Askeri yargıdan astsubaya ihraç

Haber Giriş : 17 Haziran 2006 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYİM, disiplinsizlik nedeniyle ordudan atılan ancak mahkeme kararıyla dönen astsubayın ihracını onayladı

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), bir astsubayın ordudan atılmasına ilişkin emsal bir karar verdi. Dava süreci şöyle gelişti: Jandarma Asayiş Komutanlığı Askeri Savcılığı, Ardahan Jandarma Karakol Komutan Yardımcısı olarak göreve başlayan astsubay hakkında açılan soruşturmayı görüştü. Söz konusu astsubay hakkında, Atatürk'ün manevi şahsiyetine hakaret etmek, irticai bir örgütü övmek eylemlerinden ötürü yapılan suçlamayla ilgili askeri savcılık görevsizlik kararı verdi. Ancak umumi yerlerde üniformalı bir şekilde değil, sivil kıyafetle ibadet edilmesi yolundaki emre rağmen Çukurca Merkez Camii'nde üniformalı bir şekilde ibadet etmesi eylemi nedeniyle emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği iddiasıyla astsubay hakkında dava açıldı.

Disiplinsizlik nedeniyle atıldı

Bu süreçte jandarma astsubay, disiplinsiz davranışlarından ötürü ordudan ihraç edildi. Ancak astsubay, hem askeri savcılık tarafından açılan davada hem de diğer suçlamalar nedeniyle yargılandığı Çukurca Asliye Ceza Mahkemesi'den beraat etti. Bunun üzerine Jandarma astsubay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) başvurarak ihracın iptali istemiyle dava açtı. AYİM, mevcut emirlere rağmen üniformalı olarak camiye giden, Atatürk'e hakaret ettiği ve yasadışı irticai bir terör örgütünü övdüğü anlaşılan astsubayın disiplinsizlik nedeniyle meslekten ihraç edilmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmadığına karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararı

AYİM'in gerekçeli kararı özetle şöyle: ?İdarenin, tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı, bölücü, irticai ve ideolojik görüşleri benimseyen ya da bu gibi faaliyetlerde bulunduğu anlaşılan ajanını bünyesi dışına çıkarması; üstlendiği milli savunma kamu hizmetinin en iyi şekilde yerine getirilebilmesi bakımından gerekli ve zorunludur.'

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber