Lojmana mutfak yaptıran, çıkarken sökebilir mi?
Bir kamu konutuna mutfak yaptıran memur, çıkarken bu mutfağı sökebilir mi?
SORU: Çalıştığım kurumdan ayrıldığım için kullandığım lojmanı boşaltacağım. Fakat kaldığım süre zarfında kendi cebimden para ödeyerek lojmana sıfırdan mutfak yaptırdım, parke döşettim. Bunları şu an söküp götürmek istiyorum. Fakat benden sonra yerime oturacak idareci yaptığın şeyleri belgelendiremezsen hakkında devlet malına zarar vermekten dava açarım diyor.
Üzerinden çok zaman geçtiği için faturaları bulamıyorum.
Bu duruma şahit birden çok çalışma arkadaşım var bu şahitlikler geçerli midir?
Ne yapmam gerekiyor?
CEVAP:
Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.
Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Anılan Kamu Konutları Yönetmeliğinde kendilerine konut tahsis edilen memurlara konutların teslimi ilişkin düzenlemelere "Konutların Teslimi ve Konutlara Giriş" 17 madde ile düzenlenmiş olup, anılan hükümde konutun teslimi "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" ile yapılması öngörülmüştür.
Mezkur Yönetmeliğin Kamu Konutları Giriş Tutanağı başlıklı (6) SAYILI CETVEL'inde
"Yukarıda özellikleri belirtilen kamu konutunu (7) sayılı cetvelde yazılı demirbaş eşya ve mefruşat ile birlikte aşağıdaki
Şartlarla teslim aldım.
1 - Kiraladığım konutu "Kamu Konutları Yönetmeliği" hükümlerine göre kullanmayı ve bu Yönetmelik hükümlerine riayet etmeyi,
2 - Konutu teslim aldığım Şekil ve özellikte teslim etmeyi,
3 - Konutun boşaltılması sırasında tanzim edilecek "Kamu konutları çıkış tutanağı" ile bu giriş tutanağı ve eki demirbaş eşya ve mefruşat listesinde bir fark ve noknaklık tespit edilirse, bunların değerini itiraz etmeden ödeyeceğim,
4 - Konutta oturduğum süre içinde yaptığım zarar ve hasarın bedelini aynen karşılıyacağımı,
5 - Konutun içinin ve dışının, teslim aldığım andaki mimari durumunu değiştirmeyeceğimi,
Taahhüt ve yukarıda belirtilen hükümleri aynen kabul ettiğimi Şimdiden beyan ederim.
Personelin Adı ve Soyadı,
Görevi, İmzası" şeklinde düzenleme yer almaktadır.
Kamu Konutları Yönetmeliğinin, Konuttan Çıkma başlıklı 33 üncü maddesinde konutu boşaltan memurların, konutu ve anahtarını bir örneği ek (8) de gösterilen "Kamu Konutlarını Geri Alma Tutanağı" düzenlemek suretiyle ilgili birime teslim etmek zorunda oldukları hüküm altına alınmıştır.
Yer verilen hükümler uyarınca;
1- Devlet memurları kendilerine tahsis edilen kamu konutlarını "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" ile mevcut durumunu belirtir bir durumda teslim almalı ve lojmanı boşaltırken de "Kamu Konutlarını Geri Alma Tutanağı" ile aldığı şekilde teslim etmelidir.
2-Kamu konutuna ilave bir şey yaptıran devlet memurunun yaptırdığı şeyi konuta zarar vermeden söküp götürmesi mümkün ise söküp götürebilir. Sökme dolayısı ile konutta zarar oluşması halinde memur zararı ödemesi gerekir.Sökme takma masrafları ile konutta oluşacak zarar miktarı hesap edilerek sökmeye karar vermenizi tavsiye ederiz
3-LoJmana mutfak yaptıran devlet memurunun daha önce mutfak yok ise öylece (boş olarak) mutfak var ise bulduğu şekilde mutfağı teslim etmelidir. Yeni yapılan mutfağın faturası yok diye söküp götüremesin denilemez çünkü lojmanın demir başına kayıtlı mutfak bellidir. Farklı ise kiracı tarafından yapılmıştır. Mutfak idare tarafından yapılmış ise idarede faturası zaten mevcuttur. İdarenin faturayı ibraz etmesi daha doğru olacağı değerlendirilmektedir.