Gençlik ve Spor Genel Müdürüne suçlama!

Haber Giriş : 14 Haziran 2006 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halterde rapor skandalı!

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun görevden alınmasını istediği Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş'u, Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Mehmet Atalay'ın koruduğu ve raporun üç aydır hasır altı edildiği ortaya çıktı

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun halterde geçen yıl yaşanan doping skandallarıyla ilgili hazırladığı raporun üç aydır hasır altı edildiği ve suçlu bulunan Federasyon Başkanı Hasan Akkuş'un görevden alınması yolundaki talimatın Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Mehmet Atalay tarafından yerine getirilmediği ortaya çıktı.

Halil Mutlu'nun dopingli yakalanması, beş milli haltercinin kontrolden kaçması ve IWF'nin Türkiye Halter Federasyonu'nun faaliyetlerini askıya alıp 100 bin dolar para cezası kesmesinin ardından başlatılan soruşturmanın 8 Mart 2006'da tamamlandığı bildirildi.

"Çok gizli" ibaresi ile hazırlanan raporun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandığı ve gereğinin yapılması için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı M.Ali Şahin'e gönderildiği saptandı. Ancak Atalay'ın, Başkan Akkuş'u seçim yönetmeliğinin 16. maddesi gereği görevden almadığı, federasyona özerk statüsü kazandırarak 15 Temmuz'daki seçimde aday olmasını sağladığı belirlendi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mütalip Ünal tarafından hazırlanan rapor, halterde son 1.5 yıl içinde yaşanan tüm skandallarda federasyonu kusurlu bulup, başkan ve yönetimin duruma hakim olamadığını saptadı.

Ceza paydan karşılandı

Ayrıca 100 bin dolarlık cezanın Başkan Akkuş ve milli takım antrenörleri; Ömer Öztürk, Osman Nuri Vural ile Muharrem Süleymanoğlu'ndan tahsil edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Ancak cezanın, Spor-Toto teşkilatı tarafından Halter Federasyonu'na Dünya Üniversite Oyunları için aktarılan 500 bin YTL'lik destek payından karşılandığı ileri sürüldü.

"Görevden alın"

Rapordaki "IWF tarafından Türkiye Halter Federasyonu'na ve bazı sporculara ceza verilmesi sürecinde görülen gözetim, denetim, sevk ve idare zaafiyetinin asli sorumlusu olarak görülen halter federasyonu başkanlığı hakkında alınacak idare tedbirlerin (Seçim yönetmeliğinin 16. maddesi gereği) Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından takdir ve ifa edilmesi" şeklindeki ifadelerin Akkuş ve yönetiminin görevden alınması anlamına geldiği kaydedildi.

Federasyon başkanının görevden alınmasını düzenleyen 16. madde, "Başkan, yapılan inceleme sonunda görevde kalmasında sakınca görülmesi halinde genel müdürün teklif, bakanın onayı ile görevden alınır" hükmünü içeriyor. Atalay'ın rapor kendine ulaştığı tarihte başkan Akkuş'un görevden alınmasını teklif etmesi, Bakan Şahin'in de onay vermesi gerekiyordu.

Telefonlara takip

Teftiş Kurulu'nun, komplo iddialarına karşın, eski Halter Federasyonu Başkanı Kenan Nuhut, Olimpiyat Şampiyonu Halil Mutlu, WADA temsilcisi Serap Yücel ve bazı gazetecilerin telefon kayıtlarını takibe aldığı, ancak herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı ortaya çıktı.

Soruşturmayı Başbakanlık Başmüfettişi Sinan Erol, polis başmüfettişleri Mustafa Doğan Kılınç ve Ömer Şen ile GSGM müfettişi Kemal Bağ'ın tamamladığı belirtildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber