Haymana'dan Keçiören'e atanınca mehil müddeti kullanılır mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Hocam ben Ankara-Haymana'da sınıf öğretmeniyim. Ankara-Keçiören'e tayinim çıktı. Bugün Haymana'daki görevimden ayrıldım. Yeni görev yerine başlamadan önce kullanabileceğim mehil süresi ne kadardır?
İller arası yer değiştirmede kullanılan 15 günlük mehil süresi il içi atamada da geçerli mi?
Bu konuda ilçe milli eğitim müdürlüğü bana bir açıklama yapamadı. 657 sayılı devlet memurları kanununun 62. maddesinde bu konu işlenmiş ama açık değil. "Aynı yer" ifadesi Ankara il sınırları mı demek, yoksa haymana ilçe sınırları mı demek. bunu anlayamadım. hocam bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

CEVAP: Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Atamalarda Görev Yerine Hareket ve İşe Başlama Süresi başlıklı 62 inci maddesinde "İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler;
1- Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2- Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3- Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,
tarihinde başlar.
Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir.
"hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Maddenin son fıkrasında yer alan hüküm gereğince belirlenmesi gereken "yer" tanımı belirtilen kurumlarca belirlenmemiştir. Ancak, mevzuatımızda yer tanımı 6245 sayılı Harcırah Kanununda tanımlanan "ikamet mahalli dışındaki yer" anlaşılmakta ve uygulanmaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun 3 üncü maddesinin g ve h bentlerinde "g. Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;"
"h. Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri;"
ifade eder." hükmü yer almaktadır

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununda yapılan düzenlemeler ile belediye sınırları; İstanbul ve Kocaeli'nde il mülki sınırı, diğer büyükşehirlerde ise valilik merkez olmak üzere 20 ile 50 km. çapındaki tüm mahaller olarak tespit edilmiştir. Ancak, Harcırah Kanununa göre belediye sınırları "memuriyet mahalli" olarak tanımlandığı için, 23.07.2004 tarihinden önce harcırah alınabilen yerler için bu tarihten sonra harcırah alınamamaya başlanmıştı. Büyükşehirlerde çalışan memurları mağdur eden bu husus 5335 sayılı Kanunla geriye dönük olarak düzeltilmiştir. Konuya ilişkin ayrıntılı haber için tıklayınız.

Bu çerçevede Ankara'nın ilçesi olan Haymanadan Büyükşehir ilçesi olan Keçiören'e ataması yapılan memurun mehil müddeti 15 gün uygulanması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber