Torba kanun personele yönelik neler getiriyor?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Haziran 2014 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taşeron ve madenlerde çalışanlara yönelik olarak düzenlemeler içeren 'İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Her Torba Kanun Tasarısında memurlar acaba bizlere de bir şeyler var mı diye düşünmeden edemez. Bugünkü yazımızda 61 maddeden oluşan kanun tasarısında personele yönelik konuları açıklamaya çalışacağız.

SGK'da 15 bin TL ücretle personel istihdam edilebilecek

Tasarısının 31 inci maddesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü bünyesinde yirmi kişiyi geçmemek üzere uzman personel istihdam edilebilecek ve sözleşmeli personele 15.029 TL ile 11.372 TL arasında brüt ücret ödenebilecektir.

Bu kapsamda sözleşmeli olarak istihdam edilecek personelin statüsü ise, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olacaktır.

Yine bu şekilde çalıştırılacak olanlardan SGK tarafından belirlenecek en fazla on kişiye ödenecek ücret, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenlerin sözleşme ücreti tavanının dört katını, geri kalanlar için ise üç katını geçemez ve bunlara bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamayacak. Sözleşmeli personele ödenecek tavan ücretinin 2014 yılı için 3.757,34 TL olduğu dikkate alındığında bu ücretin en fazla 4 katını alabilecek 10 kişiye 3.757,34 * 4 = 15.029 TL brüt ödenirken geri kalan 10 kişiye ise 3.757,34*3 = 11.272 TL brüt ücret ödenecektir.

Bu kapsamda istihdam edilecek personel, SGK tarafından yürütülen özel bilgi ve ihtisas gerektiren projeler kapsamında görevlendirilir ve bu şekilde sözleşmeli personel istihdam edilen projelerin süresi en fazla üç yıldır. Bu kapsamda çalıştırılan bir kişi aralıksız olarak en fazla bir proje süresince görevlendirilebilir ve farklı projelerde de olsa üç yıldan daha uzun süre istihdam edilemez.

SGK'ya özel Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve Yardımcısı geliyor

Kamu kurum ve kuruluşlarında daire başkan yardımcısı kadrosu bulunmamaktadır. Meclise sevk edilen tasarı ile 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle Bakan tarafından atanılacak Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve iki adet Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkan Yardımcısı kadrosu oluşturulmaktadır.

SGK İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kurum personelinin eğitim planını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirme görevi yeni kurulan daire başkanlığına devredilmektedir.

Bu daire başkanının makam ve görev tazminatı diğer kamu kurumlarında görev yapan daire başkanlarından farklıdır. Yani diğer kamu kurumlarındaki daire başkanları 2000 gösterge üzerinden makam tazminatı ve 8000 gösterge üzerinden görev tazminatı alırken SGK'da görev yapanlar 3000 gösterge üzerinden makam tazminatı ve 9000 gösterge üzerinden de görev tazminatı almaktadırlar. Ancak, aldıkları maaş diğer daire başkanlarıyla aynıdır.

Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkan Yardımcısının ek göstergesi Sosyal Güvenlik İl Müdürleriyle aynı düzeyde düzenlenmiştir. Ancak, bunlar için makam tazminatı düzenlenmemiştir.

SGK'daki komisyonlarda görev yapanlara 500 TL ödeme yapılacak

5510 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen komisyonlara iştirak edenler ile bilimsel ve akademik nitelikleri dikkate alınarak Kurum tarafından bilimsel nitelikli komisyonlarda veya tıbbi inceleme, tıbbi değerlendirme, tıbbi uygunluk onayı verme gibi iş ve işlemlerle ilgili yürütülen çalışmalarda; üniversitelerden görevlendirilen öğretim üyelerine, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından görevlendirilen tabip, diş tabibi ve eczacılara (6.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere ödeme yapılacaktır.

6.500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar ise 6500* 0,076998 = 500 TL'dir.

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına beş müşavir kadrosu

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununda yapılan değişiklikle bu Müsteşarlıkta sayısı beşi geçmemek üzere Müsteşarlık Müşaviri çalıştırılmasına imkan sağlanmıştır. Ayrıca, bu Müsteşarlığa 5 adet Müsteşarlık Müşaviri kadrosu ihdas edilmiştir. 375 sayılı KHK hükümleri çerçevesinde Müsteşarlık Müşavirlerinin maaşları Bakanlık Müşavirleriyle aynı düzeydedir.

İş ve meslek danışmanlarının özel hizmet tazminatı düzeltiliyor

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber