınıf öğretmenlerinin bitmeyen çilesi

4+4+4 sistemi ile Sınıf Öğretmenleri mağdur edildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Mayıs 2014 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sınıf öğretmenlerinin bitmeyen çilesi

4+4+4 ile beraber en çok Sınıf Öğretmenleri mağdur olmuşlardır. Sınıf Öğretmenlerinin mağdur olacağını o dönemde ilk gündeme getiren bizdik. Dinletemedik. Sistemi 4+4+4 olarak kurgulamayın 1 Okul Öncesi+5 İlkokul+3 Ortaokul+ 4 Lise şeklinde kurgulayın dedik bunu da dinleyen olmadı.

Sonuçta ne oldu?

İlkokullara ağırlık verildi ortaokullar üvey evlat muamelesi gördü derken yine de sınıf öğretmenlerine çare bulunamadı.

MEB'in istatistiklerine bir bakalım:

Bakın öğrenci sayısı olarak ilkokul ve ortaokul neredeyse eşit fakat derslik sayısı olarak baktığınızda İlkokula 243.305, Ortaokula ise 128.551 derslik ayrılmış.

Bunun en önemli gerekçesi sınıf öğretmenlerinin fazlaya çıkmasındandı. Bunu önlemek isteyenler böyle bir yola başvurdular. Böylece ortaokulları ikili eğitimler ile kalabalık sınıflara mahkum ettiler. Buna rağmen yaraya merhem olamadılar.

- ilk kez İstanbul'a sınıf öğretmeni alımı yapılmadığını da gördük,

- İstanbul'da bile sınıf öğretmeni fazlalığını da,

- Yan alanı esas alan yapmayı da,

- Memur yapılan öğretmenlileri de,

- Alan dışında (Teknoloji tasarım ve Zihinsel Engelliler) alana geçmeyi de...

İl dışı yer değiştirmelerde, il içi yer değiştirmelerde derken her tür alanda mağdur edildi sınıf öğretmenleri.

İki Çözüm Önerimiz Var:

1- İlkokul'u yeniden 5 yıl olarak planlayalım.

2- Derslik sayısını arttıralım.

Başkaca bir alternatif bize göre pek mümkün değil.

İlkokul 5 yıla çıkarsa ortaokuldaki branş öğretmenlerinde tıkanma olmaz mı? diye soranlar çıkacaktır? Hayır olmaz çünkü Ortaokul ile ilkokulun derslik sayısını eşitlemek için tam 116.754 dersliğe ihtiyaç var. Bu dersliği yaptığınızda sorunu kökten çözmüş olursunuz. Sakın ola sınıf mevcutları çok düşer diye düşünmeyin ülke genelinde ilkokul ortalamasının 24 civarında olduğunu düşündüğünüzde hiç de düşük olmadığını görmüş olursunuz.

Sınıf öğretmenleri haklı olarak seslerini duyurmak istiyorlar ve Müsteşar Sayın Yusuf TEKİN'e il dışı atamalarda sınıf öğretmenlerine daha çok kurum açılsın diyorlar.

Biz onların talebine bir şey daha ekliyoruz ve diyoruz ki: doğuda (zorunlu hizmette) değil 3-4 yıl, 7-10 yıl çalışıp çakılı kalan öğretmenler var. Bu öğretmenler için bir alternatif düşününüz ve mağduriyetlerini gidermeye çalışınız. Yaraya merhem olmanın mücadelesi içerisinde olunuz.
Bu noktada öğretmenlere de bir sözümüz var:

4+4+4 ile beraber Sınıf Öğretmenlerinin mağdur olacağını kadronun 50 bin kadar azalacağını söylediğimizde bir sendika "Sınıf Öğretmenlerinin güvencesi biziz. Mağdur olan olmayacak" demişti. Şimdi ise bu konuda hiç sesleri çıkmadığı gibi, bu konu açıldığında kafalarını kuma gömmekten geri durmamaktadırlar.

Öğretmenlerin sesi olmaya elbet ki devam edeceğiz fakat öğretmenlerin de bu noktada hesap sormaları gerekmez mi? diye soruyoruz.

Sınıf öğretmenlerinin bu sorunlarını çözümlenmesi dileğiyle...

Saygılarımla...
Maksut BALMUK
Öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber