Zorunlu olan hizmet bölgeleri, alanları ve okullar hangileridir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Haziran 2014 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zorunlu olan hizmet bölgeleri, alanları ve okullar hangileridir?

Hizmet Bölgeleri nerelerdir?

Hizmet Bölgeleri; Yönetmeliğin "Hizmet Bölgeleri" başlıklı 46. maddesindeki;"(1)Öğretmen ihtiyacı, coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerlik gösteren iller gruplandırılarak Türkiye üç hizmet bölgesine ayrılmıştır. Bu hizmet bölgelerine giren iller, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Hizmet Bölgeleri çizelgesinde gösterilmiştir. Hizmet bölgeleri öğretmen ihtiyacı ve çalışma şartlarındaki değişmeler çerçevesinde Bakanlıkça yeniden belirlenebilir." hükümlerine göre EK-1 Hizmet Bölgeleri çizelgesinde gösterilmiştir.

HİZMET BÖLGELERİ ÇİZELGESİ EK-1

HİZMET BÖLGELERİ ÇİZELGESİ EK-1
BİRİNCİ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ İKİNCİ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ ÜÇÜNCÜ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ
1 Adana 1 Adıyaman 1 Ağrı
2 Afyonkarahisar 2 Artvin 2 Ardahan
3 Aksaray 3 Bayburt 3 Batman
4 Amasya 4 Çankırı 4 Bingöl
5 Ankara 5 Elazığ 5 Bitlis
6 Antalya 6 Erzincan 6 Diyarbakır
7 Aydın 7 Giresun 7 Erzurum
8 Balıkesir 8 Gümüşhane 8 Hakkari
9 Bartın 9 İstanbul 9 Iğdır
10 Bilecik 10 K.Maraş 10 Kars
11 Bolu 11 Kastamonu 11 Mardin
12 Burdur 12 Kırşehir 12 Muş
13 Bursa 13 Kilis 13 Siirt
14 Çanakkale 14 Malatya 14 Şırnak
15 Çorum 15 Nevşehir 15 Tunceli
16 Denizli 16 Niğde 16 Van
17 Düzce 17 Ordu
18 Edirne 18 Rize
19 Eskişehir 19 Sivas
20 Gaziantep 20 Şanlıurfa
21 Hatay 21 Tokat
22 Isparta 22 Yozgat
23 Mersin
24 İzmir
25 Karabük
26 Karaman
27 Kayseri
28 Kırıkkale
29 Kırklareli
30 Kocaeli
31 Konya
32 Kütahya
33 Manisa
34 Muğla
35 Osmaniye
36 Sakarya
37 Samsun
38 Sinop
39 Tekirdağ
40 Trabzon
41 Uşak
42 Yalova
43 Zonguldak

Hizmet alanları ve hizmet puanları nasıl belirlenir?

Hizmet alanları ve hizmet puanları ise Yönetmeliğin "Hizmet alanları ve hizmet puanı" başlıklı 47. maddesi; "(1) Öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren hizmet bölgelerinin il ve ilçelerine bağlı eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır.

(2) Bu hizmet alanlarına giren eğitim kurumları ve hizmet puanları bu Yönetmelik ekinde yer alan EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesine uygun olarak düzenlenerek Bakan onayından sonra Bakanlık Tebliğler Dergisinde yayımlanır.

(3) Bu hizmet alanlarının 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumları zorunlu çalışma yükümlülüğü dışında, 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumları ise zorunlu çalışma yükümlülüğü olacak şekilde Bakanlıkça değerlendirilmek üzere valiliklerce belirlenir.

(4) Belirlenen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere bir yıllık çalışmaları karşılığında;

a) Birinci Hizmet Bölgesi illerin;

1) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 10,

2) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 11,

3) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 12,

4) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 14,

5) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 16,

6) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 18,

b) İkinci Hizmet Bölgesi illerin;

1) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 12,

2) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 13,

3) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 14,

4) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 18,

5) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 20,

6) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 22,

c) Üçüncü Hizmet Bölgesi illerin;

1) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 14,

2) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 16,

3) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 18,

4) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 22,

5) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 26,

6) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 30

puan verilir.

(5) Eğitim kurumlarında geçirilen değerlendirmeye esas sürelerin yıldan artan her ayı için o hizmet alanında bir yıllık süreye karşılık olan puanın 1/12'si esas alınır. Aydan artan süreler dikkate alınmaz. Yıldan artan süreler için hesap edilen hizmet puanının kesirli olması halinde kesirli puan tama tamamlanır. Ancak, bu şekilde yapılacak hesaplama sonucunda hizmet puanı hiçbir şekilde o hizmet alanı için bir yıl hizmet karşılığında öngörülen puanı geçemez.

(6) Yatılı bölge ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu okullarda görev yaptıkları her yıl için ayrıca bayan öğretmenlere on puan, erkek öğretmenlere altı puan eklenir. Yıldan arta kalan süreler, bu maddenin beşinci fıkrasında belirtildiği şekilde değerlendirilir.

(7) Aynı yerleşim yerinde bulunan eğitim kurumlarında geçen süreler birlikte değerlendirilir.

(8) Eğitim ve öğretime yeni açılması, dönüştürülmesi ya da benzeri nedenlerden dolayı bu Yönetmelik eki EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer almayan eğitim kurumlarının yer alacağı hizmet alanları ile hizmet puanları, EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesine ekleninceye kadar o eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumları emsal alınarak değerlendirilir. Bu durumdaki eğitim kurumları her yıl kasım ayı içinde Bakanlığa bildirilir. Bakanlıkça yapılacak değerlendirmeden sonra EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer verilerek Tebliğler Dergisinde yayımlanır." hükümlerine göre belirlenir.

Bu yönetmelik hükümlerine göre; öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren hizmet bölgelerinin il ve ilçelerine bağlı eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır.

Bu hizmet alanlarının 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumları zorunlu çalışma yükümlülüğü dışında, 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumları ise zorunlu çalışma yükümlülüğü içindedir.

Zorunlu hizmet için öğretmenlerimizin 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okulları tercih etmeleri gerekmektedir.

Tercihte bulunacagınız okul araştırırken okulun hangi hizmet bölgesinde olduğuna değil hangi hizmet alanında olduğuna bakmalısınız. 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okullar zorunlu hizmet kapsamındaki okullardır.

Bu okulların 1., 2. ve 3. hizmet bölgesinde olması sadece orada kalınacak zorunlu hizmet süresini belirlemektedir.

Aşagıda yer alan tabloda hizmet bölgelerindeki hizmet alanlarında zorunlu hizmet süreleri görülmektedir.

Hizmet Alanları 1. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 2. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 3. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi
1 Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok
2
3
4 7 Yıl 6 Yıl 5 Yıl
5 6 Yıl 5 Yıl 4 Yıl
6 5 Yıl 4 Yıl 3 Yıl

Bu yönetmelik hükümlerine göre; belirlenen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere bir yıllık çalışmaları karşılığında aşagıdaki puanlar verilmektedir.

Hizmet Alanları 1.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 2.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 3.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan
1 10 12 14
2 11 13 16
3 12 14 18
4 14 18 22
5 16 20 26
6 18 22 30

Öğretmenlerin yer değiştirmelerde yüksek puan alınan yerleri tercih etmeleri daha sonraki yer değiştirmelerinde hizmet puanlarına göre yer değiştirildiğinden puan toplamaları açısından kendi menfaatlerine olmaktadır.

Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu okullarda görev yaptıkları her yıl için; bayan öğretmenlere ayrıca on puan, erkek öğretmenlere ayrıca altı puan eklendiğinden öğretmenlerin tercihlerinde Yatılı ilköğretim bölge okulları seçmeleri yüksek puan almalarına neden olacaktır.

Eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde olacağı nasıl belirlenir?

Eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağı Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi" başlıklı 49. maddesi 3. Fıkrasındaki; "Eğitim ve öğretime yeni açılan ya da dönüştürülen eğitim kurumları ile eğitim kurumlarının yer aldığı yerleşim yerlerinin idari bağlılıklarının değiştirilmesi ve benzeri nedenlerden dolayı hizmet alanlarının yeniden belirlenmesi gereken eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağına ilişkin düzenlemeler, her yıl valiliklerin kasım ayı içinde yapacakları teklifler doğrultusunda Aralık ayı içinde Bakanlıkça değerlendirilir ve Bakanlık Tebliğler Dergisinde yayımlanarak Ocak ayında yürürlüğe konulur." hükümlerine göre belirlenir.

Bu yönetmelik hükümlerine göre; hizmet alanlarına giren eğitim kurumları ve hizmet puanları Yönetmelik ekinde yer alan EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesine uygun olarak düzenlenerek, Bakan onayından sonra Bakanlık Tebliğler Dergisinde yayımlanır.

Milli Eğitim Bakanlığı 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Eki "Ek-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesi" Mayıs 2014 tarihli ve 2680 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanmıştır.

55 bin okulun hizmet puanı güncellendi

Yukarıdaki haberimizde yer alan Mayıs 2014 tarihli ve 2680 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisindeki "Hizmet alanı" ve "hizmet puanları çizelgesi", okul bazında şu şekilde görünmektedir.

İL/İLÇE KURUM ADI VE KODU HİZMET BÖLGESİ HİZMET ALANI YERLEŞİM YERİ ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜĞÜ SÜRESİ(YIL) HİZMET PUANI
Atatürk İlkokulu 1 4 BELDE 7 14

Bu çizelgede yer alan bilgilerde okulun adı, hizmet bölgesi, hizmet alanı, yerleşim yeri, zorunlu çalışma süresi yükümlülüğü ve hizmet puanı görülmektedir.

Ayrıca okulların Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları için sitemiz Memurlar.net Öğretmen Servisinden faydalanabilirsiniz.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber