Okul müdürü görevlendirmelerinde kimler etkili?

Okul müdürü görevlendirmelerinde diğer paydaşların değerlendirmesi önemli değil. Asıl belirleyici unsur İlçe Milli Eğitimler.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Temmuz 2014 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Okul müdürü görevlendirmelerinde kimler etkili?

MEB Yönetmelik, kılavuz derken yönetici görevlendirme sürecini de açıkladı. http://www.memurlar.net/haber/474825/

Sistem baştan aşağı yanlışlarla doludur. Bu kadar kriteri ne veli, ne öğretmen ne de öğrenci değerlendirebilir. Değerlendirseler bile verdikleri puanların anlamı yok çünkü belirleyici olan İlçe Milli Eğitimler.

Kimler değerlendirme yapacaklar bir bakalım:

İlçe Müdürü (25 puan): Henüz tanımadığı hatta çalışmadığı, okuluna dahi uğramadığı bir müdürü 25 kriterde değerlendirecek. Bizce istihareye yatsa daha iyi... Çünkü: ilçe müdürlerinin hepsi görevden alındılar ve şu anda görev yapanların hepsi görevlendirme çalışıyorlar, büyük bir kısmının kariyer, liyakat ve tarafsızlık yönünden tartışmalı, kaldı ki büyük bir kısmının kendisi bile değerlendirmeye tabi çünkü kadrosu halen okul müdürü...

İnsan Kaynaklarından Sorumlu Şube Müdürü(20 Puan), Değerlendirilecek eğitim kurumundan sorumlu şube müdürü (15 Puan): Şube müdürleri daha bu hafta yer değiştirdiler ve bu yer değişikliği nedeniyle hiç çalışmadıkları müdürleri değerlendirecekler.

Şube müdürlerinin büyük bir kısmı ise yıl atandılar. Sözlü ile atandılar ve sözlü sınavla ilgili tartışmaların gölgesinde tarafsızlıkları tartışılır durumda. Kaldı ki Danıştay'ın yönetmelik iptali nedeniyle koltukları sallantıda değil aslında hukuk devletinde görevlerine son verilmesi lazım. Ama hukuku arkadan dolanma yöntemi izlenip taraflı yöneticilere kucak açılacak ve torba yasa ile koltukları sağlamlaştırılmaya çalışılacak. Bunlar da yeni atandıklarından müdürleri tanımıyorlar.

MEB, paydaşları sisteme katmalıydı

En kıdemli ve kıdemi en az olan öğretmen(Ortalamaları 10 puan) ile kurulca seçilecek iki öğretmen(ortalamaları 10 puan) :

En kıdemliyi anladık da kıdemi en az olan öğretmenin değerlendirmeye alınmasının mantığını anlayamadık. Üstelik kurul tarafından seçilen öğretmenle eş değer puan vermeye tabi. Burada böyle bir yöntem seçileceğine Öğretmenlerin hatta ve hatta diğer çalışanların( Hizmetli, memur) da değerlendirme yapması daha demokratik olmaz mıydı? Ne de olsa MEBBİS'ten yapılacak. Böylece seçimlerde müdürlerin bir kısmı benim adamım seçildi. Benim adamım seçilmedi yeniden yapalım demez en azından okuldaki ortamda bu konuşulmamış olurdu.
Aile Birliği Başkan ve Yardımcısı(Ortalamaları 10 Puan): Bunların bazılarının çocukları mezun oldu ve aslında velilikleri sona erdiğinden aile birliği yöneticilikleri de tartışmalıdır. MEBBİS'i hiç kullanmamış bu kişilerin değerlendirmeyi bir öğretmenle mi yapmasını yoksa müdürle beraber mi yapması amaçlanıyor ?...

Öğrenci Meclis Başkanı (10 Puan) : Bu öğrencilerimiz de mezun oldular ise öğrencilikleri sona ermiştir. Ayrıca 9-14 yaşındaki çocuklarımızın MEBBİS kullanıp değerlendirme yapmalarını düşünmek çok da mantıklı gelmiyor.

Oysa ki okul içi tüm paydaşlar ortak çatı altında eşit şartlarda okul müdürleri ile çalışmak isteyip istemediklerine demokratik bir şekilde kapalı oy açık tasnifle gerçekleştirseler bir çok sorun ortadan kalkabilecek, çocuklara öğretmeye çalıştığımız demokrasi kültürünü okullarımızın yönetimlerinde de inşa etmiş olabilecektik.

Şimdi okul müdürünün belirlenmesinde daha doğrusu göreve kalıp kalmamasında kim etkili siz karar verin?

Maksut BALMUK
Öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber