HSYK, neden Zabıt Katipleri'nin iş yoğunluğunu arttırıyor

Madem UYAP var, neden hâlen HSYK, hâkim ve savcıların iş cetvellerini UYAP üzerinden almıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Haziran 2014 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK, neden Zabıt Katipleri'nin iş yoğunluğunu arttırıyor

Adalet Bakanlığı'na tüm teşkilatında UYAP bilişim sistemi kullanılmaktadır. UYAP bilişim sistemi ile, hem yargılamanın adil ve hızlı bir şekilde sonuçlandırılması hem de iş yoğunluğunun azaltılması amaçlanan hedeflerden bazılarıdır. UYAP bilişim sistemi Adalet Bakanlığının tüm teşkilatında yaygınlaştıktan sonra, yargısal faaliyetlerde de gözle görülür kolaylıklar meydana gelmiştir. Hakkında yakalama kararı olup da ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmayanların yakalanması veya tüm dosya içeriklerinin UYAP bilişim sisteminde olduğundan ötürü iş sahiplerinin adliyeye gelmeden de e-imzaya veya e-devlet şifresi ya da bu konuda gerekli materyale sahip olanların dosyaları ile alakalı bilgilere UYAP Vatandaş sisteminden ulaşmaları kolaylıklardan sadece bazılarıdır.

Adliyelerde tüm işler UYAP bilişim sistemi ile idame ettirilmektedir. Kovuşturma aşamasında duruşmaların yapılması, duruşma veya keşif günlerinin bildirilmesi yada ilgili kişilere tebligatların çıkartılması, soruşturma aşamasında, soruşturma ile ilgili akla gelen her türlü iş veya işlemler UYAP ile yerine getirilmektedir.

Yargısal faaliyetlerin olmazsa olmaz erklerinden olan hakim ve savcıların mesleklerinde yükselmelerine ilişkin terfileri olmaktadır. Adli yargıda görev yapmakta olan hakimlerin yükselmelerine ilişkin iş cetvelleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği (HSYK) tarafından, ilgili hakimin görev yapmış olduğu mahkemeye gönderilir ve iş cetvelinde istenilen bilgilerin doldurularak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği'ne (HSYK) geri gönderilmesi istenilir, daha sonra da ilgili hakimin yükselmesine ilişkin gerekli işlemler yapılır. Hakim ve savcıların; adliyede yargılama ile alakalı tüm işlemleri UYAP bilişim sistemi vasıtası ile yerine getirilmektedir.

Adli yargı hakimlerin yükselmelerine ilişkin iş cetvellerinde;

a)Dönem içinde müstemiren çalıştığı mahkeme veya mahkemelerin ne olduğu,

b) Dönem içinde çalıştığı süre,

c)Devreden İş miktarı,

d)Gelen iş miktarı,

e) Dönem içinde bakılan iş miktarı

f) Çıkan iş miktarları husularında bilgi istenilmektedir.

Mahkemelerde görevli olan zabıt katipleri, UYAP bilişim sistemi vasıtası, müzekkere yazılması, gerekçeli kararın oluşturulması vs. gibi işlerleri yaptığında onay listelerinde onaylayacak kişileri seçmek zorundadırlar. Kısacası; zabıt katipleri, her hangi bir kuruma müzekkere yazdıklarında, onay listesinde mahkemenin hakimini seçmek zorundadırlar, ilgili mahkeme hakimi de UYAP'da iş listesine düşen işi onaylar, daha sonra zabıt katibi tarafından onay sonrası işlemler yapıldıktan sonra ilgili evrak dava dosyası içerisine atılmaktadır ve UYAP bilişim sistemi yok olmadığı sürece de elektronik ortamda kalmaktadır. Görüldüğü üzere, dava dosyası ile alakalı her türlü işlemler UYAP bilişim sistemi vasıtası ile yerine getirilmektedir.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği (HSYK) tarafından, Adli Hakimlerinin Yükselmelerine İlişkin İş Cetvellerinin, mahkemelerce doldurulması konusuna gelecek olursak; hakimlerin ne kadar karar çıkarttığı, ilgili birimde göreve başladığında uhdesine ne kadar dosya aldığı gibi bilgilere UYAP vasıtası ile çok kolay bir şekilde ulaşılma imkanı var iken, bu işin mahkemelere yüklenmesi, iş yoğunluğunu daha da arttırmaktadır.

Adliyelerdeki iş yoğunluğunun hangi boyutta olduğunu, adliyelere işi düşmeyen bilemez. Gerek duruşmalar, gerekse kalem işleri insan gücünün çok üstünde çalışmayı gerektirmektedir. Adli Yargı Hakimlerinin Yükselmelerine İlişkin İş Cetvellerinin HSYK tarafından adliyelere gönderilmek suretiyle doldurulması uygulamasından vazgeçilmesi, adliyelerdeki iş yoğunluğunu kısmen de olsa azaltacağı yadsınamazdır. Bu bağlamda; HSYK'nın hakimlerin yükselmelerine ilişkin iş cetvellerinde istenilen bilgiler UYAP bilişim sisteminden de alınabilir. Bu konuda Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile koordinasyon kurulması ve iş cetvellerinde istenilen bilgilerin UYAP bilişim sisteminden alınması ve adli yargı hakimlerinin yükselmelerine ilişkin iş cetvellerinde istenilen bilgilerin UYAP bilişim sisteminden alınması, hususunda gerekli koordinasyonların yapılması önem arz etmektedir

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net

Adalet Personeli Kategorisi Editörü

' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber