İzinsiz AA haberi kullanan, memur olamayacak

Anadolu Ajansı'nın haberlerini izinsiz kullanan internet sitesi sahibinin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet suçundan cezalandırılmasına karar verildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2014 23:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzinsiz AA haberi kullanan, memur olamayacak

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberlerini izinsiz kullanan internet sitesi sahibinin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet suçundan cezalandırılmasına karar verildi.

Şanlıurfa'da yayınlanan internet sitesinde, AA'nın haberlerini izinsiz kullandığı tespit edilen kişi hakkında Şanlıurfa 3. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davaya, internet sitesi sahibi ve AA avukatı katıldı.

Mahkeme, sanığın eylemini, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "kanunda koruma altına alınan fikir ve sanat eserleriyle ilgili manevi, mali veya bağlantılı hakları ihlal ederek bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletmek, yayımlamak" suçu olarak niteleyerek, suçun işleniş biçimi, işlendiği zaman ve yeri göz önüne alarak 1 yıl hapis ve 5 gün adli para cezası verdi.

Ayrıca kararda, sanığın infazını tamamlayıncaya kadar TCK'nın 53/1 maddesi gereğince "Atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan ve bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etme" haklarından yoksun bırakıldı.

Mahkeme, hükmün açıklanmasını erteledi.

AA, 14 Temmuz 2013 tarihli "Şanlıurfaspor'da ilk etap hazırlık kampı tamamlandı" haberini, izinsiz kullanan internet sitesi sahibi hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, sitenin sahibi hakkında 'manevi veya mali haklara tecavüz' suçundan Şanlıurfa 3. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber