Hanefi Bostan: Akademisyenlere hala zam yapılmadı

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırının 3 bin 910,11 lira olarak belirlendiğini ve akademisyenlere zam yapılmadığını belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2014 21:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hanefi Bostan: Akademisyenlere hala zam yapılmadı

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin 2014 Mayıs ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandığını belirten Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan sonuçlara göre, "Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 930,02 TL olarak, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 910,11 lira olarak belirlendi. 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Mayıs ayında bin 513,69 lira olarak tahmin edildi" dedi.

"BİR YILDA 304 LİRALIK FARK"

2013 yılının Haziran ayında yapılan asgari geçim endeksi sonuçları ile bu yılın Mayıs ayı karşılaştırıldığında, geçen bir yıllık sürede yaşanan fiyat artışı dikkat çektiğine değinen Bostan, "Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yapmış olduğu 2013 Haziran ayı asgari geçim endeksi sonuçlarına göre, tek kişinin yoksulluk sınırı bin 798,08 TL, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3 bin 605,52 lira, tek kişinin açlık sınırı ise bin 385,49 lira olarak hesaplanmıştı. Bu sonuçlara göre, yaklaşık bir yıl içinde, tek kişinin yoksulluk sınırında 131,94 lira, dört kişilik ailenin asgari geçim haddinde 304,59 lira, Açlık sınırında 99,81 lira artış yaşandığı ortaya çıktı. Geçen yıl Ramazan ayına göre, memurlar 304,59 lira daha fazla harcama yapmak zorunda kalacaklar" şeklinde konuştu.

"ENFLASYON FARKI VERİLMELİ, AKADEMİSYEN, ÖĞRETMEN VE DÜŞÜK ARTIŞ YAPILAN MEMURLARA EK ZAM VERİLMELİDİR"

Bostan açıklamalarına "Türkiye ekonomisinin, dünyanın sayılı ekonomileri arasında sayıldığını iddia eden hükümet, mübarek Ramazan'da iftar sofrası maliyetinin altında kalan memur maaşında bir an önce iyileştirme yapmalıdır. Ramazan ayı için, memurların ve memur emeklilerinin bütçelerine katkı yansıtılmalı, özellikle enflasyon farkı uygulaması yeniden hayata geçirilerek, mağduriyetler önlenmelidir. Eşit işe eşit ücret adıyla az-çok bütün memurlara zam yapıldığı halde akademisyenlere kuruş zam yapılmaması üniversitelerde büyük huzursuzluklara ve infiale sebep olmaktadır. Akademisyenlerin büyük çoğunluğu (%96'sı) yoksulluk sınırının altında bir maaşa mahkum edilmiş bulunmaktadır. Başta akademisyenler olmak üzere, öğretmenlere ve düşük artış yapılan memurlara ek zam yapılmalıdır. Sosyal devlet, vatandaşlarını her türlü olumsuzluktan korumakla yükümlüdür. Öyle ise sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilmelidir" şeklinde devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber