Torba tasarıya yeni önerge alınmayacak

Kalkınma Bakanı Yılmaz: -"Türkiye, son yıllarda en fazla istihdamı artıran ülkelerden biri oldu. Krizin tepe noktasından, 2009'dan bugüne gelirseniz Türkiye'de 5 milyondan fazla istihdam imkanı oldu. Bu, sosyal boyutu da olan önemli, büyük başarıdır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2014 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Torba tasarıya yeni önerge alınmayacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin, son yıllarda istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Krizin tepe noktasından, 2009'dan bugüne gelirseniz Türkiye'de 5 milyondan fazla istihdam imkanı oldu. Bu, sosyal boyutu da olan önemli, büyük başarıdır" dedi.

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam eden "torba tasarı" görüşmelerinde, CHP'nin verdiği İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin önergesine ve milletvekillerinin bu konudaki eleştirilerine yanıt verdi.

İşsizlik Sigortası Fonu'nun, çağdaş bir mekanizma ve sosyal devlet olmanın gereği olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin, bunu başaran ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

Yılmaz, fonun, güçlü ve her geçen gün büyüdüğünü belirterek, bu fona sadece işsiz kalanları destekleyen mekanizma olarak bakmadıklarını vurguladı. Yılmaz, hedefin, kişilerin işsiz kalmadan hayatlarını devam etmesi olduğunu dile getirerek, "İstihdamı artırmak hepimizin savunması gereken hedef. Bir taraftan işsiz kalanları desteklemek için bir taraftan da daha fazla istihdamı yaratmak için bu fonu kullanmak durumundayız. Bu, aktif iş gücü politikalarıyla gerçekleşir. İŞKUR, sadece gelen başvuruları alan, eşleştiren kurum olmaktan çıktı, çok daha fazla misyon yüklendi" diye konuştu.

Bir ülkede istihdamın, yatırımla yakın ilişkisine dikkati çeken Yılmaz, geçen yıllarda küresel bir kriz yaşandığını, bunun en büyük maliyetlerinden birinin de artan işsizlik olduğunu söyledi. Yılmaz, dünyada çok fazla insanın işini kaybettiğini, ülkelerin değişik politikalar izlediğini, soruna karşı değişik önlemler aldığını anlattı.

Yılmaz, Türkiye olarak doğru yaklaşım geliştirdiklerini, 2009 sonrasında yatırımları artırmaya gayret ettiklerini dile getirdi. Yılmaz, bu dönemde istihdamı artıracak, ekonomiyi canlandıracak politika belirlediklerini, belli süreyle, geçici olarak işçi hakkına dokunmadan, devlet ve işveren hakkını dikkate alan düzenleme yapıldığını anımsattı. Yılmaz, bu şekilde belli oranda, yatırım için bu fon kullanıldığını vurgulayarak, "Bu doğru politika oldu. Bunu şuradan görüyoruz, Türkiye son yıllarda en fazla istihdamı artıran ülkelerden biri oldu. Krizin tepe noktasından, 2009'dan bugüne gelirseniz Türkiye'de 5 milyondan fazla istihdam imkanı oldu, bu, sosyal boyutu da olan önemli, büyük başarıdır. Türkiye, geri kalmış yörelere, ulaşım altyapılarına yatırım yaptı, bir yandan da istihdamı artırdı. Bu olumlu bir ekonomi politikası" görüşünü dile getirdi.

Bakan Yılmaz, TÜİK ile İŞKUR'un işsizlik rakamlarının farklı olduğunu ifade ederek, "TÜİK'in rakamlarında, kayıt dışı denilen işsizlik de dahil, doğrudan hanelere gidip sorduğu için kayıt dışı da dahil. Kayıtdışılık halen sorun. Şimdi yüzde 36'lara gerileme eğiliminde, inşallah daha da düşer. Belli sektörlerde bu kayıtdışılığı yaşıyoruz" dedi.

Tasarının görüşmeleri, muhalefetin verdiği önergeler üzerinde devam ediyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştüğünü ve "torba tasarı"ya dair önerge alınmamasını istediğini söyledi.

Berber, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Çiçek ile dün telefonla görüştüğünü kaydetti.

Çiçek'in, TBMM Başkanlığı'na komisyonun çalışmasına dair yapılan başvuruları anımsattığını ifade eden Berber, "önerge alınmamasını" söylediğini belirtti. Berber, "Muhalefetin önergeleri var, görüşmemiz gerekiyor. Bir-iki tane de atladığımız var, onları da görüşeceğiz" dediğini aktardı.

Tasarıyı bugün tamamlamaları halinde, cuma gününe kadar muhalefet şerhinin yazılabileceğini ifade eden Berber, pazartesi ya da en geç salı günü de Genel Kurul gündemine alınabileceğini kaydetti.

Tasarının görüşmelerinde HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Van depreminin ardından ile yönelik bir şey yapılmadığı eleştirilerinde bulunarak, konuya ilişkin önerge verdi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van'da devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini, uçakla çadır indirdiklerini, altyapıdan içme suyuna, belediyenin yapması gereken işlere kadar bir çok konuya el attıklarını anlattı.

Zozani'den Hükümet'e teşekkür etmesini, eksiklikler varsa da dile getirmesini beklediğini anlatan Yılmaz, "Hiçbir şey yapılmadı demek, mızrağı değil, minareyi çuvala saplamak gibi bir şey. Van'a muazzam yatırımlar yaptık. Van bunu hak ediyordu. Bunun sonuçlarını, istihdam, ihracat, nüfus gibi her alanda görüyoruz. Van'a yönelik Hükümet'in çabası, her türlü takdiri hak ediyor" dedi.

-Vekalet ücreti ödenmemesi

Görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve CHP milletvekillerinin imzasıyla verilen önerge, iktidar ve muhalefetin oylarıyla kabul edildi.

Buna göre, tüketici hakem heyetleri, vekalet ücreti ödenmesine dair karar veremeyecek.

Komisyonda, bugün muhalefetin çok sayıda verdiği önergeler görüşüldü, önergelerden biri kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Torba Kanun Tasarı"nın görüşmelerinde sona yaklaşılıyor.

Komisyonda bugün muhalefetin çok sayıda verdiği önergeler görüşüldü, önergelerden sadece biri kabul edildi. CHP'nin verdiği ve AK Parti'nin de desteklediği önergenin kabulüyle, tüketici hakem heyetlerinin, vekalet ücreti ödenmesi kararı vermemesi hükme bağlandı.

Tasarının görüşmelerinde CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, İstanbul Esenyurt'taki cami yangınını gündeme getirdi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ortadoğu'da, Türkiye'de çatışmaları körüklemek isteyen, insanların birbirine düşmesine zemin hazırlamak isteyen, içeride ve dışarıda güçler olduğuna inandığını söyledi.

Provokasyonları aşmanın yolunun, provoke olmamak olduğunu belirten Yılmaz, bir arada yaşama kültürünü herkesin içine sindirmesi gerektiğini kaydetti.

Tasarının görüşmeleri, yarın da devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber