Erdoğan'ın Başbakanlığı ne zaman bitecek?

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop Habertürk'e açıkladı!

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 10 Temmuz 2014 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan'ın Başbakanlığı ne zaman bitecek?

Saliha ÇOLAK / ANKARA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, "Başbakanlık görevinin ne zaman sona ereceği" ve "Yemin edene kadar geçecek sürede dokunulmazlığının kalkarak yargı önüne çıkmasının söz konusu olup olmayacağı" sorularına yanıt verdi. Şentop'un Habertürk'ün sorularına yanıtları şöyle:

MAZBATA VERİLİNCE: Anayasaya göre Başbakan, Cumhurbaşkanı seçildiğinde partiyle ve milletvekilliğiyle bağı kesilecek. Ancak seçimin sonuçlanması Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim sonucunu ilan etmesiyle olmayacak. Bu açık. Seçim ancak, seçilen kişiye seçildiğine dair mazbatanın verilmesiyle sonuçlanmış olacak.

ÇİÇEK VERECEK: Mazbata YSK tarafından Meclis'e gönderilecek. Meclis Başkanlığı, Cumhurbaşkanına seçildiğine dair mazbatayı yemin edeceği gün yani mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin dolacağı 28 Ağustos'ta verecek. Başbakan aynı gün mazbatayı alacak ve yemin edecek. Böylece mazbatayı aldığında başbakanlıktan ayrılmış olacak. Milletvekilliğinin düştüğü, dokunulmazlığı kalmadığı gerekçesiyle yargının işleyeceği tezi doğru değil. Burada bir boşluk doğmuyor. Aynı gün başbakanlığı bitip, cumhurbaşkanlığı yeminle birlikte başlıyor. Bir dokunulmazlık biterken, cumhurbaşkanlığı görevinden dolayı yeni dokunulmazlık dönemi başlıyor. Anayasa ve yasa çok açık.

Vekillerini atayacak

Şentop, Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde parti ve hükümetteki görev değişiminde izlenecek yolu da şöyle açıkladı:

"28 Ağustos'ta Başbakan mazbatayı almadan hemen önce MKYK içinden birine genel başkan vekilliğini bırakacak. Bu kişi MKYK üyesi olmak zorunda. Mehmet Ali Şahin, genel başkanın varlığında genel başkan vekili. Dolayısıyla genel başkanın olmadığı dönem için yeni bir genel başkan vekili seçilecektir. Bu kişi aynı zamanda partiyi 28'inden itibaren 45 gün içinde olağanüstü kongreye götürecek. Bu tarih de Eylül ayı içinde olabilir. Bu arada hükümette başbakan vekili belirlenir. Başbakan yemin edip cumhurbaşkanlığına başladıktan sonra hükümet kurma görevini verebilir. Kabine de kısa süre içinde kurulabilir. Liste hemen sunulabilir. Meclis olağanüstü toplanıp hükümet programı görüşülebilir, güvenoyu işlemleri tamamlanabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber