ODTÜ'de yüksek lisanslı çimento mühendisleri

Haber Giriş : 14 Haziran 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin (TÇMB) talebi üzerine önümüzdeki yıl 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında çimento mühendisliği lisansüstü eğitim programını başlatıyor. Mühendislik bölümlerinden mezun olanların başvuracağı programın çimento, seramik ve topram endüstrilerine bağlı kuruluşlar başta olmak üzere mühendislere geniş iş imkanı yaratacağı belirtildi.

DÜNYADA İLK

İlk yılda 32 kişinin başvurduğu programda ODTÜ öğretim üyelerinin yanı sıra çimento endüstrisinden uzmanlar da ders verecek. Disiplinlerarası programın içeriğinde jeoloji, kimya, maden ve inşaat mühendisliği dersleri yer alacak. Dördü zorunlu yedi dersten oluşan program, tezli açılacak.

TÇMB ile koordineli olarak çalıştıklarını belirten program başkanı Doç. Dr. İsmail Özgür Yaman, programa beklenin üzerinde başvuru olduğunu söyledi. Fen Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı jeoloji, maden, inşaat, kimya, makine ve çevre mühendisliği gibi bölümlerden öğretim üyelerinin derslere katılacağını belirten Yaman, 'TÇMB bize eğitimli elemana ihtiyaç olduğunu söyledi. Biz de konu üzerinde çalışarak, yüksek lisans programını açtık. Dünyada ilk kez bu isimde bir program açılıyor. Biz 15 kişi başvurur diye düşünürken ilk yılda 32 kişi başvurmasına şaşırdık. Disiplinlerarası programda, 'Çimento Hammaddeler ve Hazırlanması', 'Çimento Kimyası ve Üretimi', 'Çimento ve Betonda Kalite' isminde zorunlu dersler yer alacak. Ayrıca her hafta çimento endüstrisinden bir uzman ders verecek' dedi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Ar-Ge Enstitüsü Direktörü Asım Yeğinobalı ise çimento endüstrisinden gelen talep üzerine böyle bir plan yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

MEZUNLARA DESTEK

'Çimento Mühendisliği yüksek lisans programı bizim önerimizle hayat geçti. ABD ve İtalya'da benzerleri var ancak bu bölüm dünyada bir ilk. Bir yıldır bu proje üzerine çalışıyoruz. Çimento üretiminin her aşamasında minimum düzeyde bilgilere sahip olan bireyler yetişecek. Örneğin Makine Mühendisliği mezunu bir kişi, tekrar aynı bölümde yüksek lisans yapmaktansa, bu bölümde eğitimine devam ettiği takdirde daha çok bilgiye sahip olacak. Daha kolay iş bulabilecek becerilere sahip olacak. Ayrıca ODTÜ mezunu bir gencin lisan problemi yoktur ancak fabrikalarda yabancı dil bilmeyen kişiler var. Ayrıca mezun olanlara biz de destek olacağız.'

Yeni imkanlar farklı iş olanağı

Türkiye çimento endüstrisi kapasite ve yıllık üretim miktarları yönünden Avrupa'da genellikle ilk üç ve dünyada ilk sekiz ülke arasında yer alıyor. Endüstri bünyesinde bulunan 41 entegre fabrika ve 16 öğütme tesisinde, yaklaşık 8400 kişi istihdam ediliyor. Bunlardan 1500 kadarı yönetici, mühendis ve teknik personel kadrolarında bulunuyor. Fabrikalarda ayrıca toplam 4600 kadar müteahhit elemanına da istihdam sağlanıyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber