Şeflerin DPB ile yaptığı çalışma toplantısı

Kamu şefleri derneği sorunları için Devlet Personel Başkanı Ali Kumbuzoğlu ve 3 Konfederasyon başkanı ile görüştü.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2014 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şeflerin DPB ile yaptığı çalışma toplantısı

Kamu Şefleri Derneği Yönetim Kurulu Genel Başkanı Emir Kazak tarafından memurlar.net'e yapılan açıklamada; kurumlarda, kurumsal hafıza tartışmalarının yaygınlaştığı şu günlerde kurumlarla özdeşmiş ve kurumların beyni olan şeflerin artık görmezden gelmenin mümkün olamayacağını belirtti. Çalışanları temsil noktasındaki sendikaların üye potansiyeline göre sendikal politikalar geliştirmeleri 26 bin yönetici şefin sorunlarını ötelendi. Ve görmezden gelindi. Kazak, şuanda şeflere, özel hizmet tazminatından kaynaklı bir mağduriyet yaşatıldığını bu mağduriyeti Kamu Denetçiler Kurumuna bildirdiklerini ve Maliye Bakanlığının bu hususu derneğimize verdiği yazılı cevapla kabul etmesine rağmen hiçbir yetkili ve sendikanın bu mağduriyetinin üzerine gitmediğini belirtti. Üç sendika konfederasyonunca dernek yönetimimize verilen randevu neticesinde konfederasyon başkanlarıyla görüşüp, sunum yaptık ve raporlar verdik.

Fakat şu ana kadar devam etmekte olan bu hukuksuz duruma ciddi anlamda hiçbir konfederasyonun ses çıkarmadığını belirten Kazak; Resmi Gazete de 05.05.2006 tarih ve 26159 sayı ile yayımlanan ve halen yürürlükte bulunan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının Ek-II Sayılı Cetvelinde Özel Hizmet Tazminatlarıyla ilgili Grup-16 başlıklı 3. sırasında yer alan Şef ve Amir ünvanlı çalışanların Özel Hizmet Tazminat oranı %60 (Yüzdealtmış) iken, yine aynı kararın III. Sayılı Cetvelin F Adalet Hizmetleri Tazminatları başlıklı 1.Fıkranın (d ) bendi yer alan Şef, Uzman, Programcı ve Çözümleyici gibi unvanlarda görev yapan çalışanların Özel Hizmet Tazminatı %110 (Yüzdeyüzon) olarak belirlenmiştir. Buda eşdeğer görev tanımlaması içerisinde görev yapmakta olan çalışanlar açısında eşitsizliğe neden olmaktadır. Yasama ve Yürütme erkini elinde tutanların çalışma hayatında dengeleri bozacak çalışanlar arasında huzursuzluğa neden olacak düzenlemelerde asla izin vermemelidirler.
666 SKHK ile her ne kadar aynı ve benzer işi yapan çalışanlar arasında ücret dengesizliği giderilmek istenmiş ise de, aynı işi yapan şefler arasında Özel Hizmet Tazminatından kaynaklı bu fark unutulmuş ve halihazırda da yeni bir düzenleme yapılmamıştır. Dolayısı ile söz konusu Bakanlar Kurulundaki bu husus 666 SKHK, çıkarılmadan önce güncellenmeli ve eşitlenmeliydi. Bu yapılmadığı için hem anayasamızda belirtilen normlar hiyerarşisine hem de anayasamızın 55.maddesine ve 666 sayılı KHK ruhuna aykırı olarak halen eşitsiz bir şekilde yürürlükte bulunmakta olduğunu belirtmiştir.

ÖZEL HİZMET TAZMİNATINDAN KAYNAKLI FARKLAR GİDERİLMELİDİR

Kazak, Kumbuzoğlu'na özel hizmet tazminatı kaynaklı sorun ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili vermiş olduğu cevap ve kamu denetçiler kurumuna yapılan şikayet başvurusunun örneği verildi. Kumbuzoğlu, verilen bilgi ve belgeler neticesinde konunun dikkatini çektiğini ve biz 666 ile farklı kurumlarda aynı işi yapan çalışanların ücretlerini eşitlediğimizi biliyorduk bu durumun araştırılarak bu konuyla ilgili yapılacak ilk düzenlemede giderileceğini belirterek notları arasına aldığını belirtti.

KURUMLARDA İÇ İNSAN KAYNAKLARI DEGERLENDİRİLMEDEN DIŞARIDAN UZMAN ALIMI YAPILMASI HAKSIZ BİR UYGULAMADIR

Şeflerimizin sınavlarla denetmen, uzman ve müfettiş kadrolarına atanabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasını, böylelikle kurumsal hafıza ve birikimi olan şeflerin bu sınavlara girebilmelerinin önünün açılması istenmiştir. Başkan kurum ve kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda bu hususu da yapılacak çalışmalarda göz önünde bulunduracaklarını belirterek yine bu konuyu da notları arasına aldı.

ŞEFLERİN GENEL YÖNETMELİKTE YÖNETİCİ OLARAK TANIMLANMASINA RAGMEN FARKLI İŞLERDE ÇALIŞTIRILMASI KANUNA AYKIRI

Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinde şeflerin Yönetim kademesinde yer almasına rağmen kurumlarda imza yetkili memur, sorumlu memur, tedviren yetki ile şeflerin itibarsızlaştırıldığı ve görevleri altında çalıştırıldığını Kumbuzoğlu'na ilettik.

Kumbuzoğlu, bu durumun 657 sayılı devlet memurları kanuna aykırı bir durum olduğunu memurun kadrosunun altında bir görevde çalıştırılamayacağını belirterek böyle bir uygulamanın kanun ve yönetmeliklere aykırı ve suç olduğunu belirtti.

Kazak, şeflerimizin özlük haklarının iyileştirilmesiyle hazırlanan rapor ve kanun teklifimizi de Kumbuzoğlu'na sunduk. Kumbuzoğlu, yukarıda üç başlık halinde belirtilen sorunlarla ilgili olarak devlet personel uzmanına talimat vererek bir çalışma yapılacağını ve sonrasında da bizzat dernek yönetimine dönüleceği hususunu bizlere iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber