Kamu-Sen: Memurların çoğunluğu daha fazla zam alacaktı

-"Yetkili konfederasyon, geçen yılki toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümetin teklifi yüzde 3+3'e bile razı olsaydı, şu anda memurların büyük çoğunluğu daha fazla zam alacaktı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2014 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu-Sen: Memurların çoğunluğu daha fazla zam alacaktı

Türkiye Kamu-Sen, geçen yılki toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklifi yüzde 3+3'e razı olunması durumunda dahi şu anda memurların büyük çoğunluğunun daha fazla zam alacağını savundu.

Konfederasyondan yapılan açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin, "kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığı zararı hesapladığı" belirtildi.

"Yetkili konfederasyon, geçen yılki toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümetin teklifi yüzde 3+3'e bile razı olsaydı, şu anda memurların büyük çoğunluğu daha fazla zam alacaktı" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yılın ilk altı aylık enflasyonu yüzde 5,7 olarak açıklandı. Yetkili konfederasyon, memurların enflasyon farkından faydalanma hakkını korusaydı, memurların ilk altı ay için yüzde 3 zam alması durumunda temmuz itibarıyla maaşlarına yüzde 2,7 enflasyon farkı eklenecek, bununla birlikte ayrıca yüzde 3 ikinci yarıyıl zammı alacaklardı. Başka bir deyişle ocak ayında 123 lira zam yapılan ve yıl boyunca maaşına bir daha artış yapılmayacak memurlar, temmuz itibarıyla en az yüzde 8,7 zam alacaktı. Buna yılın ikinci altı aylık döneminde ortaya çıkması muhtemel enflasyon farkı da eklendiğinde memur maaşları yüzde 10'un üzerinde artacaktı."

Memurun enflasyon kaybı 40 lirayı buldu

Açıklamada, imzalanan toplu sözleşme sonucunda, en düşük dereceden maaş alan bir hizmetlinin eline 2013 sonunda sosyal yardımlarla bin 753 lira geçerken bunun bin 881 liraya yükseldiği bildirildi.

Hükümetin teklifinin dahi kabul edilmesi durumunda aynı hizmetlinin temmuz itibarıyla enflasyon farkı da dahil 156 lira zam alarak, maaşının bin 909 liraya yükseleceği belirtilen açıklamada, yetkili sendikanın hatasının bir hizmetlinin aylık 28 lira daha az zam almasına neden olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, 2013 sonunda bin 960 lira maaş alan bir memurun eline 2 bin 134 lira yerine 2 bin 88 lira geçtiğini ve aylık 46 lira az aldığı, 2 bin 57 lira maaş alan hemşirenin eline de 2 bin 240 lira yerine 2 bin 180 lira geçtiğini ve aylık 60 lira daha az aldığı kaydedildi.

Yüksek maaş alan memurun zararının daha büyük olduğu iddia edilen açıklamada, 2013 aralık itibarıyla 2 bin 521 lira alan bir müdürün aylık 95 lira, 3 bin 300 lira alan bir avukatın aylık 162 lira, 3 bin 540 lira alan mühendisin aylık 182 lira,3 bin 632 lira maaş alan pratisyen tabibin 190 lira kayba uğradığı savunuldu.

-"Memurların zararını gerçekleri gizlemeye çalışanlar karşılamalıdır"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yapılan toplu sözleşmeyi eleştirdi.

BASK: Memura ilk kez enflasyon farkı yok

Aylardır memurların enflasyon farkı hakkına dikkat çekmeye çalıştıklarını, hazırlanan bütün kanun tasarılarına memurlara 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesini öngören hüküm eklenmesi için mücadele ettiklerini vurgulayan Koncuk, sözleşmeyi imzalayan konfederasyonun "Taban aylığa zam yaptık" gerekçesiyle karşı çıktığını ancak gelinen durumun ortada olduğunu belirtti.

Resmi rakamlara göre memurun kaybının aylık 200 lirayı aştığını savunan Koncuk, bunun sorumlularının iktidar ve yetkili sözleşmeyi imzalayan konfederasyon olduğunu iddia etti.

Hükümet yetkililerinin, her fırsatta memurların hakkını gasbetmeye çalıştığını öne süren Koncuk, memurlara 2014 yılı enflasyon farkını verecek bir kararın hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Koncuk, "Her fırsatta tarihi sözleşme imzaladığını iddia edenlerin aslında tarihi bir hezimete imza attıkları ortaya çıkmıştır. Memurların zararını da aylardır yalanlarla, gerçekleri gizlemeye çalışanlar karşılamalıdır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber