Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Yasa Teklifi kabul edildi

Haber Giriş : 08 Haziran 2006 19:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Yasa Teklifi kabul edildi.

Kanuna göre, mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden; eğitimin herhangi bir aşamasında öğrencilikle ilişiği kesilenler, öğrenim sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayanlar, görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden görevlerinden ayrılanlar ile göreve başladıktan sonra mecburi hizmetle yükümlü bulundukları sürede kadrolarıyla ilişiği kesilenlerden haklarında borç takibi işlemi devam edenler, faiz yükünden kurtulacak.

Bu kişilere, borcunu en fazla 5 yılda taksitlendirerek ödeme imkanı tanınacak.

Genel Kurulun 3 günlük mesaisi sonucu kabul edilen kanuna göre, mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden; eğitimin herhangi bir aşamasında öğrencilikle ilişiği kesilenler, öğrenim sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayanlar, görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden görevlerinden ayrılanlar ile göreve başladıktan sonra mecburi hizmetle yükümlü bulundukları sürede kadrolarıyla ilişiği kesilenlerden, haklarında borç takibi işlemi devam edenler, faiz yükünden kurtulacak. Bu kişilere, borcunu en fazla 5 yılda taksitlendirerek ödeme imkanı tanınacak.

Borçlarını mecburi hizmetle ödemek isteyenler, düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Milli Eğitim Bakanlığına başvurmaları halinde 3 ay içinde atamaları yapılacak. Bu kişilere çıkarılan borç tutarlarının takibinden vazgeçilerek tahsilat işlemine son verilecek.

Öğrenim için yurtdışına gidenlere, 18 yaşından sonra yurtdışındaki eğitimde geçirdikleri süre için bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumuna borçlanarak, 12 taksitle ödeme imkanı sağlanacak.

Mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden, borcun tamamını ödemeden veya mecburi hizmetini tamamladıktan sonra ölenlerin borç yükümlülükleri ortadan kalkacak. Buna bağlı olarak borçlunun kendisi, mirasçıları ve kefilleri hakkında her türlü borç yükümlülükleri de ortadan kalkacak ve borç takibi işlemlerine son verilecek.

YÖK'ÜN UYGUN GÖRÜŞÜ ALINACAK
Eğitimi yarım kalanlardan, en az yüksek lisans (mastır) eğitimini başarıyla tamamlamış olanlar, düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde YÖK'e başvurmaları halinde, devlet memurluğuna ilişkin genel hükümleri taşımaları kaydıyla, öncelikle daha önce kadrolarının bulunduğu kurumlar olmak üzere, YÖK'ün uygun görüşü ve belirleyeceği üniversitelerde durumlarına uygun öğretim elemanı kadrolarından birine atanabilecek.

Bunlardan durumları uyanlar için kullanılmak üzere, yılda bir defa yapılmasına ilişkin sınırlamaya tabi olmaksızın, Bakanlar Kurulu kararıyla, ihtiyaca göre öğretim elemanı kadrolarında unvan ve derece değişiklikleri yapılabilecek.

SINAV ŞARTI VE AÇIKTAN ATAMA SINIRLAMASI OLMADAN...
YÖK tarafından atanması uygun görülmeyenler, 60 gün içinde yargı yoluna başvurabilecek.

YÖK'e başvurmayanlar, YÖK tarafından ataması uygun görülmeyenler, yargı sürecine başvurmayanlar veya yargı sürecine başvurup talebi uygun görülmeyenler; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Devlet Personel Başkanlığına başvuruda bulunabilecek.

Bunlar, personel ihtiyacı dikkate alınarak, belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş memur kadrolarına, sınav şartı aranmaksızın ve açıktan atamaya ilişkin sınırlamalara tabi tutulmaksızın 6 ay içinde atanacak.

HURDA ARAÇLARA VERGİ KOLAYLIĞI
İlgili trafik sicilinde, adlarına kayıtlı ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtlarını; 31 Aralık 2006 tarihine kadar kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması yoluyla il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden gerçek ve tüzel kişilerden, yük ve yolcu taşımacılığı dışında başka ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayanların, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları terkin edilecek.

1 Ocak 2004 tarihinden önce yenilenen kadastro işlemleri nedeniyle Harçlar Kanunu'na göre harç tahakkuk ettirilmeyecek. Tahakkuk ettirilmiş, ancak tahsil edilememiş olan harçlar ile bunlara ilişkin vergi cezaları ve feri alacaklar terkin edilecek. Tahsil edilmiş tutarlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yazılı başvurulması halinde ret ve iade edilecek.

DERNEK VE VAKIFLARIN BORÇLARI SİLİNECEK
Mazbut vakıflara ait taşınmazların kiralanması yoluyla 1 Ocak 2004'ten önceki dönemlere ilişkin yapılan kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi konulmayacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilmemiş olan vergiler ise silinecek. Bu konuda açılmış davalar sürdürülmeyecek, tahsil edilmiş tutarlar, mükelleflerin 1 yıl içinde başvurmaları halinde ret ve iade edilecek.

Kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan ve faaliyetlerine son vermesi gereken dernek ve vakıfların takip ve tahsil işlemindeki borçlarından, dernek veya vakfın mal varlığından tahsil edilmeyen veya edilmeyeceği anlaşılan kısmı da silinecek.

Petrol Kanunu uyarınca yapılması gerektiği halde yapılamayan ve mevcut mevzuata göre ilgili bürokratlara zimmet çıkarılan petrol kur farkı alacakları affedilecek.

1995, 1996 ve 1997 yıllarında yapılan petrol kur farkı ödemeleri, ilgililer hakkında kişilerden alacaklar hesabına alınarak faizleriyle birlikte terkin edilecek.

BELEDİYE YÖNETİCİLERİNE AF REDDEDİLDİ-
AK Parti'li milletvekillerinin, teklife yeni bir madde eklenmesi için verdiği ve belediye yöneticilerinin, çalışanlarına ödediği ek ödemelerden dolayı yargılanamayacağını öngören önerge reddedildi.

Memur temsilcileriyle toplu iş sözleşmesi akdedilerek veya meclis,encümen, kurul ya da idari merci kararına dayanılarak, mahalli idareler ve bağlı kuruluşların, personele çeşitli adlar altında ödemede bulunan kamu görevlileri hakkında idari, adli veya mali yönden yargılama ve takibat yapılamayacağını düzenleyen ve başlatılmış olanların işlemden kaldırılacağı, daha önce bu fiille ilgili olarak kesinleşmiş olan mahkumiyet hükümlerini de ilgililere geri ödeme sonucu doğurmaksınız bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırmayı öngören teklifin oylamasında, nitelikli çoğunluk olan 330 oya ulaşılamadı.

Önergenin 320 kabul oyuyla reddedilmesini, CHP'li milletvekilleri alkışlarla karşıladı.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, teklifin görüşmelerinde yaptığı konuşmada, önergenin dün 23.30'da gündeme geldiğini, bunun görüşüleceği asıl yerin komisyon olduğunu söyledi.

Önergenin ne getirdiğinin belli olmadığını ifade eden Koç, ''(Birbirimize karşı güven erozyonunu artıracak davranışlardan kaçınalım) diyeceğim ama dönem sonu geldik, güvenimizi yitirdik'' dedi.

''CEBİNE, CUKKASINA İNDİRMEMİŞ"

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da affın adresinin belli olduğunu, gizli kapaklı iş yapmadıklarını belirtti.

Kapusuz, sadece İstanbul değil, çoğu belediye başkanının, memurlarına, kamu işçilerinden daha az ücret aldığı gerekçesiyle, ikramiye, ek ücret şeklinde desteklerde bulunduğunu belirtti. Kapusuz, ''Belediye başkanı memurunu düşünmüş; cebine, cukkasına indirmemiş. Doğrudur, açık hüküm olmamasına rağmen, ödemeyi çalışana, memura yapmış. Biz bunu affediyoruz'' dedi.

Kapusuz, gizli, kapaklı ve utanacakları bir durumun olmadığını dile getirdi.

BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Bu arada, teklifin 11. maddesinin oylaması sırasında CHP ile AK Parti milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.

CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun ile AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas birbirlerinin üzerine yürüdü. Karşılıklı ''terbiyesiz'' diye hitapta bulunan ve birbirlerine Genel Kuruldan çıkmaya çağıran iki milletvekilini, diğer milletvekilleri araya girerek durdurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber