Saç baş yolduran hastalık

Özelllikle ergenliğe geçiş döneminde rastlanan saç, kıl, kaş ve sakal koparma hastalığının ana sebebi, stres olarak gösteriliyor. Uzmanlara göre tedavide en etkin yöntem ilaç ve psikoterapinin birlikte uygulanması.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Temmuz 2014 08:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Saç baş yolduran hastalık

Merve Engin

STRESE maruz kalan çocuklarda ve gençlerde saç, kıl, kaş ve sakal koparma hastalığı (trikotillomani)yaygınca görülebiliyor. Bu hastalığın çocuk yaşta ailesinden ayrılan ya da anne babası geçimsiz kişilerde sıkça görüldüğünü belirten Uzm. Psikiolog Enes Bülbül, ülkemizde çok görülen fakat az bilinen trikotillomani hakkında merak edilenleri anlattı. Saç yolma davranışının kafada çeşitli alanlarda kelliğe neden olabildiğini, abseler oluşabildiğini belirten Bülbül, bazen de trikotillomani hastasının kendi saçını ya da vücut kılları yerine, halı, oyuncak tüyleri ya da evcil hayvanlardan kıl koparmak gibi farklı davranışlar gösterebildiğini ifade etti.

Kadınlarda daha fazla

Bu rahatsızlığın genellikle 11-15 yaş arası ergenlik döneminde ortaya çıktığını belirten Bülbül, ''Her 100 kişiden ikisinde görülmekle birlikte kadınlarda erkeklere oranla daha fazla karşılaşılır. Kadınlar koparma sonrası başta beliren kelliği saklamakta zorluk çektikleri için tedaviye daha sık başvururlar. Erkeklerde kelliğin toplumsal olarak kabul görmesi, sakal ve bıyıktaki açıklıkların tıraş olarak kapatılabilmesi sebebiyle hastalık daha rahat saklanabilir'' şeklinde konuştu. Bülbül, trikotillomani hastalığının çoğunlukla depresyonu da beraberinde getirdiğini söyledi.

Sadece ilaç yeterli

Geçimsiz çiftlerin çocuklarının bu problemle başa çıkamayacaklarını fark ederek bu hastalığa daha fazla yöneldiğini söyleyen Bülbül, hastalığın tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: "Tedavide saç yolma davranışını tetikleyen faktörleri tespit ederek bu davranışı değiştirmeye yönelik becerileri hastalara öğretme hedeflenir. Kimi zaman kıl koparmayı fiziksel olarak engelleyecek parmak bandajları, bereler de kullanılır. Çünkü kıl koparma çoğu zaman farkına varılmadan, otomatiklik kazanmış halde yapıldığı için bu fiziksel engeller ve kayıtlar kişinin kıl kopardığını fark etmesini sağlayacaktır. İlaç tedavileri de hastalığın belirtilerini hafifletir. En etkili tedavi yöntemi ise ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulanmasıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber