Kalan liseliye sınav hakkı var mı, açıklanmalı

Liselilere Sınav Var mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Haziran 2014 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kalan liseliye sınav hakkı var mı, açıklanmalı

Liselerde okuyan on binlerce öğrenci MEB'den ya da ÖSYM'den gelecek haberi bekliyor. Çünkü bu yıl bakanlık sistemde değişiklik yaptı ve Sınıf geçmek için mezun olmak için Haziran ayında yapılan Ortalama yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarını kaldırarak,

Nisan ve Kasım aylarında olmak üzere sadece sorumluluk sınavlarını getirdi. Yani Sınıf geçmek için sınav yok, sadece borçları (sorumlu olunan dersleri) geçmek için sınav var. Haziran da sınav yapılması başlı başına eleştiri konusu idi çünkü öğrencinin hazırlanmaya ne zamanı ne de dermanı vardı o dönemde.

Fakat aynı sınav bakanlık tasarrufuyla her yıl Ağustos-Eylül'de de tekrar edildiğinden öğrenciler sınıf geçebilmekteydiler.

Bu noktada birçok uyarı yazısı yazdık ve öğrencilerin mağdur olmamaları için dikkatli olmalarını Haziran'da karneyi aldıklarında sınıfı geçmiş olmaları gerektiğini, Kasım ve Nisan sınavlarına dikkat etmelerini söyledik.

Buna rağmen elimizde veriler olmasa da on binlerce öğrencinin sınıf tekrarına kaldığını düşünüyoruz.

Bazıları da mezuniyet aşamasında iken mezun olamamışlardır.

LYS sonuçları da açıklanmıştır ve bu sonuçlara göre başvurular haftaya başlayacak. Üniversiteye yerleşen öğrenciler 1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında kayıt yaptıracaklar.

Oysa ki mezun durumda olmayan öğrenciler kayıt yaptıramayacaklar. Geçmişte Aralık ayı itibariyle mezun olabileceklere de başvuru(kayıt) hakkı verilebilmekteydi.

Şu anda ÖSYM tarafından (tabii ki YÖK kaynaklı olarak) bir açıklama yapılmış değil... Üniversiteler de bu noktada bilgi sahibi değiller...

Bu durumda;

- Ya LYS sınavını kazandığı ya da Dikey geçiş hakkı olduğu halde kayıt olamayacak öğrencilere sınav hakkı verilmeli,

- Ya da YÖK ÖSYM'yi uyararak Aralık ayında mezun olabileceklerin da kayıt olabileceklerini kılavuza koydurmalı

- Ya da her ikisi birden gerçekleşmelidir.

Sınav kazanmak o kadar da kolay bir konu olmadığından, emek istediği, veli ve öğrencilerin madden ve manen çok yıprandığı düşünüldüğünde hayalleri bir yıl ileri atılmamalıdır.

Ayrıca bu yıl yapılan sistem değişikliği nedeniyle Sınıfı geçemeyen 9.,10. ve 11.sınıf öğrencilerine de yeni bir şans verilecek mi? açıklanmalıdır.

Bu tür açıklamalar genellikle son anda yapılır ve öğrenciye çalışma zamanı dahi verilmeden sınavlar gerçekleştirilir.

Oysa ki varsa böyle bir planlama şimdiden açıklanmış olsa öğrencilere çalışma şansı da tanınmış olur. Geleceklerini ona göre planlayabilirler.

Bakanlık bu konuları maalesef rutine bağlayamamıştır. Yapacaksanız evet yapacağız deyin, yoksa da hayır bir planlamamız yok deyin ki herkes ona göre gelecek yılını planlasın.

Bu işler de artık bir standarda oturtulsun. Öğrenci böyle bir sınava bel bağlamasın ya da her yıl tasarrufa değil mevzuata bağlı olarak bu tür sınavlar yapılsın ve bu da mevzuatta yer alsın.

Yeni Ortaöğretim sistemi yıl sonu ortalaması 50 olan öğrencinin geçmesine yönelik ve bu puanı almak için seçmeli ders ve başarısı yüksek olarak karşımıza çıkan derslerin sayısı ( Beden Eğitimi, Görsel Sanatlar... gibi) da bir hayli fazlalaştı.

Buna rağmen başarısız olan öğrencilerimizin tek dayanağı her yıl af sınavı yapılıyor, bu yıl da yapılacak şeklindeki söylemler olmaktadır. Bu noktada uygulayıcı ve yol gösterici olması gereken bakanlığın bir an önce açıklama yapması gerekir.

Daha önce de söylediğimiz gibi özellikle sorumluluk sınavlarının mantığı çok da doğru işlememektedir. Örneğin öğrenci 9.sınıfta Matematik dersinden sorumlu geçmiş fakat diğer yıllarda hiç Matematik dersi görmediği görse bile 9.sınıf konularına uzak kaldığı halde 12.sınıf sonunda sorumluluk sınavına girebilmektedir. İş bu noktaya geldiğinde de öğrenci bu derse çalışmadığı gibi çalışsa da verimli(başarılı) olamamaktadır. Bu öğrenciler ya öğretmenlerimizin çabalarıyla geçmekteler ya da özel dersler aracılığıyla sadece bu sınava yönelik çabalarıyla...

Bu konu da yeniden ele alınmalıdır.

Bakanlığın yeni sınav hakkı noktasında planlaması varsa öğretmenlerin göreve dönecekleri 1 Eylül 2014 itibariyle sınav planlaması için genelgeyi bir an önce yayımlamalıdır.

Maksut BALMUK

Öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber