EPDK'dan EPİAŞ için özel sektöre çağrı

EPİAŞ Esas Sözleşmesi ile Teşkilat Yapısı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2014 14:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
EPDK'dan EPİAŞ için özel sektöre çağrı

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) Esas Sözleşmesi ile Teşkilat Yapısı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylandı. Özel sektörün temsil edileceği C grubu paylar için 29 Ağustosa kadar başvuru yapılabilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan edinilen bilgiye göre, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) Esas Sözleşmesi ile Teşkilat Yapısı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik, kurum tarafından hazırlanarak, Kurul tarafından onaylandı.

Esas sözleşmeye göre, A grubu paylar TEİAŞ ve BOTAŞ'a, B grubu paylar Borsa İstanbul'a, C grubu paylar özel sektör şirketlerine ait olacak. 7 üyeden oluşan Yönetim Kurulunun 2 üyesi C grubunu temsil edecek.

Böylece C grubu pay sahiplerinin belirlenmesi süreci bugün itibariyle başladı. Pay sahibi olmak için başvurular 29 Ağustos mesai saati bitimine kadar yapılabilecek. Başvuru yapacak özel sektör kuruluşları, elektrik piyasasında tedarik lisansı veya kapsamındaki üretim tesisi işletmeye geçmiş üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, doğalgaz piyasasında toptan satış, ithalat, ihracat lisansı sahibi tüzel kişiler olabilecek.

EPİAŞ Esas Sözleşmesine göre, özel sektörün payı şirket sermayesi olan 61 milyon 572 bin 770 liranın yüzde 40'ını geçemeyecek. Buna göre, şirketlerin talep edecekleri pay adeti minimum 50 bin, maksimum 2 milyon 462 bin 910 (toplam pay miktarının yüzde 4'ü) arasında olacak ve başvuruda sahip olunmak istenen azami pay miktarı belirtilecek.

Başvuruların alınmasının ardından uygunlukları EPDK tarafından değerlendirilecek ve başvuru sahipleri arasındaki kontrol ilişkisi ile sermaye sınırı göz önünde bulundurularak her bir başvuru sahibinin sahip olabileceği azami hisse adedi ve ödenmesi gereken sermaye tutarı tespit edilecek.

Ödenecek sermaye tutarının belirlenmesinden sonra, başvuru sahiplerine söz konusu sermaye tutarını, belirlenecek hesap numarasına nakden yatırmaları için belirli bir süre verilecek. Ödeme yapan tüm başvuru sahipleri esas sözleşmenin imzalanması için davet edilecek ve ardından EPİAŞ, ticaret sicilinde tescil edilerek faaliyetine başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber