2014 KPSS Türkçe zor muydu?

2014 KPSS Türkçe sorularında dikkati ilk çeken özellik dil bilgisi sorularının çokluğu ve önceki yıllara kıyasla biraz daha zor olmasıydı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Temmuz 2014 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2014 KPSS Türkçe zor muydu?

2014 KPSS Türkçe sorularında dikkati ilk çeken özellik dil bilgisi sorularının çokluğu ve önceki yıllara kıyasla biraz daha zor olmasıydı. Cümle türleri, sözcük türleri ve yazım yanlışları ile ilgili sorular üstünkörü bilgilerle çözülebilecek nitelikte değildi. Bu soruları doğru çözebilmek için dilbilgisi konularını ayrıntılarıyla bilmek gerekiyor. örneğin:

"Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bildirme kipi diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?"

sorusuna doğru yanıt verebilmek, ayrıntılı bir dil bilgisine sahip olmayı gerektirir.

Bunların dışında anlatım bozukluğu konusunda soru sorulmamış olması ve sözel mantık soru sayısının dörde çıkarılmış olması da bu sınavın bir diğer ayırt edici özelliğiydi.

Paragraf soruları genel itibariyle zor değildi, ama cümlede anlam soruları soru çözme tekniğini iyi kavramış olmayı gerektiren nitelikteydi.

Adaylar arasında espri konusu olan:

"Telefon kulübesinde halay çekme" sorusu da ince ve sağlam bir anlamsal denklem ve metafor yerleştirmesi yapmayı gerektiren belirleyici sorulardan biriydi.

Genel hatlarıyla Türkçe soruları ALES soru tarzına kayarken, dil bilgisinin belirleyici olmaya başladığını özellikle mantık sorularını çözmeden yüksek netlerin yapılamayacağını söylemek mümkün.

Bu sınav bir kez daha gösterdi ki "Buradan soru gelmez,boşuna çalışma." ya da " Şu konudan kesin soru gelir, mutlaka çok çalış (anlatım bozuklukları )" şeklindeki genellemelerin yanlış olduğunu göstermiştir.Konu ayrımı yapılmadan müfredatta ne varsa çalışılması gerekmektedir.

Bütün adaylara başarılar diliyoruz.

Nusret Bilen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber