RTÜK Vekili Fendoğlu: Medya haber değeri peşindedir

RTÜK Başkan Vekili Fendoğlu, "(TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili yayınları) Bir konunun haber değeri varsa o adayın o sözlerinden alır ama haber değeri, niteliği yoksa adayların bazı konuşmalarını almayabilir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2014 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
RTÜK Vekili Fendoğlu: Medya haber değeri peşindedir

ŞENAY ÜNAL

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun (TRT) cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili yayınlarına yönelik, "Medya haber değeri peşindedir. Bir konunun haber değeri varsa o adayın o sözlerinden alır ama haber değeri, niteliği yoksa adayların bazı konuşmalarını almayabilir" dedi.

Fendoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, TRT'nin yayınlarında cumhurbaşkanı adaylarına eşit süre tanımadığı iddialarının bulunduğunu, bunların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Seçim sürecinin 29 Haziran'da başladığını hatırlatan Fendoğlu, "Bu tarihten 10 Temmuz'a kadar sadece TRT Haber'in yayın akışına bakıldığında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasına verilen sürenin 559 dakika, Ekmeleddin İhsanoğlu'na verilen sürenin 137 dakika, Selahattin Demirtaş'a verilen sürenin de 18 dakika olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"Medya haber değeri peşindedir"

Fendoğlu, mutlak eşitliğin dünyanın hiçbir yerinde mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Medya haber değeri peşindedir. Bir konunun haber değeri varsa o adayın o sözlerinden alır ama haber değeri, niteliği yoksa adayların bazı konuşmalarını almayabilir. Adaylardan biri sadece genel başkan, diğeri sadece cumhurbaşkanı adayı ve adaylardan biri de hem aday hem başbakan aynı zamanda da genel başkan, üç özelliği var. Şimdi biz acaba adayları sadece cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili mi değerlendireceğiz? Yoksa, Başbakan her gün medyanın peşinden gittiği bir insan. Diyelim iki gün izne ayrıldı. O zaman bile, medyadan kendisini gizlese de medya onu bulur ve haber yapmaya çalışır. Sayın Başbakan'ın medyaya çıktığı süre ile diğerlerinin eşit olmasını biz arayabilir miyiz?

Bu da son derece önemli çünkü parlamenter sistemlerde başbakan çok önemli bir konumda. Bir de konuşmalar, Başbakan tarafından verilen mesajlar, başbakanlıkla ilgili de oluyor. Türkiye'nin mevcut yönetimiyle ilgili ve Başbakan'ın görüşlerini de açıklıyor cumhurbaşkanlığı adaylığının dışında. Dolayısıyla bir cumhurbaşkanı adayı başbakansa bunun daha da farklı değerlendirilmesi gerekiyor. Fırsat eşitliğinde bunun nazara alınması gerekiyor."

"RTÜK karar merci değil"

Hasan Tahsin Fendoğlu, TRT'nin her adaya eşit süre tanımak gibi mecburiyetinin mevzuatta bulunmadığını da belirtti.

RTÜK'ün seçim döneminde, YSK'nın direktifleri doğrultusunda yayınları izlediğini ve hazırladığı uzman raporlarını YSK'ya gönderdiğini anlatan Fendoğlu, şuana kadar TRT Haber'in yayınlarına ilişkin bir raporu YSK'ya sunduklarını bildirdi.

TRT 1, TRT Haber, TRT Şeş ve TRT Türk'teki söz konusu yayınları da incelediklerini bildiren Fendoğlu, "Adaylardan biri miting yapıyor medya mitingi canlı yayınlıyor ama bir diğer aday esnaf ziyareti yapıyor. Medya, esnaf ziyaretinde tokalaşmayı haber değeri olarak görmediği için vermiyor ya da aday 'ben burada açıklama yapmak istemiyorum' diyorsa da bunun bir haber değeri olmaz. Medya için haber değeri taşıyan değerlidir" ifadesini kullandı.

Başkan Vekili Fendoğlu, medyaya yöneltilen eleştirileri de haksız bulduğunu vurguladı.

Dünyanın ilgisinin de medyanın habere bakış açısını etkilediğini söyleyen Tahsin Fendoğlu, "Sayın Demirtaş'ın etkinliklerine TRT Haber'de hiç süre verilmediği söyleniyor fakat 18 dakika verilmiş. Sayın İhsanoğlu'na 3 dakika verilmiş deniyor ancak 137 dakika verilmiş" dedi.

Fendoğlu, RTÜK'ün yayınlara yönelik hazırladığı raporlarla YSK'ya görüşlerini bildirdiğinin, karar verme merci olmadığının da altını çizdi.

Haftada iki rapor hazırlanacak

Seçim sürecinin başladığı günden bu yana YSK'ya şimdilik bir dosya sunduklarını belirten Fendoğlu, YSK'nın bundan böyle haftada iki rapor verilmesini istediğini bildirdi. Fendoğlu, Üst Kurul'un haftada iki kez toplanacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber