Kamu işçisi enflasyon farkı alacak...

Haber Giriş : 09 Haziran 2006 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların enflasyondan kaynaklanan kayıplarının karşılanması için ek zam isteklerine soğuk bakan hükümet, kamu işçilerine ise temmuz ayından itibaren en az yüzde 1.2 oranında enflasyon farkı ödemek zorunda kalacak.

Türk-İş'le Hükümet arasında imzalanan kamu kesimi toplu iş sözleşmesine göre, enflasyonun yüzde 3'ü aşması durumunda aşan kısmın yüzde 80'i, ikinci altı ayda ise yüzde 3'ü aşan kısmın tamamı ücretlere yansıtılacak. Buna göre, kamu işçilerine temmuz ayında yapılacak yüzde 3'lük zamma ek olarak ilk altı ayda enflasyon farkından kaynaklanan ek bir zam yapılacak.

ANKA'nın yaptığı belirlemeye göre yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 4. oranında gerçekleşen enflasyon baz alındığında kamu işçilerinin ücretlerine yüzde 3'lük artışa ek olarak temmuzda en az yüzde 1.2'lik ek zam yapılacak.

Böylelikle kamu işçilerine yapılacak zam oranı yılın ikinci altı ayında yüzde 4.2'ye çıkacak. Yılın ilk altı ayında enflasyonun yüzde 5'e çıkması durumunda ise kamu işçilerine verilecek olan enflasyon farkı yüzde 1.6'ya ulaşacak.

Böylelikle kamu işçilerine yapılacak zam oranı enflasyon farkıyla birlikte yüzde 3'den yüzde 4.6'ya yükselecek.

Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan kamu kesimi toplu iş sözleşmesine göre, yılın ikinci yarısında da işçilere yüzde 3 oranında zam yapılacak. Ancak enflasyonun bu artışın üzerinde gerçekleşmesi durumunda enflasyon farkının tamamının dönem sonunda maaşlara eklenmesi gerekiyor. Buna göre, yılın geri kalan döneminde enflasyonda herhangi bir artış olmasa bile şimdiden kamu işçilerine, enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 1.2 oranında artış yapılması gerekiyor. Enflasyondaki artışa bağlı olarak bu oranın yükselmesi bekleniyor.

Türk-İş'in, kamu kesiminde çalışan işçiler adına Hükümetle imzaladığı yaklaşık 370 bin kamu işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesiyle kamu işçilerinin ücretlerine birinci yıl için "yüzde 10'un altına düşmemek üzere seyyanen 120 milyon lira", ikinci yılın her bir altı ayı için ise yüzde 3'er zam yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak enflasyon

oranının yüzde 3'ü aşması durumunda, ikinci yılın birinci 6 ayında farkın yüzde 80'inin ikinci 6 ayında ise farkın tamamının ücretlere yansıtılması benimsenmişti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber