Orantılı gaz da işkence sayılır

Gaziantep’te trafikteki bir tartışmaya müdahale eden polis ekiplerinin gözaltına aldığı bir ailenin karakolda gördüğü kötü muamelenin işkence suçunu oluşturacağı gerekçesiyle görevsizlik kararı veren Asliye Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında oldukça çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Haziran 2014 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Orantılı gaz da işkence sayılır

KEMAL GÖKTAŞ

'Yaralama değil işkence'

Gaziantep'te bir trafik kazasına giden polis ekibi, kazayla ilgisi olmayan iki araç sürücüsünün tartıştığını görünce müdahale etti. İsmi belirlenmeyen diğer araç sürücüsünü yumruklayan, M.M.K. dövülerek yere yatırıldı ve kelepçelendi. M.M.K.'nın kullandığı araçta yer alan aynı aileden 3 kadın da karakola götürüldü. Olay yerine gelen aynı aileden Avukat Ş.M.K. da polise hakaret ettiği gerekçesiyle kelepçelenerek gözaltına alındı. Aileye yönelik polis şiddeti karakolda da devam etti. M.M.K., elleri arkadan kelepçelenerek nezarethane yerine, kamera olmayan teşhis odasına alındı ve yüzüne 50-70 cm. mesafeden biber gazı sıkıldı. İki kadının ise telefonlarına el konularak saçları çekildi ve kafalarına vuruldu.

Savcılık, K. ailesi mensuplarına, "görevli polis memurlarına görevlerini yaptırmamak için direnme, kamu görevlisini görevinden dolayı yaralama ve hakaret" suçlarından, polislere ise, "kasten yaralama" suçundan dava açtı. Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nda açılan davada Hakim Orhangazi Ertekin, sanık polislerin fiillerinin yaralama değil işkence sayılabileceğine işaret ederek davaya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilmesi gerektiğine karar verdi. Hakim Orhangazi Ertekin, kararın gerekçesinde, TCK'da diğer ülkelerdeki işkence tanımlarından farklı olarak sadece suçu söyletmek için uygulanan ağır fiziki şiddetin değil, her türlü onur kırıcı ve aşağılayacı muamelenin işkence sayıldığı belirtti.

Kararda ayrıca görev sınırını aşarak müdahale eden polisle vatandaşın kavgasının "görevli memura direnme" değil, iki vatandaş arasındaki kavga sayılacağına hükmedildi. Karardaki üçüncü önemli hüküm ise biber gazı kullanılmasının orantılı ve kurallara uygun olsa bile başlı başına işkence sayılacağı yönündeki değerlendirme oldu.

Mahkemeden görevsizlik kararı

Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararına konu olay 19 Eylül 2011 akşamı yaşandı. Savcılık olayla ilgili olarak 25 Mayıs 2012 tarihinde polisler ve K. ailesi ferdi 4 kişi için iddianame hazırladı. Yaklaşık 2 yıl süren yargılama sonunda mahkeme 29 Mayıs 2014 tarihinde görevsizlik kararı verdi. Görevsizlik kararına ilişkin gerekçeli karar ise geçtiğimiz hafta içinde tamamlanarak sanıklara tebliğe çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber