Hurda gemilerden 720 milyon TL geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hurda gemilerden para bastı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Haziran 2014 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hurda gemilerden 720 milyon TL geldi

Ahmet Fatih Erturan

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2013 yılında Türkiye'ye 232 adet ömrünü tamamlamış gemi geldiğini belirterek "Bu gemilerden yaklaşık 750 bin ton hurda elde edildi. Ekonomiye 720 milyon TL gelir sağlandı" dedi. Öte yandan Bakanlık, 2014 yılının ilk 5 ayında 86 adet gemi geri dönüşümünü sağlayarak yaklaşık 38 milyon TL ekonomiye katkı sağladı. Gemilerin yapımı ve sökümü sektöründe Türkiye'nin dünyadaki en iyi birkaç ülkeden biri olması firmaların Türkiye'yi tercih etmelerini sağladı. Konuyla ilgili konuşan Bakan Güllüce "Hurdadan çelik geri kazanıldığında, yüzde 74 enerji tasarrufu sağlanıyor. Yüzde 90 oranında hammadde kaynakları korunuyor. Su tüketiminde yüzde 40, atık su kirlenmesinde yüzde 76, hava kirlenmesinde yüzde 86, maden atıklarında yüzde 96 azalma sağlanıyor" dedi.

SÖKÜM TALEBİ YURT DIŞINDAN

Türkiye genelinde, 26 parselde 21 adet 'gemi söküm izni' olan işletme ve tersane bulunuyor. Ağırlık olarak yurt dışından getirilen hurda gemilerden, Notifikasyon formu ile birlikte tehlikeli madde döküm raporu isteniyor. Gemilerin döküm raporları incelenerek, notifikasyon formunun onaylanması ile birlikte gemi ithalatlarına izin veriliyor.

Gemi makine ve ekipmanları bakımdan geçtikten sonra ihraç ediliyor. Ayrıştırılan gemilerden gemi ve yat inşa sanayine ve sanayi kuruluşlarına gerekli malzemelerin bir kısmı da bu sektörden temin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber