Madenci robot 8 yıldır rafta

Türkiye Soma'nın ardından madenlerindeki teknolojiyi sorgularken, KOBİ'lerin geliştirdiği maden robotları 8 yıldır seri üretime geçmek için alıcı bekliyor. Teknolojisi ihraç edilen arama robotunu ise Zonguldak'taki madenler dışında satın alan olmadı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Temmuz 2014 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Madenci robot 8 yıldır rafta

Türkiye' de yaşanan afetler binlerce vatandaşın hayatına kaybetmesine neden olurken, her acı da yeni teknolojilerin önemini gözler önüne seriyor. Son olarak Soma'da yaşanan maden faciasıyla gündeme gelen 'robot madenciliği' ise bu alanlardan biri. Bu konudaki ironik durum ise Türkiye'deki KOBİ'lerin bu robotları 8 yıl önce tasarlamayı başardığı, ancak müşteri bulamadığı gerçeği oldu. TÜBİTAK TR-117 ve devletin Ar-Ge desteğini alan firmalar, dünyada model olan 3 farklı robotun üretimini gerçekleştirmeyi başardı. 87 ülkede patenti alınan teknolojinin aralarında Çin, Hindistan ve Nijerya'nın da bulunduğu 20 ülkeye ihracatı gerçekleşti. Ancak robot teknolojisi Türkiye'deki maden işletmecilerinin ilgisini çekmeyi bir türlü başaramadı. Ayrıca Bilim Bakanlığı ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) arasında imzalanan projeyle geçen yıl Türkiye'nin ilk maden arama kurtarma robotu da geliştirildi. Ancak robotları Zonguldak'taki devlete ait madenlerin dışında satın alan olmadı.

SERİ ÜRETİME GEÇEMEDİ

Maden robotu geliştiren yerli firmalardan biri Altınay oldu. Ödüllü firma Türkiye'de robot teknolojileri alanındaki en önemli şirketlerden biri olarak gösteriliyor. Madenlere özel robotları kendi imkanlarıyla yıllar önce geliştiren şirket, alıcı bulamadığı için diğer üreticiler gibi seri üretime geçemedi.

ALTINAY İLK ÜRETİMİ 1994'TE YAPTI

20 yılı aşkın tecrübeye sahip olan Altınay, 1990'da Türkiye'nin ilk endüstriyel robotu Altınay-1'i geliştirdi. 1994'te 4 arkadaşıyla Altınay Robot Teknolojileri A.Ş.'yi kuran Hakan Altınay, 2010'dan bu yana yurtdışındaki otomotiv fabrikalarına hizmet veriyor.

25 ASKER ŞEHİT OLMAYABİLİRDİ

Altınay 'ın robot teknolojilerindeki başarısı askeri mühimmat taşımacılığında da kendini gösteriyor. Şirketin tasarladığı robotlar tüm askeri mühimmat taşımacılığını tek bir merkezden yönetilecek şekilde karşılıyor. 2012'de Afyon'daki askeri depoda meydana gelen patlamada Türkiye 25 askerini şehit vermişti. Eğer Altınay'ın robotları devrede olsaydı, böyle bir facia da yaşanmayacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber