Gezici kütüphane araçlar uğurlandı

Kültür veTurizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan beş yeni gezici kütüphane aracı, faaliyet gösterecekleri Eskişehir, Gaziantep, Uşak Sinop ve İstanbul'a uğurlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2014 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gezici kütüphane araçlar uğurlandı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, gezici kütüphane araçlarına ilişkin, "Belki yaptığımız daha görkemli işlerimiz oluyor ama doğrusunu söylemek gerekirse Bakanlığın yaptığı en anlamlı faaliyetlerden biri bu" dedi.

Çelik, 5 yeni gezici kütüphane aracının Cermodern'de gerçekleştirilen teslim ve uğurlanma töreninde, dün Twitter'da pek çok kişinin gezici kütüphanelere ilişkin anıları paylaştığını söyleyerek, ilkokula gelen gezici araçtan bir kitap aldığını anlattı.

"Umarım çocuklar ve genç kardeşlerimiz bundan sonrasında da bu kütüphanelerden faydalanarak çok güzel anılara sahip olurlar" diyen Çelik, okumanın hayata soru sormak ve hayatın verdiği cevapları doğru şekilde algılayabilmek için bir ömür sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Çelik, "Belki yaptığımız daha görkemli işlerimiz oluyor ama doğrusunu söylemek gerekirse Bakanlığın yaptığı en anlamlı faaliyetlerden biri bu. Kütüphanelerin toplumun her kesimine hitap eden kurumlar haline dönüştürülmesi, niteliklerinin yükseltilmesi Bakanlığımız hedefleri arasında. Ülkemizde halk kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri ve özel kütüphanelerinin sayılarını arttırılması ve modernleştirilerek yeniden yapılandırılması için kuşkusuz yoğun bir çaba ve kaynak harcanıyor" diye konuştu.

Çelik, kitapları vatandaşın ayağına götürdüklerini ve bu kapsamda mevcut 32 gezici araca ilave ettikleri 5 yeni aracın Eskişehir, Gaziantep, Uşak, Sinop ve İstanbul'da faaliyet göstereceğini bildirdi.

Çocuk ve halk kütüphanelerinin iyileştirilmesi projesini başlattıkları bilgisini veren Bakan Çelik, bu kapsamda geçen yıl 9 kütüphanenin iç teşrif ve donanımlarının düzenlenmesinin yanı sıra geçen yıldan beri 7 yeni kütüphanenin daha hizmete girdiğini ve yıl sonuna kadar da 2 çocuk, bir halk kütüphanesi açılacağını kaydetti.

- Kütüphanelere bir milyonu aşkın kitap alındı

Çelik, 39 kütüphanenin yeniden yapılandırılma çalışmalarının sürdürüldüğünü de belirterek, edebiyatı sevdirmek, yazarları tanıtmak amacıyla açılan edebiyat müze kütüphanelere Trabzon'da bir yenisinin eklenmesi üzerinde çalışıldığını söyledi.

Okurların bilgiye erişimin kolaylaştırmak için halk kütüphanelerinde internet erişim merkezinden ücretsiz faydalanmalarının sağlandığını da hatırlatan Çelik, kütüphanelerde görme engelliler için ise gerekli donanımın sağlandığını ve hem sesli kitap hem de Braille Alfabesiyle üretilen kitaplara ulaşılabileceğini bildirdi.

Çelik, "2013'te kütüphaneler için 1 milyon 107 bin 320 kitap satın alınmış, 262 süreli yayına abone olunmuştur. 2013 yılında kütüphanemizden faydalanan kullanıcı sayısı 20 milyon 232 bin 69, tüm kullanıcılara verilen ödünç materyal sayısı ise 7 milyon 465 bin 763 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Yayıncılık sektörünün Türkiye'de en hızlı gelişen sektörlerden olduğunu bildiren Çelik, geçen yıl Türkiye'de 47 bin 352 ISBN verildiğini söyledi. Çelik, Avrupa Uluslararası Yayıncılar Birliğinin küresel yayıncılık istatistiklerine göre yaklaşık 2,5 milyar dolarlık pazar hacmiyle Türkiye'nin dünyada 13'üncü sırada yer aldığı da dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber