Eroğlu: 76 şehir susuz kalmaktan kurtuldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Eğer yaptığımız tesisler olmasaydı aşağı yukarı şu anda 76 şehir susuz kalacaktı' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2014 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eroğlu: 76 şehir susuz kalmaktan kurtuldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Eğer yaptığımız tesisler olmasaydı aşağı yukarı şu anda 76 şehir susuz kalacaktı. Ama Allah'a şükür biz onların barajlarını, arıtma tesislerini yaptık. A ve B planlarını devreye aldık" dedi.

Bakan Eroğlu, Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu'nu makamında ziyaretinde yaptığı konuşmada, Azizoğlu'na yeni görevinde başarılar diledi. Bartın'a iktidarları döneminde bakanlıklarınca yapılan yatırımlara değinen Eroğlu, kente 175 milyon 352 bin liralık yeni yatırımların müjdesini vermek için geldiklerini söyledi.

Eroğlu, gazetecilerin "Ülkede bir kuraklık tehlikesi söz konusu mu?" şeklindeki sorusu üzerine bakanlık olarak bütün şehirlerde gerekli tedbirleri aldıklarını, İstanbul da dahil ülkede su sıkıntısı çektirmeyeceklerini bildirdi. Bunu defalarca söylemelerine rağmen bazı gazetelerde "İstanbul'daki barajlarda su bitiyor" şeklinde haberlerin yer aldığını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Barajlarda su bitiyorsa, şu anda İstanbul'da kaç tane yerden dev boru hatlarıyla su geliyor. Melen'den aşağı yukarı günde 670 bin metreküp su geliyor. Yani bu 670 bin metreküp su, günde 3,5- 4 milyon nüfusa yetecek su demektir. İkinci bir hat Sakarya'dan geliyor, o da 860 bin metreküp ki, 6 milyon nüfusa denk geliyor. Yeşilçay'dan geliyor, ıstrancalardan geliyor onları hesap etmiyorlar. Bize sorsalar daha iyi olacak. Yani bazıları su kesilsin falan diye mi arzu ediyor yoksa. Ama biz inadına su vereceğiz. Şu anda herhangi bir şey yok şu anda çünkü biz hepsini masaya yatırdık. Bütün kritik illerimizi Şanlıurfa'dan tutun İstanbul'a kadar Çankırı, Çorum'dan tutunuz da ta İzmir'e kadar bütün şehirlerimizin durumunu her ay gözden geçiriyoruz. Bütün illerimizin içme ve kullanma suyu nedir, kritik bir durum var mı, 'B planı' devreye sokulacak mı bunları değerlendiriyoruz. Nitekim bizim yaptığımız çalışmalar hep ileriye dönüktür. Günü birlik çalışma yapmıyoruz. Bugün temelini atacağımız Kozcağız Barajı da 2045-2050 yılına kadar bu bölgenin su ihtiyacını karşılayacak. Türkiye'deki bu yağış azlığında tam kuraklık demeyeceğim, yağış dağılımında yüzde 25 bir azalma var. Eğer yaptığımız tesisler olmasaydı aşağı yukarı şu anda 76 şehir susuz kalacaktı. Ama Allah'a şükür biz onların barajlarını, arıtma tesislerini yaptık. A ve B planlarını devreye aldık. Sulama barajlarına gelince yaklaşık yüzde 55 civarında suyumuz var zaten, onları da çiftçilerimizle birlikte görüşerek, kullanacağız."

- Cumhurbaşkanlığı seçimi

Bu arada Bakan Eroğlu'nun yanında oturan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "10 Ağustos'tan sonra yağmurlar hızlanırsa" demesi üzerine Eroğlu, gülerek, "10 Ağustos'tan sonra yağmurların hızlanmasını mı istiyorlar, tamam ben meteorolojiye talimat vereyim" dedi.

Yine bir gazetecinin "10 Ağustos'tan sonra yağmur yağabilir' dediniz. Yağmur yağarsa sel olmaz mı Sayın Bakanım" sorusuna da Eroğlu, "Yağmurlar ihtiyacı olan yere yağsın, bereket olsun' diyoruz. Anlaşıldı herhalde, mesaj alındı herhalde" diye karşılık verdi.

Ziyarette Eroğlu, günün anısına Vali Azizoğlu'na, çini tabak hediye etti. Vali Azizoğlu da Eroğlu'na tel kırma işlemeli Türk bayrağı takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber